Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η λύση για το AIDS

Κανείς δεν θα ... ασχολείται πια με το AIDS υπόσχονται οι ειδικοί με βάση μια νέα ριζοσπαστική μέθοδο.
Από τη στιγμή που η παρασκευή εμβολίου είναι ακόμη μακρυά, τώρα οι επιστήμονες προτείνουν μια άλλη λύση που θα εξαλείψει τον ιό μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, όπως εκτιμούν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιρετροϊικά φάρμακα μειώνουν δραματικά το φορτίο του ιού στο αίμα του φορέα, κάνοντας πιο δύσκολη τη μετάδοσή του.
Έτσι οι επιστήμονες προτείνουν τη μαζική ισόβια χορήγηση τέτοιων φαρμάκων σε όλους τους φορείς του ιού ώστε σταδιακά να μειωθεί η μετάδοσή του στον υγιή πληθυσμό.
Με αυτόν το τρόπο η ασθένεια που σήμερα έχει λάβει τη μορφή επιδημίας σταδιακά θα εξαλειφθεί.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει διεθνείς συμφωνίες και κυρίως χρηματοδότηση ειδικά σε φτωχές χώρες, κυρίως της Αφρικής, όπου το AIDS θερίζει κυριολεκτικά.
Τα δείγματα γραφής μέχρι σήμερα σε αυτό το επίπεδο είναι μάλλον απογοητευτικά αφού υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα γύρω από την παρασκευή φαρμάκων, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν μονόδρομο την τακτική αυτή καθώς καταπολέμηση του ιού- αυτή τη στιγμή- μέσω εμβολίου ή φαρμάκου δεν είναι εφικτή.
Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι ήδη ξεκινάει πιλοτικό πρόγραμμα σε Νότιο Αφρική και ΗΠΑ, τα αποτελέσματα του οποίου- αν είναι αυτά που αναμένουν οι επιστήμονες- ίσως ανοίξουν το δρόμο για μια νέα παγκόσμια στρατηγική κατά του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: