Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

1.000.000 $ για το πρώτο εξώφυλλο του Superman

Ένα σπάνιο αντίτυπο του πρώτου τεύχους comic με ήρωα το Superman, πωλήθηκε έναντι 1.000.000 δολαρίων, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης αντίστοιχου βιβλίου. Σημειωτέον, το συγκεκριμένο τεύχος, που απεικονίζει το Superman να σηκώνει στον αέρα ένα αυτοκίνητο, εκτιμάται ότι τη χρονιά που εκδόθηκε, το 1938 δηλαδή, κόστισε.. 10 cents.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η έκδοση των Action Comics No1 του 1938, πωλήθηκε τη Δευτέρα (22/02) από ιδιώτη συλλέκτη σε ιδιώτη αγοραστή, κανένα από τα ονόματα των οποίων δε δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η «μεταβίβαση» του comic πραγματοποιήθηκε μέσω δημοπρασίας, που οργάνωσε το site, ComicConnect.com, σε συνεργασία με τη Metropolis Collectibles.
Ο Stephen Fishler, συνιδιοκτήτης του site δήλωσε πως ο πωλητής «είναι ένας πολύ γνωστός στη Νέα Υόρκη, με πολύ σημαντική συλλογή, ενώ ο αγοραστής έχει και στο παρελθόν αγοράσει τεύχος των Action Comics No1 "μικρότερης σημασίας"».
«Είναι ιδιαίτερα σπάνιο να δει κανείς τις λέξεις βιβλίο comic και 1.000.000 δολάρια στην ίδια πρόταση. Είναι ιστορική στιγμή η επίτευξη του συγκεκριμένου ποσού», υπογράμμισε ο Fishler.
«Από πολλούς, θεωρείται το πιο σημαντικό σύγγραμμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μας εισήγαγε στην εποχή των super ηρώων», δήλωσε ο John Dolmayan, φανατικός θαυμαστής των Action Comics No1 και μέλος του συγκροτήματος, System of a Down.
Ο ίδιος, ιδιοκτήτης των Torpedo Comics, το 2009 πλήρωσε 317.000 δολάρια, για λογαριασμό ενός πελάτη του, που ήθελε να αποκτήσει ένα από τα τεύχη της σειράς.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τεύχος, κατέρριψε το ρεκόρ πώλησης του προηγούμενου, καθώς είχε διατηρηθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση, παίρνοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βαθμό 8 με άριστα το 10.
«Το γεγονός ότι το βιβλίο ήταν σχεδόν ανέπαφο, το καθιστά.. αξίας ίσης με την αξία ενός διαμαντιού ή μίας πολύτιμης πέτρας. Είναι πραγματικά πολύ σπάνιο», τόνισε ο Dolmayan.
Σημειώνεται τέλος, πως μόλις 100 αντίτυπα των Action Comics No1 παραμένουν «εν ζωή», ενώ ελάχιστα από αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στο είδος, είναι σε κατάσταση τέτοια, ώστε να πωληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: