Εν μέσω πιέσεων, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, και επικείμενων απεργιακών κινητοποιήσεων ως αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει πως η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη, «αλλά πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού από 12,7% στο όριο του 3% έως το 2012 με ενέργειες όπως η πάταξης της δωροδοκίας της διαφθοράς.
«Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Ως παράδειγμα έθεσε τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε το περασμένο έτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανών σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά στη διαφθορά. «Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία», τόνισε.
Υποστήριξε πως η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, με το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και ως εκ τούτου πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.«Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», παρατήρησε.
Ααπέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που συνιστούν αντίδραση στην υιοθέτηση σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν οι εταίροι, τόνισε πως «έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου».
«Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι», σημείωσε, τονίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, προκειμένου να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.
Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν βυθίσει την Ευρωζώνη στη σοβαρότερη κρίση της από τότε που εισήχθη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, κάνοντας τις αγορές να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλες επισφαλείς από δημοσιονομική άποψη χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου