Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Έρχεται ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα;

Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για όσους δίνουν στοιχεία για το “μαύρο χρήμα” ανοίγει διάπλατα την πόρτακαι όχι το παράθυρο για την επιστροφή του Μιχάλη Χριστοφοράκου -και όχι μόνο- στην Ελλάδα.
Φωτογραφική για το σκάνδαλο Siemens χαρακτηρίστηκε από πολλούς η ρύθμιση που προβλέπει ατιμωρησία ή ευνοϊκή μεταχείριση.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις “προειδοποιήσεις” των Γερμανών δικηγόρων του διαχειριστή των “μαύρων ταμείων” της Siemens ότι ο Μ. Χριστοφοράκος έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το χρηματισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων στην Ελλάδα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την “αμνήστευση” πρωταγωνιστών του σκανδάλου αρκεί να συνεισφέρουν με στοιχεία ώστε να πέσει φως στην πορεία του “μαύρου χρήματος”.
Η διαφυγή του κ. Χριστοφοράκου στο εξωτερικό ήταν η αφορμή που είχε κάνει στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης να προτείνει (ως αντιπολίτευση τότε) τη θεσμοθέτηση παρόμοιας διάταξης και έτσι ήταν λογική η ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης αν η πράξη αυτή ήταν “φωτογραφική”
Ο κ. Καστανίδης είπε “δεν νομοθετούμε με βάση την τρέχουσα ή την απώτερη εμπειρία, αλλά με βάση την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς κανόνες” όμως η νέα διάταξη δεν ανοίγει το δρόμο για deal με τις δικαστικές αρχές μόνο των φυγόδικων ή κατηγορούμενων της Siemens, αλλά και των εμπλεκόμενων σε άλλα σκάνδαλα όπως τα ομόλογα και το Βατοπέδι.
Η πρώτη κίνηση φαίνεται πάντως πως έγινε και μάλλον τώρα μένει η αντίδραση της πλευράς Χριστοφοράκου. Ο δρόμος της επιστροφής πάντως έχει γίνει πλέον πιο... βατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: