Η εποχή που το τατουάζ ήταν συνώνυμο της περιθωριοποίησης έχει περάσει. Σήμερα, συγκαταλέγεται στις καθιερωμένες, πια, τάσεις - για πολλούς μάλιστα αποτελεί τρόπο έκφρασης, έστω και αν συχνά η υπερβολή κυριαρχεί.
Το σίγουρο είναι ότι η ύπαρξη ενός ή περισσότερων τατουάζ στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι πια αφορμή κοινωνικού στιγματισμού, αντίθετα μάλιστα, πολλοί το θεωρούν δείγμα χειραφέτησης, αφού υπό μία έννοια υποδηλώνει ότι ο φέρων ορίζει το κορμί του όπως επιθυμεί.
Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί του χώρου αλλά και δερματολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι αποφασίζουν να κάνουν τατουάζ, ειδικά αν δεν είναι σχολαστικοί με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
«Ο ενδιαφερόμενος δεν είναι σωστό να προχωρήσει σε ένα τατουάζ επειδή το έκανε κάποιος φίλος του ή το έχει δει στην τηλεόραση. Είναι σημαντικό να μην το κάνει επειδή είναι στη μόδα, αλλά να το βλέπει σαν ένα κομματάκι τέχνης επάνω του, οπότε να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα.
Οταν περάσει αυτό το στάδιο, μπορούμε να τον καθοδηγήσουμε για την επιλογή του σχεδίου», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Τάκης Χυτήρης, δημιουργός τατουάζ.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για το τατουάζ πρέπει να επιλέγεται ένα ειδικευμένο εργαστήριο, όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, και όχι οποιοσδήποτε χώρος όπου ανειδίκευτοι χρησιμοποιούν αυτοσχέδια, μη αποστειρωμένα εργαλεία.
Τι να προσέχετε
Οι ενδιαφερόμενοι που απευθύνονται σε ένα στούντιο τατουάζ πρέπει πάντα να προσέχουν τα εξής:
Να υπάρχει αποστειρωτής. Για την αποστείρωση ο δημιουργός του τατουάζ χρησιμοποιεί έναν κλίβανο.
Να χρησιμοποιούνται καινούργια γάντια μίας χρήσεως.
Να αλλάζονται πάντα μεταξύ των πελατών οι αποστειρωμένες λαβές, ενώ οι βελόνες μετά τη χρήση πρέπει να καταστρέφονται.
Τα χρώματα να τοποθετούνται σε κυπελλάκια μίας χρήσεως.
Ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος Δημήτριος Μαλάνος, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσ. Ανδρέας Συγγρός, αναφέρει προβλήματα που έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή τατουάζ: «Εχουν αναφερθεί διάφορες λοιμώξεις. Ηπατίτιδα, τέτανος και πολύ σπάνια AIDS, εάν ο εξοπλισμός είναι μολυσμένος με αίμα ατόμου με μεταδοτική νόσο. Επίσης, επιφανειακές λοιμώξεις του δέρματος αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση και αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Τα τατουάζ με κόκκινες χρωστικές ουσίες προκαλούν συχνότερα αντιδράσεις, ιδίως εκείνα που περιέχουν θειούχο υδράργυρο. Επίσης τα κίτρινα τατουάζ που περιέχουν θειούχο κάδμιο, μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας όταν αυτά εκτίθενται στο φως του ήλιου».
Οι ειδικοί εξηγούν πως το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη εποχή να κάνει κάποιος ένα τατουάζ. Είναι καλύτερα να γίνει το φθινόπωρο ή την άνοιξη. «Απαγορεύεται το μπάνιο στη θάλασσα, γιατί υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ή να ξεθωριάσει. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται ο ήλιος την πρώτη εβδομάδα και να είναι σωστά ενυδατωμένο με κρέμα», προσθέτει ο Τάκης Χυτήρης.
Η αφαίρεσή του είναι δυσκολότερη
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να απαλλαγούν από κάποιο ανεπιθύμητο τατουάζ. «Συνήθως κάποιος θέλει να εξαφανίσει το τατουάζ που έχει κάνει για προσωπικούς λόγους. Γι' αυτό λέμε συχνά στους πελάτες μας να αποφεύγουν τα ονόματα», αναφέρει ο Τάκης Χυτήρης. Είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να του συστήσει την πιο κατάλληλη μέθοδο αφαίρεσης, η οποία μπορεί να γίνει χειρουργικά και με εφαρμογή ιατρικών λέιζερ.
«Η ενέργεια των λέιζερ διαπερνά την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος και απορροφάται επιλεκτικά από τη χρωστική του τατουάζ. Επίσης διαλύει τη συγκεκριμένη χρωστική, επιτρέποντας στον οργανισμό να την απορροφήσει και να την αποβάλει. Η αφαίρεση των πολυχρωματικών τατουάζ γίνεται με συνδυασμούς λέιζερ, καθώς για κάθε διαφορετικό χρώμα χρησιμοποιείται και διαφορετικός τύπος ακτίνας. Επίσης η απομάκρυνση των τατουάζ απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες», αναφέρει ο δερματολόγος -αφροδισιολόγος Δημήτρης Μαλάνος. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από: το είδος της χρωστικής που χρησιμοποιήθηκε (το μαύρο και το μπλε μπορούν να εξαλειφθούν πιο εύκολα), την παρουσία πολλαπλών χρωμάτων, το πόσο βαθιά στο δέρμα βρίσκεται η χρωστική και σε τι πυκνότητα, το πόσο παλιό είναι το τατουάζ, την ανατομική του θέση (τατουάζ των άκρων απομακρύνονται πιο δύσκολα σε σχέση με τα τατουάζ του κορμού).
Eπειδή η απομάκρυνση των τατουάζ, ακόμα και με λέιζερ, είναι μια δύσκολη διαδικασία, μια χρήσιμη συμβουλή θα είναι να εφαρμόζει κανείς τατουάζ που αφαιρούνται σχετικά εύκολα δηλαδή μονοχρωματικά, σε απόχρωση του μαύρου ή του μπλε και με σχετικά επιφανειακή δερματοστιξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου