Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Η επιλογή των χρωμάτων "φανερώνει" τη διάθεση μας

Οι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης προτιμούν τα μουντά χρώματα, όπως το γκρι, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Όμως όντως η διάθεση επηρεάζει τις προτιμήσεις μας αναφορικά με τα χρώματα; Για να το ανακαλύψουν, ο δρ. Peter Whorwell και η ομάδα του από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο South Manchester δημιούργησαν τον «Τροχό Χρωμάτων του Manchester».
«Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τα χρώματα για να περιγράψουμε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τις προτιμήσεις μας στα χρώματα και το πώς αυτές οι προτιμήσεις συνδέονται με τα συναισθήματά μας, στην ουσία δεν έχει γίνει ουσιαστική έρευνα σχετικά με το θέμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Whorwell.
Ο «Τροχός Χρωμάτων του Manchester» περιλαμβάνει ποικίλα χρώματα, μεταξύ των οποίων το μαύρο, το γκρι, το λευκό, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το μωβ, το καφέ και το ροζ.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 300 εθελοντές, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπιζαν κρίσεις άγχους ούτε είχαν εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι 220 εξ αυτών ταλαιπωρούνταν από τέτοιου είδους προβλήματα.
Ως εκ τούτου οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δυο ομάδες. Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε άτομα που παρουσίαζαν σημάδια κατάθλιψης.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ρώτησαν τους εθελοντές ποιό είναι το αγαπημένο τους χρώμα, ποιο χρώμα τραβά περισσότερο την προσοχή τους και αν αισθάνονται ότι κάποιο από τα χρώματα του τροχού αντανακλά τη διάθεσή τους.
Οι περισσότεροι εθελοντές, και από τις δυο ομάδες, δήλωσαν ότι το κίτρινο είναι το χρώμα που τραβά περισσότερο την προσοχή τους, ενώ διάλεξαν το μπλε για αγαπημένο τους χρώμα.
Ωστόσο οι διαφορές ήταν εμφανείς όταν οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να διαλέξουν μια απόχρωση που αντανακλά τη διάθεσή τους.
Οι «υγιείς» εθελοντές διάλεξαν κάποια απόχρωση του κίτρινου ενώ όσοι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης διάλεξαν το γκρι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το γκρι χρώμα αντιστοιχεί σε μια μονότονη και άχρωμη ζωή, ενώ το κίτρινο αντίθετα συνδέεται με τη χαρά, την ευτυχία και τη θετική σκέψη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο «Τροχός Χρωμάτων του Manchester» θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της κατάθλιψης, ειδικά στις περιπτώσεις που η επικοινωνία με τους ασθενείς είναι δύσκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: