Βακτήριο που βρέθηκε σε «νεκροταφείο» μαμούθ υπόσχεται μακροζωία και ανεξάντλητη σεξουαλική ζωή Ρώσοι επιστήμονες οι οποίοι εργάζονταν σε ένα «νεκροταφείο» εξαφανισμένων μαμούθ και μαλλιαρών ρινόκερων στη Σιβηρία ανακάλυψαν ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να χαρίσει «γόνιμη» σεξουαλική ζωή και μακροζωία. Το βακτήριο αυτό, που έλαβε το... παρατσούκλι «προϊστορικό βιάγκρα», έχει ήδη μελετηθεί σε ποντίκια και όπως προέκυψε αυξάνει τη νοητική απόδοση, τη φυσική ρώμη αλλά και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θηλυκά στα οποία εισήχθη το βακτήριο ήταν σε θέση να γεννούν σε πολύ μεγάλη ηλικία.
Τα νέα ευρήματα προέκυψαν κατά τύχη, κατά τη διάρκεια λεπτομερούς έρευνας πεδίου στο μόνιμο στρώμα πάγου της Γιακουτίας στην Ανατολική Ρωσία. Στην περιοχή αυτή ερευνητές από τη Ρωσία, την Αμερική και την Ιαπωνία μελετούν τα καλά διατηρημένα απομεινάρια μαμούθ προκειμένου να «αναστήσουν» τα αρχαία ζώα.
Ωστόσο σε μια αποστολή στο «Βουνό των μαμούθ» στη Γιακουτία ο καθηγητής Ανατόλι Μπρουσκόφ του Πανεπιστημίου Τιουμέν και οι συνεργάτες του... έπεσαν επάνω σε έναν άλλο μικροσκοπικό «κάτοικο» της περιοχής. «Ανακαλύψαμε ένα αρχαίο βακτήριο το οποίο ζει ακόμη στο αμμώδες έδαφος των πάγων της Σιβηρίας.Αποκωδικοποιήσαμε μέρος του DΝΑ του και τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καταγραφή τέτοιου βακτηρίου σε παγκόσμιο επίπεδο.Πρόκειται για ένα μοναδικό,εκπληκτικό γεγονός,καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει ποτέ ως τώρα να αποδείξουν ότι ένα βακτήριο μπορεί να έχει τόσο μακρά ζωή». Το βακτήριο εντοπίστηκε στο ίδιο στρώμα πάγου όπου οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει και τα εξαφανισμένα σήμερα μαμούθ, ωστόσο δεν πιστεύεται ότι συνδέεται με τα αρχαία αυτά όντα. Εκτιμάται ότι τα μαμούθ εμφανίστηκαν στη Γη πριν από περίπου 4,8 εκατομμύρια έτη και έζησαν ως και πριν από 4.500 έτη. Οι επιστήμονες που μελετούν την ηλικία του βακτηρίου θεωρούν ότι είναι τριών ως πέντε εκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, όπως δείχνουν εργαστηριακά πειράματα, το αρχαίο αυτό βακτήριο χαρίζει μεγάλη... ζωντάνια. «Διεξαγάγαμε πειράματα και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οργανισμοί όπως οι δροσόφιλες και τα ποντίκια ζουν περισσότερο αν εμβολιαστούν με τμήματα του βακτηρίου» ανέφερε ο καθηγητής Μπρουσκόφ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπρουσκόφ, η νέα ανακάλυψη δεν υπόσχεται το «φάρμακο» της αθανασίας, ωστόσο αν ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί που κάνουν το βακτήριο να ζει τόσο πολύ, θα υπάρξει σημαντική επίδραση στις αντιγηραντικές θεραπείες. «Ακόμη και αν καταφέρναμε να επιμηκύνουμε το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια με βάση αυτή τη γνώση,θα ήταν κάτι φανταστικό» κατέληξε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ρώσοι ολιγάρχες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για τη μελέτη, δηλώνοντας διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά ποσά σε πιθανά αντιγηραντικά σκευάσματα.
Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου