Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Χειρουργείο (και) για τις επικουρικές

Το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και η μείωση ή κατάργηση των συντάξεων που λαμβάνουν σήμερα περίπου 20.000 άγαμες θυγατέρες είναι τα δύο νέα στοιχεία που βάζει η κυβέρνηση στο «εκρηκτικό κοκτέιλ» μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις προτάσεις που κερδίζουν έδαφος είναι η επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια:
-Να επιβληθεί οριζόντιο πλαφόν στα 1.000 ευρώ ή χαμηλότερα για όλα τα Ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις. Στο σενάριο αυτό θεωρητικά θα θίγονται μόνο οι «υψηλές» επικουρικές συντάξεις
-Να επιβληθεί πλαφόν ανάλογα με το Ταμείο. Σήμερα η μέση επικουρική σε κάποια Ταμεία διαμορφώνεται στα 400 ευρώ, όμως υπάρχουν άλλα όπου ξεπερνάει τα 1.400 (π.χ. τα επικουρικά των Τραπεζοϋπαλλήλων).
Εκτος από την επιβολή του πλαφόν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και το ενδεχόμενο περικοπής της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και σχέδιο για περικοπές στις ήδη «ψαλιδισμένες» συντάξεις άγαμων θυγατέρων. Οι εισηγήσεις για το θέμα αυτό προβλέπουν την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αυστηρότερα κριτήρια θα αφορούν τις νέες δικαιούχους, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο της διακοπής ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Οσον αφορά το εφάπαξ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει περικοπές της τάξης του 40% στους δικαιούχους, ενώ, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων με τη μορφή έκτακτης εισφοράς από όσους το έχουν ήδη εισπράξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει την επιβολή εισφοράς σε όσους εισέπραξαν «υψηλά» εφάπαξ τα τελευταία δύο χρόνια.
Βέβαιη θεωρείται η κλιμακωτή περικοπή των κύριων συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια ή η αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς το υπουργείο Εργασίας τελικά είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να συνεισφέρει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.
Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται και δύο εναλλακτικά σενάρια για μείωση των κύριων συντάξεων από τα 700 ευρώ. Και στις δυο περιπτώσεις οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα γίνουν από το πρώτο ευρώ.
Σύμφωνα με το ένα σενάριο εξετάζονται:
- μείωση 3% για συντάξεις από 700-1.000 ευρώ
- μείωση 5% για συντάξεις από 1.000-1.400 ευρώ
- μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ
Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει:
- μείωση 2% για συντάξεις από 700-1.000 ευρώ
- μείωση 3% για συντάξεις από 1.000-1.300 ευρώ
- μείωση 5% για συντάξεις από 1.300-1.600 ευρώ
- μείωση 10% για συντάξεις από 1.600-2.000 ευρώ
- μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.
Οσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης, τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:
-Να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη και να ανασταλεί έως το 2015 η απονομή πρόωρων συντάξεων.
-Να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας πάνω από τα 65 έτη, αλλά να καταργηθούν διά νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.
Δραστικά αναμένεται να περιοριστεί η λίστα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χορήγησή τους θα συνδυαστεί με εισοδηματικό κριτήριο που θα είναι από 25.000 έως 30.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα). Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί σημερινοί δικαιούχοι να βρεθούν εκτός λίστας.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ΕΚΑΣ, προκρίνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας για την καταβολή του από τα 60 στα 65 έτη, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και εισήγηση να μη χορηγείται το επίδομα σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στα πολυτεκνικά επιδόματα προωθείται σχέδιο για μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου κάτω από τα 45.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα η τρόικα απορρίπτει τις κυβερνητικές προτάσεις για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και ζητά να γίνουν οι απολύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια, αντί για έναν χρόνο που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: