Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Προς κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος τεκμηρίων

Σχέδιο το οποίο προβλέπει την πληρωμή του ΦΠΑ έως και τρεις μήνες μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, επεξεργάζεται η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ληφθεί αποφάσεις για «ξήλωμα» του υφιστάμενου συστήματος των τεκμηρίων, που οδηγεί σε υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογούμενους με μηδενικό εισόδημα.
Την αντικατάσταση των σημερινών κριτηρίων από τις «Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» (αγορές, ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.α.) θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Με το νέο σύστημα οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» θα αποτυπώνονται στο «Πόθεν Έσχες» που θα συνοδεύει από το 2013 την φορολογική δήλωση.
Μέσω του Πόθεν Έσχες θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπώνεται ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τα εισοδήματα του καθώς επίσης και όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές κ.α.
Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει αυτόματα το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται προς ανάλωση στον επόμενο χρόνο, δηλαδή ο πλούτος που αποκτά και δικαιολογεί το «πόθεν έσχες».
Το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογούμενου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».
Την ίδια στιγμή, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα δίνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται με την πληρωμή των φόρων, περιθώριο έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τον ΦΠΑ από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
Το επιχείρημα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι πως η αγορά έχει «στεγνώσει» και ότι ήδη χιλιάδες επιτηδευματίες αποφεύγουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ΦΠΑ προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν του φόρου ως κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησης.
Έτσι πληρώνουν τον ΦΠΑ έντοκα (σ. σ λόγω των προστίμων) μετά από ένα ή δύο μήνες.
Όσο συμβαίνει αυτό, το δημόσιο δεν εισπράττει ενώ αναγκάζεται να προβαίνει και σε μαζικές διασταυρώσεις για να βρει ποιοι παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ για να τους στείλει και σχετική ειδοποίηση.
Η κινητοποίηση αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον παρασχεθεί η διευκόλυνση της εκ των υστέρων πληρωμής του ΦΠΑ, ώστε να μπορεί τουλάχιστον το Δημόσιο να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ -έστω και λογιστικά- για να βελτιώνεται και η εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού.
Επιπλέον στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και από τη χρήση των μεταχρονολογημένων ή των ακάλυπτων επιταγών, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει καν τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους που πρέπει να αποδώσουν. Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, αναγκάζει πολλούς επιτηδευματίες να υποβάλλουν ανακριβή δήλωση.
Σήμερα οι επιχειρήσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ ή τουλάχιστον ένα μέρος του, αν επιλέξουν να το πληρώσουν σε τρεις έντοκες δόσεις, για όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει σε συγκεκριμένη περίοδο.
Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ που θα καταβάλλεται στην συνέχεια με δόσεις. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν πληρώνει κανονικά τις δόσεις του τότε το χρέος θα γίνεται ληξιπρόθεσμο.
Η χρονική μετάθεση της καταβολής του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα δώσει και το αναγκαίο περιθώριο που χρειάζονται οι επιχειρηματίες για να επιμερίσουν την οποία ρευστότητα έχουν ανάμεσα σε υποχρεώσεις και ρυθμίσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμα,περαίωση κ.ά.).
Παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η ρύθμιση για την καταβολή του ΦΠΑ θα συνοδεύεται και με αυστηρές ποινές. Η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.
bankingnews.gr
http://dailynews24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: