Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τρόικα πιέζει Μαυραγάνη να μην δώσει ούτε το επίδομα της πανάκριβης θέρμανσης

Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσει και το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά που μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται το σχέδιο της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στους οικιακούς καταναλωτές προκειμένου αυτό να τύχει ή όχι της έγκρισης των δανειστών της χώρας. Πάντως κυβερνητικές πηγές, επιμένουν στην προσπάθεια ώστε να δοθεί η ενίσχυση από το φετινό Οκτώβριο και συγκεκριμένα από την 1η του μήνα, οπότε και αρχίζει η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης.
Το σχετικό θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να εξισώσει για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το 80% της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή το ντίζελ να μειωθεί και να αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης μέσα από τη σχετική αναπροσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Μόνο μέσω ΔΕΗ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε παρουσιάσει την πρότασή του για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με συγκεκριμένα κριτήρια, και μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η επιχείρηση είναι ίσως η μόνη που έχει την απαραίτητη βάση δεδομένων σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα που διαθέτει κάθε νοικοκυριό.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει τον διαχωρισμό της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.
Ο στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη, μέση κατανάλωση πετρελαίου, με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών. Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο.
Επιπλέον, θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, και υπερήλικες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διαθέσιμο σενάριο, η χώρα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (βόρειος, κεντρικός, νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0-100 μ., 101-300 μ., άνω των 300). Επίσης θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας (παραδείγματος χάρη για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, ο συντελεστής βαρύτητας θα είναι 1), αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.
Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, η πρόταση προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο -περί τα 35 τετραγωνικά μέτρα, που συνεπάγεται 140 τ.μ. για μια τυπική τετραμελή οικογένεια.
Από την 1η Οκτωβρίου
Με βάση λοιπόν αυτούς τους άξονες, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, όπως προβλέπει η πρόταση, θα πιστώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος είναι κάθε νοικοκυριό να προμηθεύεται το αναγκαίο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, χωρίς στην πραγματικότητα να επιβαρύνεται από την εξομοίωση του φόρου. Επιπλέον, απολογιστικά, στο τέλος της χειμερινής περιόδου είναι εφικτή επιπλέον πίστωση αν υπάρχει αρνητική απόκλιση θερμοκρασίας από τον μέσο όρο.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δημόσιας δαπάνης, καθώς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στον χώρο του πετρελαίου.
Πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: