Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ντροπή σε κυβέρνηση και εμπόρους - Η Ελλάδα ακριβότερη στην ΕΕ!

Τα στοιχεία για την ακρίβεια στην Ελλάδα προκύπτουν από πρόσφατες τιμοληψίες του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που επεξεργάστηκε η «ΗτΣ», ενώ και έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύεται η κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά των καυσίμων. Η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης βενζίνης στην Ε.Ε. των 27 χωρών. Είναι στο 1,75 ευρώ το λίτρο, με την Ιταλία να είναι πρώτη με τιμή 1,79 ευρώ και τη Σουηδία δεύτερη με 1,77 ευρώ το λίτρο.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «καλάθι» της νοικοκυράς η σύγκριση έγινε ανάμεσα στη χώρα μας, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία. Από τις χαμηλότερες και υψηλότερες τιμές σε κατηγορίες προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, ψωμί, αναψυκτικά, ζυμαρικά, καφέδες, απορρυπαντικά, χαρτικά, σνακς, γλυκίσματα και οπωροκηπευτικά προκύπτει ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν τα είδη ακριβότερα μέχρι και 297%. Αυτό το προϊόν είναι ο χυμός πορτοκαλιού ο οποίος στην αγορά μας πωλείται με τιμές 0,79 ? 2,46 ευρώ και στην Ισπανία 0,54 ? 0,62 ευρώ. Ακριβότερα βρίσκει κάποιος στη χώρα μας και τα αναψυκτικά τύπου Cola. Η συσκευασία του 1,5 λίτρου πωλείται 211% ακριβότερα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Υψηλότερες κατά 106% είναι οι τιμές στο νωπό γάλα συγκριτικά με τη Γαλλία και την Ισπανία. Στο ψωμί για τοστ οι Έλληνες δαπανούν έως και 99% περισσότερα χρήματα συγκριτικά με όλες τις χώρες κοκ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ σε μέσα επίπεδα και με βάση το συνολικό κόστος του κάθε καλαθιού στις τέσσερις χώρες, η Ελλάδα είναι φθηνότερη κατά 17,91% σε σχέση με το Ην. Βασίλειο, κατά 2,14% συγκριτικά με την Ισπανία και κατά 16,46% από τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: