Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η “τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο” και η κρίση

Όταν στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, η κυβέρνηση Μπους και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον οδηγούσαν σε χρεοκοπία τη Lehman Brothers, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν το παράθυρο στο χάος που άνοιγε. Με την οικοδόμηση μιας κρίσης που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και..
πολύ γρήγορα έφτασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.Μια κρίση η οποία ξεπεράστηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, εξακολουθεί ωστόσο να απειλεί την ύπαρξη της ευρωζώνης, και να υπονομεύει το μέλλον άλλων, αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.Σε εκείνη την κρίση, μπορούσε κανείς να διαγνώσει πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο. Οι Ρεπουμπλικανοί γνώριζαν ότι αποχαιρετούσαν τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Τζον ΜακΚέιν δεν έδειχνε ικανός να σταματήσει τη θυελλώδη επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα. Με μια τέτοια κρίση λοιπόν, οι Δημοκρατικοί που έπαιρναν στα χέρια τους τα κλειδιά της Ουάσινγκτον, ξεκινούσαν πολύ κάτω από το «μηδέν».
Σε οικονομικό επίπεδο, οι μεγάλες τράπεζες-φετίχ των ΗΠΑ, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Merrill Lynch και φυσικά η Bank of America, θυσίασαν, προσωρινά και επιδερμικά την αυτοδιάθεσή τους, για να ενισχυθούν σε σκανδαλώδες σημείο, προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση.
Η αμερικανική Δικαιοσύνη θεώρησε ότι ο ρόλος ειδικά της Goldman Sachs, ήταν… περίεργος. Και εγκαινίασε μια εκτεταμένη και ενδελεχή έρευνα, που ωστόσο οδήγησε στην επί της ουσίας αθώωση της «τράπεζας που κυβενά τον κόσμο», όπως την έχει αποκαλέσει η «Monde», για τον ρόλο της στη διασπορά τοξικών στεγαστικών δανείων, αυτών δηλαδή που «έπνιξαν» τη Lehman Brothers.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν ήδη τα σενάρια συνωμοσίας, με εφαλτήριο το γεγονός ότι η Goldman Sachs χρηματοδοτεί τις προεκλογικές καμπάνιες τόσο του Μπαράκ Ομπάμα όσο και του Μιτ Ρόμνεϊ.
Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν ότι στέλεχος της Goldman Sachs ήταν επί σειρά πολλών ετών ο Χένρι Πόλσον, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, στα χέρια του οποίου αφέθηκε να καταρρεύσει η Lehman Brothers. Καθώς και ότι στη GS, είχε συνεργάτη τον Τίμοθι Γκάιτνερ, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα. Εκείνον που τον διαδέχτηκε.
Φυσικά, τα παραπάνω εμπλουτίζονται με τα περίφημα ομόλογα της Goldman Sachs προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την κυβέρνηση Σημίτη το 2001, καθώς και το «πείραγμα» στοιχείων για την ένταξη στην ευρωζώνη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και σχεδόν όλων των χωρών του κοινού νομίσματος, όπως κατέδειξε σχετική έρευνα των Βρυξελλών.
statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: