Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πετρέλαιο: 1,40 για τους Έλληνες, 0,95 για τους Γερμανούς

Την ώρα που οι Έλληνες ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο Χειμώνα, που πιθανότατα θα τον περάσουν χωρίς θέρμανση, σε άλλη μια χώρα της Ευρώπης οι πολίτες της διαμαρτύρονται για τις τιμές του πετρελαίου.Όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι Γερμανοί διαμαρτύρονται, καθώς η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου έφτασε τα 95 λεπτά το λίτρο, υψηλότερη τιμή από το 2008, όταν είχε αγγίξει τα 98 λεπτά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, περίπου 6.000.000 νοικοκυριά στη Γερμανία χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης ως καύσιμο και η πλειοψηφία τους ανεφοδιάζεται το καλοκαίρι, όταν οι τιμές συνήθως σημειώνουν πτώση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο το πετρέλαιο θέρμανσης στη Γερμανία, κόστιζε μόλις 80 λεπτά.
Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα της φτώχειας είναι φυσικά πικρές. Στη Γερμανία της ευημερίας, η τιμή διατηρείται κάτω από το 1 ευρώ, ενώ εμείς ετοιμαζόμαστε λόγω της εξίσωσης του φόρου να πληρώσουμε από 1,40 μέχρι 1,45 ευρώ το λίτρο.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός θα αγοράζει με 1.900 ευρώ 2000 λίτρα και ο Έλληνας με τα ίδια χρήματα 1300 λίτρα!
Οι διαφορές όμως δεν σταματούν εδώ. Το τοπίο στην Ελλάδα σχετικά με τη θέσπιση επιδόματος για όσους δεν θα μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, παραμένει θολό.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο αντικατάστασης των παλιών καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν παραπάνω οι πολίτες της.
Μπορεί λοιπόν το Χειμώνα να χρειαστούμε κουβέρτες, ωστόσο θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Οι Γερμανοί που είναι φίλοι μας αγοράζουν πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές…
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: