Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ο Άγιος Βαλεντίνος κι ερωτευμένοι

Εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον πλανήτη περίμεναν αυτή τη μέρα! 14 Φεβρουαρίου... η γιορτή των ερωτευμένων!!! Βλακείες... Γιατί να γιορτάσω τον έρωτα ειδικά σήμερα; Επειδή βρέθηκε άλλο ένα κολπάκι στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης, έτσι ώστε να μας πιάνουνε κορόϊδα; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω! Επιπλέον δεν πρόκειται καν για Ελληνοορθόδοξο άγιο, οπότε ποιος ο λόγος;

Μα ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Βαλεντίνος;

Ένας από τους πολλούς θρύλους που υπάρχουν γύρω από το όνομα αυτού του Αγίου, λέει, ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερέας που υπηρέτησε κατά την διάρκεια του 3ου αιώνα στην Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο δεύτερος ανακάλυψε ότι μόνο οι άγαμοι στρατιώτες του υπηρετούσαν καλύτερα, τους απαγόρευσε να παντρεύονται. Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως, δεν συμβιβάστηκε με αυτήν την άδικη απόφαση και άρχισε να παντρεύει τους στρατιώτες κρυφά. Όταν όμως η δράση του Βαλεντίνου αποκαλύφθηκε, ο Κλαύδιος Β εξοργίστηκε τόσο πολύ που διέταξε αμέσως τον θάνατο του ιερέα.
Σύμφωνα με ένα άλλο θρύλο ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας φυλακισμένος σε μια από τις Ρωμαϊκές φυλακές που ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του, γεγονός που τον οδήγησε στην εκτέλεσή του. Λίγο πριν πεθάνει άφησε στην κόρη του δεσμοφύλακα ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «from your Valentine» (από τον Βαλεντίνο σου), φράση που έχει μείνει μέχρι και σήμερα.

Ο Έλληνας Βαλεντίνος



Όσο κι αν οι δυτικές μας, πλέον, συνήθειες, επιβάλλουν τη γιορτή του έρωτα στις 14 Φεβρουαρίου, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία επιμένει πως ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ξενόφερτο "προϊόν" (και καλά κάνει), αντιπροτείνοντας στους ερωτευμένους τον Άγιο Υάκινθο, ως Άγιο των ερωτευμένων που γιορτάζει στις 3 Ιουλίου.


Που καταλήγω...

Αν είσαι πραγματικά ερωτευμένος κι αγαπάς τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σου, δεν περιμένεις μια συγκεκριμένη μέρα το χρόνο για να του το δείξεις με πάσης φύσεως γλυκανάλατα δωράκια. Του το δείχνεις κάθε μέρα, κάθε στιγμή που περνάς μαζί του! Ας μην γινόμαστε λοιπόν θύματα της εμπορευματοποίησης! Δεν χρειάζονται δώρα, ούτε ειδική ονομασία μια μέρα για να γίνει ξεχωριστή. Μπορούμε να κάνουμε την κάθε μέρα έτσι μ' ένα χάδι, ένα χαμόγελο, μια τρυφερή κουβέντα. Ας δείχνουμε λοιπόν σ' αυτούς που αγαπάμε τα αισθήματά μας κάθε μέρα! Μην το ξεχνάμε! Αυτό έχει σημασία, αυτό έχει πραγματική αξία!
Τώρα για όσους επιμένετε να γιορτάζετε τη συγκεκριμένη μέρα τι να πω... Χρόνια σας πολλά και καλά αλλά να θυμάστε... Την αγάπη μας πρέπει να τη δείχνουμε συνέχεια! Όχι όποτε μας το επιβάλει η συνήθεια! Όσο για τα ζαχαροπλαστεία, κοσμηματοπωλεία, πιάνο bar, παιχνιδάδικα, καταστήμτα εσωρούχων κλπ., καλές δουλειές!

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

Καλέ μου φίλε ! πέρασα για μια καλησπέρα και καλά κούλουμα ! πάντα με εκτίμηση και φιλία , από ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ...ΣΤΑΜΑΤΗΣ
http://www.facebook.com/group.php?gid=26476774455 , arfara.- http://snsarfara.blogspot.com/ , STAMOS-ARFARA—GREECE .- http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/ , vlasios .- http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/ , stamos- dynami.- http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com , Arfra-Messinias .- http://snsstamoskal.blogspot.com/ , Arfra – Messinias 2 .- http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/ , Arfara – Messinias 1 – FOTOS .-