Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τσικνοπέμπτη - Μάγκες, καλά να περάσουμε αλλά μην καούμε!

Την Πέμπτη πιστεύω ότι γνωρίζετε τι είναι; Ναι! Είναι η Τσικνοπέμπτη. Είναι η μέρα όπου το ξεφάντωμα είναι... έθιμο. Είναι η μέρα που κάθε Έλληνας απολαμβάνει! Είναι η μέρα που μπορούμε να δείξουμε τις ικανότητές μας στο ψήσιμο.
Ως γνήσιοι Έλληνες, μόνο εμείς γνωρίζουμε τα μυστικά του ψησίματος. Τώρα πως γίνεται κάθε φορά και είναι καμένα, ας μην το πούμε και πουθενά. Δεν βαριέσαι; Γιατί οι υπόλοιποι γνωρίζουν;
Ως γνήσιος Έλληνας και εγώ, τέτοια μέρα που είναι, είπα να σας δώσω μερικές συμβουλές για το ψήσιμο. Πρώτα από όλα, το πρωί, αν δεν έχουμε δουλειά - που και να έχουμε σιγά μην πάμε! Όλο και κάποια αδιαθεσία θα νιώσουμε... ;-) - βρίσκουμε την ψησταριά και την ετοιμάζουμε για το βράδυ.
Όταν έχει φτάσει το βράδυ και είμαστε έτοιμοι, βάζουμε μερικά ξερά φύλλα ή εφημερίδες προηγούμενων ημερών που δεν θέλουμε - δεν είναι καλή λύση τα περιοδικά - και βάζουμε φωτιά. Προσέχουμε να μην φτιάξουμε μεγάλη φλόγα με πολύ προσάναμμα, γιατί στόχος δεν είναι να ζεσταθούμε, αλλά να δημιουργήσουμε την κατάλληλη θερμότητα, προκειμένου να βάλουμε τα κάρβουνα.
Μόλις βάλουμε τα κάρβουνα, παίρνουμε ένα χαρτόνι και όχι πιστολάκι και τέτοιες αηδίες γιατί θα γίνουμε χάλια και κουνάμε ρυθμικά πάνω από την φωτιά, για να πάρουν τα κάρβουνα.
Περιμένουμε λίγο και στην συνέχεια βάζουμε την σχάρα. Να σου και τα κρέατα! Εκεί κοιτάμε να μην τα κάψουμε! Βέβαια, θα πρέπει να δούμε πότε να τα αλλάξουμε πλευρά, γιατί αυτή που δεν φαίνεται είναι αυτή που καίγεται.
Αντε! Μην περιμένετε να δείτε την πάνω πλευρά για να δείτε τι κάνατε! Κοιτάμε συχνά πυκνά από κάτω και μόλις πάρουν ένα πρώτο σκούρο χρώμα, τότε το αλλάζουμε. Μόλις είναι έτοιμο, το βάζουμε στην πιατέλα, ή αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε.
Και να σας πιάσει κάποιος "Δοκίμαζα αν έχει ψηθεί καλά!" είναι η δικαιολογία μας. Γιατί νομίζετε ότι οι νοικοκυρές έχουν πάρει μερικά κιλά μετά τον γάμο; Από το φαγητό! Θέλετε να σας φτιάξει ένα φαί και λίγο πριν γίνει δοκιμάζουν. Τώρα γιατί δεν μένουν στην δοκιμή και τρώνε ένα ολόκληρο πιάτο, είναι άλλο θέμα.
Επιστρέφουμε στην ψησταριά! Τα παραπάνω βήματα, επαναλαμβάνονται ανάλογα με τα αποθέματα που έχουμε στο κρέας. Αν μας καεί κάτι, δεν χάλασε και ο κόσμος. Δεν είναι κάτι τρομερό!
Απλά, αν ακολουθήσετε τα βήματα που σας είπα, καλό είναι να έχετε και έναν πυροσβεστήρα δίπλα, για παν ενδεχόμενο. Τώρα για τα κρέατα δεν ευθύνομαι εγώ! Δεν είμαι εκεί για να σας πω!
Αλλά να σας πω κάτι; Αν δεν είστε σίγουροι, τότε αφήστε τα σε κάποιον που να ξέρετε ότι το έχει, λέγοντάς του "Ρε φίλε, εσύ που λες ότι ξέρεις, τώρα να σε δω"! Αλλιώς, καθήστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, παραγγείλτε από έξω, γιατί αυτοί κλέφτες θα γίνουν; και απολαύστε το γεύμα, με καλή παρέα και καλό κρασί!
Αν πάλι θέλετε να βγείτε έξω... θα μας βρείτε κάπου εκεί, γιατί και εμείς μικρά παιδιά είμαστε και θέλουμε να διασκεδάσουμε! Βέβαια, η συνέχεια περιλαμβάνει και ένα ποτάκι...Καλή διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: