Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ HANDELSBLATT-Σαμαράς: Αδεια ταμεία μετά το Νοέμβριο

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αντέχει η χώρα, εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt.Σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι χωρίς την επόμενη δόση η χώρα αντέχει «έως το τέλος Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει». «Το κλειδί είναι η ρευστότητα. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση», πρόσθεσε.
«Η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει εάν αποδεχθεί χαμηλότερα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα ή εάν εγκρίνει τη μετακύλισή τους όταν αυτά λήξουν», συμπλήρωσε.
«Επίσης, η ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει απευθείας μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), όπως εξετάζεται και για την Ισπανία. Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αν αποτύχει η κυβέρνηση, μας περιμένει το χάος» Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί στο εξώφυλλό της τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται καθισμένος σε μία πολυθρόνα, πλαισιωμένος από ερωτήσεις αναγνωστών, όπως «Κοιμάστε ήσυχος τις νύχτες;», Τί θα προσφέρετε στους επενδυτές;», «Θα αποπληρώσει η Ελλάδα τις οφειλές της;», «Γιατί δεν μειώνετε τις στρατιωτικές δαπάνες;», «Γιατί δεν εισάγετε φόρο περιουσίας;» και «Θα αντέξει η δημοκρατία;».
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία απειλείται λόγω της ανεργίας, θα μπορούσε να καταλήξει όπως η δημοκρατία της Βαϊμάρης. Επίσης, τόνισε ότι η κοινωνία απειλείται στο σύνολό και από λαϊκιστές της άκρας αριστεράς και από την άνοδο ενός ακροδεξιού -θα μπορούσε να πει κανείς φασιστικού, νεοναζιστικού- κόμματος.
Ο κ.Σαμαράς λέει ακόμη ότι «εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση, μας περιμένει το χάος». Παράλληλα, δηλώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί βρίσκει συμφωνία, καθώς όπως επισημαίνει «οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα».
Τονίζοντας ότι δίνει τον «αγώνα της ζωής του», ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του πρέπει να κάνει θυσίες και να «σφίξει τα δόντια», αν και μέσα σε πέντε χρόνια έχει χαθεί το ένα τρίτο του βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο κ.Σαμαράς.
«Οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει έχουν φτάσει ως το κόκκαλο. Η χώρα έχει φτάσει στα όρια του τί μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες της», ανέφερε ο κ.Σαμαράς.
Οσον αφορά τις σχέσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχει βρει τον σωστό τόνο», όταν δήλωσε ότι «ματώνει η καρδιά της όταν βλέπει Ελληνες που υποφέρουν». Επίσης, θεωρεί ότι θα ήταν «πολύ σημαντικό», αν η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκεπτόταν την Ελλάδα.
Ωστόσο, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον αντικαγκελάριο, Φίλιπ Ρέσλερ. «Αυτός προφανώς δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς. Αντιθέτως, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήρε τον πρώην ηγέτη του FDP, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ με τον οποίο μιλά συχνά. «Είναι ένας καλός φίλος της χώρας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: