Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Θέμα «Τσάμηδων» έθεσε ο Αλβανός ΥΠΕΞ στον δικό μας!

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντμόντ Παναρίτι.
Η ενημέρωση που μας παρείχε το υπουργείο Εξωτερικών αποδείχθηκε όμως ότι εκτός από στοιχειώδης και τετριμμένη (η σύγκριση με ανάλογες ανακοινώσεις του παρελθόντος προκαλεί γέλιο) απέκρυψε και ένα μεγάλο θέμα που εγέρθηκε από αλβανικής πλευράς.
Το θέμα αυτό ήταν των αποκαλούμενων ως «Τσάμηδων» που διεκδικούν τα ελληνικά εδάφη όπου κατοικούσαν και εγκατέλειψαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αφού αποδείχθηκαν σε εξαιρετικούς συνεργάτες των αιμοσταγών Ναζί.
Σύμφωνα με την αντίστοιχη ενημέρωση από το γραφείου Τύπου του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Εντμόντ Παναρίτι, έθεσε στον Δ. Αβραμόπουλο το ζήτημα των απαιτήσεων (επιστροφή περιουσιών) που έχουν από το ελληνικό κράτος οι «Τσάμηδες»!
Η σκόπιμη – εφόσον δεν διαψεύστηκε, ή μάλλον επιβεβαιώθηκε όπως θα δούμε στη συνέχεια – παράληψη εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών , προφανώς για να μη διαταραχθεί το εποικοδομητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις και τροφοδοτηθεί ο εθνικισμός (όλοι στη «γειτονιά» θα κραυγάζουν κι εμείς θα απαντάμε με γαρίφαλα) οδήγησε ακόμα και σε ειρωνικά χαμόγελα στην Αλβανία, που αντιλαμβάνονται την ελληνική στάση ως φυγομαχία.
Και δεν έχουν άδικο, όταν κάτι το αποκρύπτεις, η ερμηνεία ότι το φοβάσαι δεν είναι παράλογη, ασχέτως των πραγματικών σου κινήτρων.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε βέβαια άμεσα στη δημοσιοποίηση του θέματος από βορειοηπειρωτικά ηλεκτρονικά μέσα, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, να σπεύδει να στείλει προσωπικό μήνυμα στο οποίο διευκρίνιζε, ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε ακροθιγώς σε θέμα ‘τσάμηδων’ και περιουσιών Αλβανών στην Ελλάδα και έλαβε άμεσα απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, την πάγια θέση μας, ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, και ότι όποιος θεωρεί ότι έχει περιουσιακές εκκρεμότητες, να απευθυνθεί στην ελληνική δικαιοσύνη.»
Τα γρήγορα αντανακλαστικά μάλλον υποδεικνύουν ότι υπήρχε συναίσθηση ότι τον «πολιτισμένο και ευρωπαϊκό» δρόμο που υποδείκνυε η χώρα μας δεν θα τον ακολουθούσαν οι Αλβανοί που φαίνεται να έχουν διαφορετική αντίληψη των διεθνών σχέσεων (μαζί με δυο εκατοντάδες άλλα μέλη του ΟΗΕ σε κάθε περίπτωση η απόκρυψη προβλημάτων αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά αντιπαραγωγική και ηττοπαθής, ενώ γύρισε και μπούμερανγκ) από ότι οι δικοί μας άφραγκοι κοσμοπολίτες.
Αναλογίστηκαν άραγε τι κέρδισαν με την αποσιώπηση του θέματος από την ελληνική δημοσιότητα, ενώ δόθηκε μια τόσο ξεκάθαρη και σαφής απάντηση;
Γιατί άφησαν το περιθώριο στον Παναρίτι να παίρνει… συγχαρίκια και να μην του έχουμε κόψει τον βήχα, ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι στην πλάτη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα παίζουν παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής επιρροής;
Το βέβαιον είναι ότι το αποκαλούμενο ως «ζήτημα της Τσαμουριάς» έχει μπει στην επίσημη ατζέντα του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κι ενώ εμείς στην Ελλάδα αποφεύγουμε να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες, το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) φρόντισε να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του Παναρίτι στέλνοντάς του ευχαριστήρια – συγχαρητήρια επιστολή.
www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: