Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Παράταση για τις 12 Νοεμβρίου

H καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα μεταθέτει τη συνολική απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου. Ωστόσο, στη διάρκεια της τρίωρης τηλεδιάσκεψης του Εurogroup την Τετάρτη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα της επιμήκυνσης, ενώ οι διαφωνίες της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα παραμένουν.
Το αρχικό σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν να προωθήσει τμηματικά τις αποφάσεις για την Ελλάδα στην τηλεδιάσκεψη της 31ης Οκτωβρίου και σε μια έκτακτη συνεδρίαση στις 8 Νοεμβρίου, ώστε και να αποσυμφορήσει την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (12 Νοεμβρίου), αλλά και η Ελλάδα να λάβει έγκαιρα την επόμενη δόση. Δεν προχώρησε, όμως, γιατί δεν υπήρξε απόφαση της κυβέρνησης με την Τρόικα στην Αθήνα.
Πίεση στην κυβέρνηση
Όλα πλέον φαίνεται ότι μετατίθενται για τις 12 Νοεμβρίου, ενώ ο κ. Γιούνκερ στη δήλωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης μεταφέρει όλη την πίεση στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην Αθήνα (συμφωνία με Τρόικα και υιοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή), θα εξαρτηθεί και το πότε θα ληφθεί η συνολική απόφαση.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και το σημειώνουμε, αλλά καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση του ελληνικού προγράμματος θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και των εθνικών διαδικασιών στα κράτη μέλη.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν διεξοδικά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με το κατά πόσο η τριμερής κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.
Παράλληλα με την προτροπή προς την κυβέρνηση να κάνει γρήγορα, οι εταίροι συνεχίζουν τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ τους και με το ΔΝΤ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική απόφαση που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, και να ξεφύγει από το βραχνά της εξασφάλισης της χρηματοδότησης της χώρας και της ρευστότητας.
Αναδιάρθρωση και νέα δάνεια
Την Τετάρτη, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης φαίνεται ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, σχεδόν συμφωνία στο θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ενώ καθόρισαν για τις «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σχετικά με την επιμήκυνση, την Τετάρτη οι υπουργοί κατέληξαν ότι το ποσό που απαιτείται για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας τα δύο έτη της επιμήκυνσης (2015 και 2016) ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ, ενώ φάνηκε ότι συγκλίνουν, τουλάχιστον δεν εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις, σχετικά με την προέλευση αυτού του ποσού. Όλα δείχνουν ότι τα 30 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν με τρεις τρόπους. Τη χρονική παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων αυτών. Τα δύο μέτρα μαζί στην ουσία αποτελούν μια αναδιάρθρωση των δανείων, αφού η χώρα μας θα αποπληρώσει το ποσό σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα πληρώσει λιγότερους τόκους.
Επειδή, όμως, δεν συγκεντρώνεται το προαναφερόμενο ποσό από τα δύο παραπάνω μέτρα, οι εταίροι φαίνεται ότι συμφωνούν να κάνουν κάτι για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, δηλαδή να δανείσουν χρήματα στη χώρα μας προκειμένου να αγοράσει χρέος της στη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές κινούνται σήμερα στο 25-30% της ονομαστικής τους αξίας. Φυσικά μόλις ληφθεί απόφαση οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα, αλλά σε κάθε περίπτωση το χρέος θα μειωθεί γιατί υπάρχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές, αλλά και θεσμικοί (συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες), που θέλουν πάση θυσία να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και θα τα έδιναν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή.
«Κόκκινη γραμμή» το κούρεμα χρέους
Αναφορικά με το μεγάλο «αγκάθι» των συζητήσεων, όλοι οι υπουργοί συμφωνούν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί δηλαδή να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, διαφωνούν με το ΔΝΤ, το οποίο δεν θέλει να περιμένει την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας, και κυρίως διαφωνούν με την απαίτησή του να «κουρέψουν» οι Ευρωπαίοι τα δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης, το «κούρεμα» χαρακτηρίστηκε «κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους οι οποίοι για πολιτικούς λόγους σε καμία περίπτωση δεν θα ζητούσαν από τους φορολογούμενους να επωμιστούν μέρος του ελληνικού χρέους. Πάντως, όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, οι διαβουλεύσεις στο θέμα αυτό θα ενταθούν τις επόμενες μέρες.
Περιμένοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θεσμικά όργανα και εταίροι θα συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις, αλλά και τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, προκειμένου να διαμορφώσουν μια κοινή θέση εν όψει της συνεδρίασης της 12ης Νοεμβρίου.
Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: