Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ο τραπεζικός κολοσσός Εθνικής–Eurobank στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες Πηγή: Ο τραπεζικός κολοσσός Εθνικής–Eurobank στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες


Ενας τραπεζικός κολοσσός που θα διεκδικεί θέση ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, αναμένεται να δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.
Το προφίλ του νέου τραπεζικού γίγαντα που θα προκύψει, θα έχει ενεργητικό της τάξης των 177,5 δισ. ευρώ, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του θα έχει δάνεια ύψους 121,2 δισ. ευρώ και καταθέσεις 85,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η νέα τράπεζα θα έχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με παρουσία και ιδιαίτερα σημαντικά μερίδια αγοράς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Σερβίας, των Σκοπίων και της Ουκρανίας.
Η επωνυμία του ενιαίου ομίλου θα είναι Όμιλος Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Σε ότι αφορά τα διοικητικά οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραμείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο Όµιλο της ΕΤΕ, ενώ ο Ευθύμιος Χριστοδούλου θα αναλάβει το ρόλο του προέδρου της υπό σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΤΕ
Το νέο αυτό τραπεζικό τοπίο που αναμένεται να δημιουργηθεί θα βοηθήσει ώστε να μπουν γερές βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Η Ελλάδα χωράει δυόμισι τράπεζες», είχε πει παλιότερα ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος και τελικά αποδείχθηκε προφητικός μετά και την απόκτηση της Emporiki από την Alpha Bank, αλλά και του υγιούς τμήματος της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς.
Πλέον το τραπεζικό τοπίο της χώρας έχει αλλάξει επίπεδο και η ύπαρξη τριών ισχυρών τραπεζών
που θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια αναμένεται να αλλάξει αφενός την εικόνα που δίνει προς τα έξω το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και να διευκολύνει την πολυπόθητη εισροή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Παράλληλα ο υπό δημιουργία κολοσσός όμως προσανατολίζεται και στην απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το ΤΤ δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν την πώλησή του.
Υπάρχουν όμως και κάποια αγκάθια στο δρόμο για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού γίγαντα και έχει να κάνει με τα καταστήματα, τα διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας, αλλά και τεχνικές διαφορές που υπάρχουν στη μηχανογράφηση των τραπεζών. Φυσικά και οι εργαζόμενοι περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνει αφού η ενδεχόμενη τριπλή συγχώνευση θα δημιουργήσει μια τράπεζα με περισσότερα από 1.100 καταστήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: