Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Βόμβα Νταβούτογλου: Θέλουμε το Αιγαίο ελεύθερο!

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα από την Άγκυρα όσον αφορά στην αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο.
«Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, προκαλώντας εκ νέου το ελληνικό αίσθημα.
Ωστόσο, η εν λόγω δήλωση ανασκευάσθηκε αργότερα, από το γραφείο Τύπου της Βουλής, αποδίδοντάς τη σε λανθασμένη μετάφραση.
«Η περίοδος που διανύουμε, με τα μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο ώριμα, πιο συνετά και πως πράγματι μπορούμε να συμβάλουμε και οι δύο χώρες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καλωσορίζοντας στο γραφείο του τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
«Προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli.
Ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε στον κ. Νταβούτογλου ένα καραβάκι, αντίγραφο από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «σας καλωσορίζω και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο, που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται ελεύθερα στο Αιγαίο μας».
«Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο», σχολίασε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και βελτίωσης των σχέσεων των δύο λαών μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο. «Χαίρομαι που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών. Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς έχει ανταπόκριση στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες από τα κοινοβούλιά μας θα επισφραγίζουν τη βούληση των λαών», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου.
Η διόρθωση
«Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».
Αυτή είναι η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από το γραφείο Τύπου, μετά από τη διάσταση που πήρε το θέμα στα Μέσα Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες διευκρινίσεις, δεν αποδόθηκαν σωστά από τον Τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στην αναφορά του στο Αιγαίο.
Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.
Συναντήσεις με Σαμαρά και Αβραμόπουλο
Τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν νωρίτερα στην συνάντηση του πρωθυπουργού και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Σαμαράς έθεσε στον κ. Νταβούτογλου και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε εν συνεχεία με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: