Με το νέο πακέτο για το Ασφαλιστικό, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης σχεδιάζει να γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε περίοδο 7ετίας, από το 2013 έως το 2020.
Το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες). Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου), σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο. Πάντως με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μεταξύ άλλων θίγονται:
●Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας.
●Οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
●Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη.
●Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεώτερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55 έτη.
ΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ
Το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Έκκληση προς στρατιωτικούς με ώριμα δικαιώματα
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ τους στρατιωτικούς που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα να μη σπεύδουν να υποβάλουν παραιτήσεις, απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Παν. Μπεγλίτης. Στην κίνηση αυτή προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, καθώς διαπίστωσε ότι λόγω των φημολογούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό των ενστόλων, έχει αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός των παραιτήσεων στρατιωτικώ.
«Δεν πιστεύω, κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους αξιωματικούς, ότι πρέπει εσπευσμένα, κατά τρόπο πανικόβλητο, να δηλώσουν τις παραιτήσεις τους και να φύγουν όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είπε ο κ. Παν. Μπεγλίτης στη ΝΕΤ 105,8 FΜ δίνοντας το στίγμα για τις αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο. Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι μελετώνται όλες οι δυνατές λύσεις «με δίκαιο τρόπο», με διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμούς. Ωστόσο άφησε να φανεί ως γενική κατεύθυνση ότι θα αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης- προφανώς για όσους δεν έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου