Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Παπανδρέου: Θα τα καταφέρουμε

Μήνυμα πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα έστειλαν στις αγορές οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το έκτακτο συμβούλιο των Βρυξελλών, ενώ ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε την υπόθεση μιας πτώχευσης της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου συμβουλίου, τόνισε ότι "οι εταίροι μας διαπίστωσαν τη βούλησή μας να αλλάξουμε", επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα τα καταφέρουμε".
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "σημαντική" την απόφαση της Ευρωζώνης για συντονισμένη δράση και είπε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στο σαφές μήνυμα που της έστειλε η ΕΕ.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου Σαρκοζί και Μέρκελ δήλωσαν στο πλευρό της Αθήνας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική βοήθεια.
Ο κ. Ρομπέι σημείωσε ότι θα συσταθεί τριμερής επιτροπή, με εκπροσώπους της Κομισιον, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία θα εποπτεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας και θα κάνει μια πρώτη αξιολόγηση τον Μάρτιο.
Την ερχόμενη Δευτέρα το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσει μηχανισμό δράσης για την άμεση αντιμετώπιση κρίσεων σε χώρες της Ευρωζώνης.
Παράληλλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προτίθεται να ζητήσει την προσεχή Τρίτη από τον πρόεδρο της Κομισιόν να σταλεί στην Αθήνα ο αντιπροεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ως παρατηρητής - τοποτηρητής. Καθήκον του κ. Παπαδήμου θα είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και να γράφει μία έκθεση στην Επιτροπή για το ζήτημα κάθε 15 ημέρες.

Μήνυμα στις αγορές

Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.
"Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν", τόνισε ο Σαρκοζί.
Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία:
- Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της.
- Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.
- Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της", τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.

Διπλός δρόμος

Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου, όπου από τη μία η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της -λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση- και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Επιπλέον, και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών οικονομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.

Αντιδράσεις

Θετική έκρινε ο πρόεδρος NΔ, Αντώνης Σαμαράς, την ευρωπαϊκή στήριξη, λέγοντας πως "θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από κερδοσκοπικές επιθέσεις". Αναφερόμενος στην επίθεση του κ. Παπανδρέου προς την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ο πρόεδρος της ΝΔ τον κάλεσε να μη βγάζει εκτός ευθυνών τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του -όπως είπε- πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες.
Για αμετροέπεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ λέγοντας ότι επιβάλει στη χώρα επιτήρηση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
"Η κυβέρνηση θέτει τη χώρα υπό ιδιόμορφη οικονομική κατοχή" σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: