Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Νανοσωλήνες μετατρέπουν τα ρούχα σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια προσπαθούν να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα μας με ρούχα που μπαίνουν στην πρίζα και λειτουργούν ως φορτιστές για κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές.
Απλά υφάσματα από βαμβάκι ή πολυεστέρα μπορούν να μετατραπούν σε μπαταρίες ή σε ηλεκτρονικά κυκλώματα χάρη σε μια νέα αμερικανική τεχνολογία που χρησιμοποιεί κυλινδρικά μόρια άνθρακα.
Η μέθοδος που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nano Letters φαίνεται αρκετά απλή: το ύφασμα βυθίζεται σε ένα «μελάνι» που αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα, με μήκος μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου, οι οποίοι μετατρέπουν το πανί σε ένα υπερμεγέθες κύκλωμα, ικανό να αποθηκεύει μικρά ποσά ενέργειας.
Μέχρι σήμερα, η ερευνητική ομάδα είχε δοκιμάσει την επίστρωση νανοσωλήνων μόνο σε χαρτί.
«Τα φορετά ηλεκτρονικά αποτελούν μια αναπτυσσόμενη κατηγορία υλικών τα οποία επιτρέπουν την υλοποίηση πολλών εφαρμογών και σχεδιασμών που παρέμεναν ανέφικτοι για τις παραδοσιακές τεχνολογίες ηλεκτρονικής» γράφει η ομάδα του Δρ Γι Κούι.
Τμήματα υφάσματος που έχουν επιστρωθεί με το μελάνι νανοσωλήνων μπορούν να συνδυαστούν με συμβατικά, μονωτικά υφάσματα ώστε να σχηματίσουν πυκνωτές που αποθηκεύουν ενέργεια.
Τα υφασμάτινα ηλεκτρονικά διατηρούν τις ιδιότητές τους αν παραμορφωθούν ή τεντωθούν, ακόμα κι αν βραχούν με νερό, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Εξηγούν επίσης ότι η χωρητικότητα των υφασμάτινων μπαταριών εξαρτάται από την επιφάνειά τους, οπότε ένα ηλεκτρονικό παντελόνι θα προσέφερε περισσότερη ενέργεια από ένα αντίστοιχο εσώρουχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: