«Πρώτη» σταθερά την τελευταία 5ετία στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χώρα μας. Η Ελλάδα διατηρεί τα «αρνητικά» σκήπτρα ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός αλλά κι εντός νοσοκομείων! Μάλιστα, καταγράφεται πλέον στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων και ένα «ανίκητο» μικρόβιο, η κλεμπσιέλλα, η οποία έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε όλα τα αντιβιοτικά σκευάσματα.
Στοιχεία για το μεγάλο αυτό πρόβλημα παρουσίασε την Πέμπτη η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλου με αφορμή την ανακήρυξη του τρέχοντος έτους ως Ευρωπαϊκού Έτους Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, οι Έλληνες παραμένουν πρώτοι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών παρά τον καταιγισμό σχετικών ενημερωτικών μηνυμάτων που δέχονται. Μάλιστα, το ποσοστό εκείνων που παρά τις επισημάνεις των ειδικών λαμβάνει αντιβιοτικά φάρμακα χωρίς συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια: το 2008 το ποσοστό των Ελλήνων που είχαν λάβει αντιβιοτικά ήταν 25% και το περασμένο έτος το ποσοστό ανήλθε σε 50%. Ωστόσο, την ίδια στιγμή σχεδόν επτά στους δέκα παραδέχονται πως γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών καθώς και τις αυστηρές συστάσεις των επιστημόνων σχετικά με τη χορήγησή τους.Από τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Γιαμαρέλου προκύπτει ότι το 75% της χρήσης αντιβιοτικών στην χώρα μας αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες) οι οποίες οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Επιπλέον, το 95% των Ελλήνων ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα λαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ τα μικρόβια (οι στρεπτόκοκκοι) σπανιότατα ενοχοποιούνται στους ενηλίκους. Σε ακόμη πιο δεινή θέση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων βρίσκονται τα Ελληνόπουλα καθώς το 85% λαμβάνει άσκοπα τα αντιβιοτικά φάρμακα.
Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά έχουν προγραμματιστεί δράσεις όπως η επιμόρφωση γιατρών, η καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και η προσπάθεια να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία το ειδικό τεστ για τον στρεπτόκοκκο από το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνεται με ασφαλή στοιχεία εάν και πότε πρέπει να λάβει κάποιος ασθενής αντιβίωση.
Δυσοίωνες όμως είναι οι διαπιστώσεις και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη σε σχέση με το ζήτημα της χρήσης αντιβιοτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMEA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 25.000 ασθενείς λόγω λοιμώξεων που προκαλούνται από μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντι-μικροβιακά φάρμακα. Επιπλέον, κάθε χρόνο η αντοχή στα αντιβιοτικά φάρμακα κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ σε έξοδα υγειονομικής περίθαλψης και σε απώλειες παραγωγικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου