Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στη Real news του προέδρου του Οικονομικού Συμβουλίου του γερμανικού κόμματος τωνΧριστιανοδημοκρατών (CDU) και συμβούλου της Αγκελα Μέρκελ, Κουρτ Λάουκ.
Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για να εκταμιευθεί η δόση;
Από τεχνικής απόψεως, τώρα ναι. Από τηνάλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλλουν εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορείνα εφαρμόσει όλα τα μέτρα. Αυτό συνεχίζει να είναι το πρόβλημα. Επίσης, δεν γνωρίζω ακόμη την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, το ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα..
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ότι τοελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ολοένα καιπληθαίνουν. Τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του;
Νομίζω ότι οι οικονομολόγοι ομοφώνως υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Αρα, θεωρώ ότι, σε μακροπρόθεσμη βάση, χρειάζονται δύο πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα: Πρώτον, είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Το επίπεδο του χρέους είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 120% επί του ΑΕΠ (σ.σ.: που έχει τεθεί για το 2020), το οποίο λέγεται ότι είναι το μέγιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο - οι προβλέψεις δείχνουν ότι κινείται ξανά προς την κατεύθυνση του 190% επί του ΑΕΠ. Επομένως, θα χρειαστεί περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Δεύτερον, η λιτότητα από μόνη της δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με κίνητρα για ανάπτυξη. Αυτά τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι, φυσικά, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και της αγοράς εργασίας.Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της τάξης του 2% - 3% του ΑΕΠ, χωρίς μεγάλες επενδύσεις από δημόσιο χρήμα, κάτι που πιστεύωότι είναι απολύτως απαραίτητο.
Το γερμανικό Κοινοβούλιο θα ενέκρινε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα;
Δεν βλέπω πιθανόν αυτό να συμβεί πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Κρίνοντας από τη διάθεση του Κοινοβουλίου, η καγκελάριος δεν θα πάρει την πλειοψηφία στο συνασπισμό της για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, επειδή πολλές από τις υποσχέσεις που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί. Το αίσθημα πολλών Γερμανών βουλευτών, αλλά και του γερμανικού λαού, είναι αυτό που γράφουν οι εφημερίδες στη Γερμανία, π.χ. σχετικά με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Εξαρτάται, λοιπόν, από την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμα και μετά τις εκλογές, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα της φυγής των κεφαλαίων, ο Γερμανός φορολογούμενος θα πει «αν οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν, γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς για να τη βοηθήσουμε;».
Οπότε, γιατί η τρόικα δεν ζητεί περικοπές που αφορούν τους πλούσιους Ελληνες;
Και εγώ ο ίδιος εκπλήσσομαι. Αυτή είναι η απορία μου και θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ την τρόικα, γιατί αυτό είναι άδικο. Δεν γίνεται να τιμωρούνται μόνο οι φτωχοί στην Ελλάδα για την κακή διακυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο με την τρόικα από τον Μάιο του 2010. Το πρόγραμμα, όμως, φαίνεται να κινείται εκτός στόχων. Για ποιους λόγους έγινε αυτό; Είναι λανθασμένη η συνταγή της λιτότητας που ακολουθείται ή οι ευθύνες βαρύνουν μόνον την ελληνική κυβέρνηση;
Είναι περίπλοκο, γιατί λιτότητα βασικά σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός. Αυτό δεν είναι κακή ιδέα, γιατί, ως Ευρώπη, δεν μπορεί να συνεχίσουμε να παράγουμε χρέος. Δεύτερον, πολλές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, πραγματικά προσπαθούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή. Αυτό δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στην Ελλάδα. Προφανώς, θα έπρεπε να έχετε έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, ο οποίος βεβαίως πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα πρόνοιας. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και έχει υποσχεθεί να πουλήσει αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τίποτα ουσιαστικά δεν έχει γίνει, γιατί έχετε πρόβλημα στην εκτέλεση και την εφαρμογή. Ολα αυτά τα διοικητικά εργαλεία που χρειάζεστε για να αλλάξει η Ελλάδα δεν φαίνεται να λειτουργούν, και αυτό είναι που έχει θυμώσει τους ανθρώπους εκτός Ελλάδας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ένα σχέδιο για την ενίσχυση της εποπτείας και την καθιέρωση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως ένας εξωτερικά διαχειριζόμενος ειδικός λογαριασμός, για την Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτό το σχέδιο και τι νομίζετε ότι τελικά θα υιοθετηθεί;
Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υιοθετηθεί. Η ιδέα του κ. Σόιμπλε είναι, βασικά, να δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, τα οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δαπανήσει, αλλά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να έχει πιο ισορροπημένο Προϋπολογισμό. Και βεβαίως, δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ό,τι έχει υποσχεθεί.
Πιστεύετε ότι είναι διασφαλισμένη η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη;
Η ελληνική κυβέρνηση και ο πληθυσμός θα πρέπει να πάρουν μια βασική απόφαση: Αν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη ή όχι. Αν μείνετε στο ευρώ, οι θυσίες και ο πόνος θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 χρόνια, επειδή το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και έχετε συρρίκνωση του ΑΕΠ τα τελευταία 4 χρόνια περίπου 40%. Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Ωστόσο, αν οι Ελληνες θεωρούν ότι είναι καλύτερα, θα έλεγα ότι η χώρα σας θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα μεγάλο πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την αλλαγή του νομίσματος. Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, φυσικά θα πρέπει να δώσουμε χρήματα, αλλά θα είναι για μία φορά και νομίζω ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Κανείς δεν έχει διάθεση να ακούει «χρειαζόμαστε 100 δισ. ευρώ σήμερα και ακόμα 100 δισ. ευρώ αύριο και ίσως 100 δισ. ευρώ μεθαύριο». Αν πείτε ότι χρειαζόμαστε 150-200 δισ. ευρώ για να έχουμε δικό μας νόμισμα και να προχωρήσουμε, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο αποδεκτό από αυτό που συμβαίνει τώρα. Πιστεύω ότι το βάρος για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τους φτωχούς ανθρώπους, η απογοήτευση και οι δυσκολίες που έχουν τώρα θα μειωθούν αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς θα μειωθεί ο χρόνος της ταλαιπωρίας, γιατί θα μπορέσετε να κάνετε υποτίμηση και να γίνετε πολύ πιο γρήγορα και πάλι ανταγωνιστική χώρα. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι δική σας απόφαση.
apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: