Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Σε εξαγοράσιμες μετατρέπει τις ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη το «Μνημόνιο 3»


Σε εξαγοράσιμες μετατρέπει το «Μνημόνιο 3» τις ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια, με μοναδική εξαίρεση τους «υπότροπους δράστες». Παράλληλα, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα, από το 4% που είναι σήμερα στο 8%.
Βάσει του νομοσχεδίου «μαμούθ» που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και θα μπει προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη, οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος, οπότε το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε χρηματική.
Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές μέχρι ένα έτος μετατρέπονται σε χρηματικές ή πρόστιμο. Οι ποινές από ένα έως πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές, εκτός εάν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της ποινής για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.
Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών (φυλάκιση) «προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%» από 100% που ισχύει σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: