Πολύ λιγότερα παιδιά θα διαγνωστούν στο μέλλον με κάθε είδους μαθησιακές ή άλλες διαταραχές ή δυσκολίες, ή υπερσεξουαλικότητα ή διατροφικές διαφορές κι όχι διαταραχές.
Πιθανόν να γίνουν μέρος της καθ’ όλα φυσιολογικής καθημερινής μας ορολογίας, ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση και προχωρούν στη θεραπεία πολλών ψυχικών διαταραχών θα αναθεωρηθεί άρδην.
Τουλάχιστον αυτό υπόσχονται οι Αμερικανοί γιατροί που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο της αναθεώρησης της Ψυχιατρικής Εγκυκλοπαίδειας ψυχικών διαταραχών -της «βίβλου» που καθορίζει σε τεράστιο βαθμό σε ποιο σημείο η κοινωνία τραβά τη γραμμή ανάμεσα στο φυσιολογικό και το μη φυσιολογικό, ανάμεσα στην εκκεντρικότητα και την ασθένεια.
Οι αναθεωρήσεις που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών, το 2013, θα είναι οι πρώτες του είδους έπειτα από μία 10ετία.
Επί μήνες γίνεται μια μεγάλη συζήτηση με έντονες διαφωνίες και συγκρούσεις -φυσικά σε επιστημονικό επίπεδο- για ζητήματα που αφορούν, για παράδειγμα, τον αποχαρακτηρισμό διαταραχών όπως ο αυτισμός.
Παιδιά
Ενα ακόμη θέμα με τεράστια σημασία για γονείς και παιδιά είναι η ένταξη στο εγχειρίδιο μιας παιδικής διαταραχής που ονομάζεται απορύθμιση διάθεσης με δυσφορία, η οποία θεωρείται εξαιρετικά επιθετική και άκρως ενοχλητική για τα ίδια τα παιδιά. Η διαταραχή αυτή μέχρι τώρα ταυτιζόταν για παράδειγμα με τη διπολική διαταραχή, με αποτέλεσμα να δίνονται στα παιδιά πολύ ισχυρά αντιψυχωτικά, τα οποία είχαν σοβαρές παρενέργειες στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στον μεταβολισμό τους.
«Οτιδήποτε μπει σ’ αυτό το βιβλίο, η παραμικρή αλλαγή, έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στην Ψυχιατρική αλλά και στη φαρμακευτική αγορά, στην έρευνα και στο νομικό σύστημα για το ποιος θεωρείται φυσιολογικός ή όχι», δηλώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μάικλ Φιρστ, ο οποίος επιμελήθηκε την τέταρτη έκδοση του εγχειριδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου