Μπορεί ένα βακτήριο να οφείλεται για τον χρόνιο πόνο στη μέση; Τίποτα δεν αποκλείεται έπειτα από την δημοσίευση μιας μικρής μελέτης που έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία θεραπεύτηκαν ή παρουσίασαν πολύ μεγάλη βελτίωση, έπειτα από τρίμηνη αντιβιοτική αγωγή.
Η υπόθεση αυτή μοιάζει απίθανη. Ωστόσο, εξίσου απίθανο φάνταζε μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες να οφείλεται το πεπτικό έλκος σε βακτήριο. Σήμερα, όμως, όχι μόνο είναι αποδεδειγμένο ότι ποσοστό σχεδόν 80% των κρουσμάτων πεπτικού έλκους οφείλονται στο περίφημο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά χρησιμοποιείται και συνδυασμένη αντιβιοτική αγωγή που το εκριζώνει.
Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τη Δανία χορήγησαν επί 3 μήνες αντιβιοτική αγωγή σε 29 ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, οι οποίοι είχαν κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και ορισμένες χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους.
Οι αλλοιώσεις αυτές ανιχνεύονται στο 20-30% των πασχόντων από χρόνιο πόνο στη μέση, αλλά ειδικά σε όσους έχουν κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου το ποσοστό ανέρχεται σε 70%.
Έπειτα από την αντιβιοτική αγωγή, το 52% των ασθενών είπαν πως ήταν πολύ καλύτερα ή είχαν θεραπευτεί, άλλο ένα 24% είπαν πως είναι λίγο καλύτερα, ενώ τα συμπτώματα των υπολοίπων είχαν μείνει στάσιμα.
Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη εικάζουν ότι όταν ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος παρουσιάζει κήλη, μπορεί να εισβάλλουν σε αυτόν βακτήρια προκαλώντας λοίμωξη.
Τα βακτήρια είναι πιθανό να προέρχονται από το στόμα, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Χάννε Άλμπερτ, από το Κέντρο Μελέτης Μέσης του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.
«Εκτιμούμε ότι όταν ένας ασθενής με κήλη ή μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου βουρτσίζει τα δόντιά του, βακτήρια από το στόμα εισέρχονται στο αίμα και φτάνουν έως τον δίσκο», εξηγεί. «Εκεί αναπτύσσονται και ο οργανισμός αντιδράει».
Η αντίδραση αυτή είναι ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που με τη σειρά της προκαλεί εμφανείς στη μαγνητική τομογραφία οστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους.
Την θεωρία αυτή υποστηρίζουν κάποια εργαστηριακά ευρήματα, που ανίχνευσαν τα βακτήρια propionibacterium acnes και corynebacterium propinquum στα μισά από τα δείγματα κηλών μεσοσπονδυλίου δίσκου που αναλύθηκαν.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το 80% των πασχόντων από χρόνιο πόνο στη μέση έχουν «μη ειδική οσφυαλγία», δηλαδή δεν μπορεί να βρεθεί κάποια συγκεκριμένη αλλοίωση στην μέση τους που να εξηγεί τα συμπτώματά τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισαν να διερευνούν κατά πόσον θα μπορούσε η αιτία του πόνου να είναι κάποια βακτηριακή λοίμωξη.
Τώρα, περιμένουν τα αποτελέσματα από μια μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετέχουν 172 ασθενείς, που πήραν επί 100 ημέρες αντιβιοτική αγωγή και εξακολουθούν να υποβάλλονται σε παρακολούθηση.
Σχολιάζοντας στην εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ τα ευρήματα των δανών συναδέλφων του, ο δρ Νταίηβιντ Μπλέικ, καθηγητής Ιατρικής Οστών & Αρθρώσεων στο Βασιλικό Εθνικό Νοσοκομείο Ρευματικών Παθήσεων του Μπαθ, τόνισε ότι «εάν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες, θα αποτελέσουν σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας – ένα βήμα εφάμιλλο με αυτό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού για την θεραπεία του πεπτικού έλκους».
Με βάση τα έως τώρα ευρήματα όλων των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για τον πιθανό ρόλο των βακτηρίων στην οσφυαλγία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ένα στα τέσσερα κρούσματα χρόνιου πόνου στη μέση πιθανώς είναι βακτηριακής αιτιολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου