Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Οδηγίες για τις πενθήμερες εκδρομές

Άρχισαν πυρετωδώς οι προετοιμασίες και φέτος για τις πενθήμερες εκδρομές των λυκείων, που όλοι οι μαθητές περιμένουν αγωνιωδώς. Blogs (ιστολόγια), chat rooms και ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, hi5, myspace) έχουν βομβαρδιστεί από μηνύματα νέων για τις πενθήμερες εκδρομές των σχολείων τους, όπως για παράδειγμα το μέρος προορισμού, το όνομα του ξενοδοχείου που θα διαμείνουν, ημερομηνίες, ονόματα.
Οι μαθητές είναι καλό να έχουν υπόψη τους τα εξής:
Προσέχουμε τι πληροφορίες δίνουμε στο διαδίκτυο για την προσωπική μας ζωή – ποτέ δεν ξέρουμε με ποιον συνομιλούμε με σιγουριά και ποιος θα τις διαβάσει.
Σεβόμαστε πάντα την προσωπική ελευθερία του συμμαθητή μας. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός σχολείου δεν μας δίνει το δικαίωμα να καταπατάμε τα δικαιώματά του.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει σχεδόν πάντα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ζητήστε τη βοήθεια συμμαθητών σας ή καθηγητών σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε καλά.
Είναι παράνομο να βιντεοσκοπούμε ή να τραβάμε φωτογραφίες συμμαθητές μας σε άσεμνες στάσεις και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Εάν το έκανε κάποιος αυτό σε εσάς θα σας άρεσε;
Τα χρήματα που έχουμε μαζί μας δεν τα κουβαλάμε πάντα όλα πάνω μας σε περίπτωση που κάποιος μας κλέψει. Αφήστε μερικά στο δωμάτιό σας ή απευθυνθείτε στους καθηγητές σας, για να τα φυλάξουν.
Προσέχουμε τα νοθευμένα ποτά. Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γεύση του ποτού σας απευθυνθείτε στον υπεύθυνο καθηγητή και αλλάξτε ποτό.
Εάν το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα να θυμάστε ότι δεν είναι συνετό να κάνουμε βουτιές μετά από κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Εάν πάλι θέλετε να κάνετε χρήση βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κάποιον καθηγητή υπεύθυνο.
Εάν κάποιος εξωσχολικός βρεθεί στο ξενοδοχείο σας ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο της εκδρομής.
Οι πενθήμερες εκδρομές σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό που διακρίνει τους νέους στην ηλικία αυτή έχει στο παρελθόν αποφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Είναι μια μεγάλη γιορτή γι’ αυτούς, που σηματοδοτεί το τέλος της παιδικότητας και τη μετάβαση στην ενηλικίωση. Τα παιδιά θα μεγαλώσουν, θα πάνε πολλές εκδρομές, αλλά η ‘πενταήμερη’ θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους σαν η ωραιότερη ανάμνηση της νιότης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: