Σάββατο 25 Απριλίου 2009

TV or not TV;

Όταν ανοίγει μια τηλεόραση κλείνει ένα βιβλίο... Σπίτι χωρίς βιβλία είναι σαν σπίτι χωρίς παράθυρα.Είναι γεγονός ότι οι γονείς στις μέρες μας, λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου καταφεύγουν στην εύκολη λύση... την τηλεόραση.
Η τηλεόραση έχει αντικαταστήσει την babysitter. Τα παιδιά περνούν μαζί της πολλές ώρες. Είναι η πρώτη παιδαγωγός. Τους προβάλλει εικόνες τη ζωής ή ακόμη παίζουν μαζί της μέσω των videogames.
Αποχαυνωμένα μπροστά στο κουτί, όπως το έλεγε η γιαγιά μου, "ζουν τη ζωή που δεν έζησαν". Αναμασούν τα όσα βλέπουν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τα φιλτράρουν. Δεν έχουν αναπτύξει ακόμη κριτικό πνεύμα. Γι' αυτό εξάλλου τα παιδιά είναι ο δεύτερος σε σειρά "διαφημιστικός στόχος" μετά τις νοικοκυρές.
Παρακολουθούν σκηνές βίας, σεξ, αγριότητες μαζί με παιδικά τραγουδάκια, ντοκυμαντέρ για ζώα και κινούμενα σχέδια. Έρμαια των τηλεοπτικών καναλιών!
Ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνει ένας γονιός στο παιδί του ας είναι ποιοτικός, διατείνονται οι παιδοψυχολόγοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολυτέλεια ο ελεύθερος χρόνος, όμως αφιερώστε το Σαββατοκύριακό σας να κάνετε μια εκπαιδευτική εκδρομή, για παράδειγμα στο ζωολογικό κήπο.Διαβάστε ένα βιβλίο στα παιδιά σας. Θα τους εξάψει την φαντασία και θα ενισχύσει την δίψα τους για μάθηση.Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα μέσα στο σπίτι, όσο αδύνατο κι αν ακούγεται, να απολαύσουν το παιχνίδι τους. Παίξτε κρυφτό ή κυνηγητό. Ας σπάσει κι ένα βάζο... Πολυτιμότερη είναι η ψυχική υγεία του παιδιού σας.
Σημειώστε σε ένα πρόγραμμα τηλεόραση ποια προγράμματα είναι κατάλληλα για τα παιδιά. Καθορίστε εσείς το χρόνο που θα παρακολουθήσουν τηλεόραση.
Αν τα παιδιά τα προσέχει τις ώρες που λείπετε η γιαγιά τους ή κάποιος άλλος, φροντίστε να τους ενημερώσετε για αυτό.
Η τηλεόραση είναι για ψυχαγωγία και όχι για διαπαιδαγώγηση.
Κλείστε λοιπόν τον δέκτη της και γνωρίστε μαζί με το παιδί σας τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Ταξιδέψτε στη σελήνη με τον Ιούλιο Βέρν. Ζήστε σαν ναυαγοί με τον Ροβινσόνα Κρούσο και τον πιστό του σύντροφο Παρακευά. Γυρίστε τον κόσμο σε ογδόντα μέρες με τον Φιλέα Φογκ.
" Όταν κλείνει η τηλεόραση αρχίζει η ζωή..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: