Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Πλύσιμο χεριών

Γιατί το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο σημαντικό;Tα χέρια αποτελούν το συχνότερο και ευκολότερο τρόπο μετάδοσης ασθενειών.Το πλύσιμό τους όμως μας προστατεύει.
Ο τρόπος που πλένουμε τα χέρια μας καταρχήν παίζει σημαντικό ρόλο.Έτσι το απλό νερό δεν προσφέρει καμιά προστασία,ενώ το σαπούνι απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και καταστρέφει την πλειονότητα των μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια. Υπάρχουν όμως και περισσότερο δραστικές ουσίες που βοηθούν στο αποτελεσματικότερο πλύσιμο,όπως σαπούνια βασισμένα σε αλκοόλη,διαλύματα αντιμικροβιακών ουσιών,καθώς και τα γνωστά σε όλους ιωδιούχα σκευάσματα,τα οποία φαίνεται ότι είναι και τα πιο αποτελεσματικά.
Κάθε πότε;
Ανάλογα με το πόσο συχνά εκτίθεστε σε «επικίνδυνους» παράγοντες. Σίγουρα ωστόσο πρέπει να πλένεστε κάθε φορά που:
χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.
γυρίζετε στο σπίτι από βόλτα.
αγγίζετε ρυπαρές περιοχές του σώματος (μαλλιά, αφτιά, μύτη κ.ά.).
θέλετε να περιποιηθείτε άτομα ευαίσθητα,όπως παιδιά και ηλικιωμένους.
προετοιμάζετε φαγητό.
ύστερα από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων.
Πώς;
Ξεπλύνετε τα χέρια με νερό και στη συνέχεια με σαπούνι ή αντισηπτικό διάλυμα.
Τρίψτε καλά τις παλάμες και τα δάχτυλα με παράλληλες κινήσεις και όχι περιστροφικά όπως συνηθίζουμε.
Τρίψτε με τις παλάμες σας τις εξωτερικές επιφάνειες των χεριών καθώς και αυτές ανάμεσα στα δάχτυλα και μην ξεχνάτε το καλό καθάρισμα των νυχιών.
Η διαδικασία πρέπει να διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό γιατί διαφορετικά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε δεν προλαβαίνουν να δράσουν.
«Οχι» στην υπερβολή
Το υπερβολικά συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί:
Nα ενισχύσει την πιθανότητα μόλυνσης από παθολογικά μικρόβια.Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι καταστρέφονται τα φυσιολογικά μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα, τα οποία καταπολεμούν και τους παθολογικούς εισβολείς.
Nα προκαλέσει δερματίτιδα κυρίως από τη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων βασισμένων σε αλκοόλη,ενώ και το απλό σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: