Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Φτώχεια και στην κουζίνα

Η επαγωγή είναι σαφής. Η οικονομική κρίση προκαλεί έλλειψη χρημάτων. Και, η έλλειψη χρημάτων οδηγεί στην υιοθέτηση δίαιτας, φτωχής σε θρεπτικότητα. Είναι μία από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες συναντώνται οι δρόμοι της οικονομικής και της διατροφικής θεωρίας. Εν προκειμένω, με δυσάρεστο τρόπο.
Έρευνες καταδεικνύουν ότι οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλό εισόδημα έχουν μεγαλύτερη τάση προς την ανισόρροπη διατροφή. Βασικό χαρακτηριστικό της, η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με ιδιαίτερα δυσμενείς, όπως αποδεικνύεται, συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, απόρροια αυτής της εξέλιξης είναι καταρχάς ο υποσιτισμός, δηλαδή η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, στην επιστημονική γλώσσα. Στη συνέχεια, παρατηρείται υπερσιτισμός –η ενεργειακή υπερκατανάλωση, με συνέπεια την παχυσαρκία. Ακολουθεί η ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων σε μικρότερη ηλικία από τη συνηθισμένη.
Φαινόμενα που αφορούν κυρίως στα οικονομικά ασθενή στρώματα. Το υψηλός κόστος υγιεινών τροφίμων αλλά και η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων για μαγείρεμα στα φτωχά νοικοκυριά ωθούν κατά κανόνα στην κατανάλωση εύκολων, χαμηλής ποιότητας γευμάτων τα οποία περιέχουν συχνά υψηλή ενεργειακή πυκνότητα.
Καθοριστικό ρόλο για τη λεγόμενη διατροφική φτώχεια διαδραματίζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης και η φύση του επαγγέλματος κάθε ατόμου. Επιπλέον, η έλλειψη γνώσης αλλά και ο καταιγισμός από αντικρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφή και την υγεία.Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο Καταναλωτών «βλέπει» επαναφορά των ταξικών χαρακτηριστικών στη διατροφή. Διαπιστώνει, ταυτόχρονα, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποβαθμίσει κυρίως ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά, τη διατροφή τους. Το ΙΝΚΑ αναφέρεται ασφαλώς στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα.
Το κόστος των λαχανικών έχει αυξηθεί κατά 2.804% τα τελευταία 30 χρόνια. Η αντίστοιχη αύξηση είναι 2.403% για τα φρούτα και 1.785% για το κρέας. Τα τελευταία χρόνια, η επιλογή του έτοιμου φαγητού είναι δημοφιλέστερη σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, κατά 956%.Με την ευκαιρία της πρόσφατης Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, ήρθαν στο φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες εμφανίζουν πλέον συχνότερα διατροφικά νοσήματα. Ακόμη και μικρά παιδιά πλήττονται από καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, διαβήτη και υπέρταση. Άλλωστε, η περίφημη μεσογειακή διατροφή δείχνει να αντικαθίσταται από τις διατροφικές συνήθειες των έντονα καταναλωτικών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα, ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες είναι υπέρβαροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: