Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Τα αναψυκτικά κι οι χυμοί παχαίνουν περισσότερο από το φαγητό

Μια νέα έρευνα επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ έρχεται να ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε έως τώρα σχετικά με τα ποτά,τα αναψυκτικά και το φαγητό. Όταν θέλει κανείς να χάσει κιλά,έχει μεγαλύτερη σημασία τι πίνει παρά τι τρώει, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές,που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη λήψη θερμίδων και την απώλεια βάρους και διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση ποτών η μείωση του πάχους είναι μεγαλύτερη και πιο εμφανής.
Η σχετική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διατροφολογικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" μελέτησε 810 ενήλικες ηλικίας 25 - 79 ετών, συμπέρανε ότι δεν έχουν όλες οι θερμίδες το ίδιο αποτέλεσμα για το πάχος και ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στις "υγρές" θερμίδες παρά στις "στερεές".
Τα ποτά που κατ' εξοχήν αυξάνουν το βάρος είναι όσα περιέχουν ζάχαρη (αναψυκτικά, φρουτοχυμοί κ.α.), τα οποία είναι η κύρια πηγή "υγρών" θερμίδων.Η αύξηση της κατανάλωσης των τελευταίων έχει συμβαδίσει με την επιδημία της παχυσαρκίας,που πλήττει την πλειονότητα των ενηλίκων και αποτελεί δυνητική αιτία προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης.
Άλλα ποτά,όπως τα διαιτητικά (που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες) και τα αλκοολούχα,επίσης συνδέονται με το πάχος,αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: