Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αρχαιολογικά ευρήματα φωτίζουν τη σκοτεινή Φαραωνική περίοδο

Θαμμένα ανάγλυφα σε τέσσερις αρχαίους ναούς στη χερσόνησο του Σινά ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα φωτίσουν μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Φαραωνικής Ιστορίας.
Σπάνιες επιγραφές στους τοίχους των ναών σχετίζονται με τους Υξώς, Ασιάτες που εισέβαλαν στην Αίγυπτο κατά την 12η δυναστεία (1991-1802 π..Χ.) και κυβέρνησαν για περισσότερο από έναν αιώνα από την πρωτεύουσα τους, την Άβαρις.
"Υπάρχει ένα γλυπτό του Ραμσή Α΄ να στέκεται μπροστά στο Θεό Σεθ, ο οποίος λατρευόταν από τους Υξώς» ανέφερε αρχαιολόγος,ο οποίος ηγείται της αποστολής.
Οι Υξώς,των οποίων το όνομα σημαίνει «ξένοι κυβερνήτες» στα αρχαία ελληνικά, ήταν τόσο μισητοί που όταν οι Αιγύπτιοι επανήλθαν στην εξουσία, κατέστρεψαν όλα τα μνημεία και τα αρχεία τους.
Τα ευρήματα - που περιλαμβάνουν επιγραφές σχετικές με μια σειρά από άλλους θεούς και βασιλιάδες - ανοίγουν την πόρτα σε πολλά μυστικά της περιόδου και θα μπορούσαν να ξαναγράψουν την Ιστορία του Σινά. Οι επιγραφές θα σταλούν άμεσα στο Κάιρο για ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: