Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσουν τη συμπεριφορά των σμηνών και κοπαδιών. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μέλισσες και τα μυρμήγκια είναι πραγματικά ομαδικοί παίκτες, σε αντίθεση με άλλα όντα τα οποία αναζητούν την ασφάλεια σε ομάδες για εγωιστικούς λόγους.Για παράδειγμα ο βίσονας ή τα ψάρια μπαίνουν στο κέντρο μεγάλων ομάδων (κοπαδιών) με σκοπό να προστατεύονται καλύτερα από τα διάφορα αρπακτικά. Αντίθετα, οι μέλισσες και τα μυρμήγκια εργάζονται μαζί ενωμένα και είναι έτοιμα να πεθάνουν για το καλό της αποικίας τους.
Σε κάποιες ομάδες ζώων με μεγάλη συνεργασία, οι οποίες είναι γνωστές ως υπεροργανισμοί, τα μέλη έχουν στενή σχέση και εργάζονται μαζί προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μεταβίβαση του κοινού γενετικού τους υλικού. Σε άλλες ομάδες έχουν ρόλο αστυνόμευσης, όπως γίνεται στα μελίσσια, στα οποία οι εργάτριες μέλισσες καταστρέφουν τα αυγά που δεν ανήκουν στη βασίλισσα ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα επιζήσουν οι απόγονοί της.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τέτοιοι υπεροργανισμοί είναι σπάνιοι στη φύση και υπάρχουν μόνο όταν καταπιέζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο αυτό για τις ανθρώπινες κοινωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου