Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Η εκδίκηση προκαλεί λύπη

Όσοι άνθρωποι ακολουθούν στη ζωή τους το ρητό "οφθαλμόν αντί οφθαλμού",γίνονται λιγότερο χαρούμενοι και πετυχημένοι,σύμφωνα με μια νέα μελέτη,που έγινε από ερευνητές του ολλανδικού πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.
Συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τη λογική "μία σου και μία" μου" και τείνουν να ανταποδίδουν στα ίσα αυτά που τους κάνουν οι άλλοι, τελικά είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι,να έχουν λιγότερους φίλους και γενικά να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι.
Αντίθετα,όσοι "στρέφουν και το άλλο μάγουλο",κατά την προτροπή της Καινής Διαθήκης ή απλώς δεν θεωρούν απαραίτητο να ανταπαντήσουν σε μια εναντίον τους πράξη, είναι πιθανότερο να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα, πιο ευτυχισμένη,αλλά και πιο άνετη υλικά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις ετήσιες έρευνες του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών σε 20.000 άτομα στη Γερμανία, που αναλύουν τις κοινωνικο-οικονομικές τους απόψεις,με στόχο να καταγράψουν τις επιπτώσεις της λεγόμενης "αρνητικής ανταποδοτικότητας" στην αγορά εργασίας,στο εισόδημα και στην ευτυχία.Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι ξεπληρώνουν τους άλλους με το ίδιο νόμισμα, είτε κάνοντας ανάλογες χάρες γι' αυτούς,είτε αντίθετα εκδικούμενοι για τις εναντίον τους πράξεις.
Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: όσους τείνουν να εκδικούνται και όσους προτιμούν να συγχωρούν.Προέκυψε ότι οι πρώτοι έχουν μικρότερο κύκλο φίλων και γνωστών και εκδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκειας στη ζωή τους.
Επιπλέον,διαπιστώθηκε ότι οι δεύτεροι (οι πιο καλόκαρδοι) κατά μέσο όρο τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες υπερωρία,μόνο όμως όταν θεωρούν δίκαιη την αμοιβή τους, και γενικότερα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους εκδικητικούς τύπους.
Από την άλλη,σύμφωνα με την μελέτη,οι εκδικητικοί χαρακτήρες δεν ακολουθούν πάντα την εξίσωση "περισσότερα χρήματα ίσον περισσότερη εργασία" και όχι σπάνια,στο εργασιακό τους περιβάλλον,εκδικούνται αρνούμενοι να εργαστούν ή κάνοντας σαμποτάζ.
Το γεγονός αυτό οδηγεί στο να χάνουν συχνότερα τη δουλειά τους, με συνέπεια να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τους μη εκδικητικούς.

1 σχόλιο:

Ektoras είπε...

Χρόνια Πολλά και από εδώ αγαπητέ με υγεία και ό,τι ποθείς. Η αλήθεια είναι οτι δεν μπαίνω πολύ συχνά στο blog σου (εδώ ούτε στο δικό μοθ δε μπαίνω:) και συνήθως δεν αφήνω σχόλιο, αλλά μου έπιασες ευαίσθητο σημείο. Να με συγχωρέσει ο Κύριος στον οποίο Πιστεύω, αν το έχει πει αυτό, (βάζω και ένα αν μιας και ο ίδιος τα έχωνε κανονικότατα και τα σβούριξε κανονικότατα στο Ναό που κάνανε τα παζάρια τους οι γραμματείς και φαρισαίοι), ας με συγχωρέσει λοιπόν, αλλά σε όλα συμφωνώ μαζί Του, σε αυτό θα διαφωνήσω, ξαναλέω αν το έχει πει. Όσο καιρό φίλε Προίτο το έκανα αυτό, μέχρι τα 25 περίπου λόγω χαρακτήρα και ανατροφής, ήμουν χάλια, δε χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες περι εκμετάλλευσης από φίλους, συγγενείς κλ.π. Μια μέρα 10 χρόνια κοντά τώρα, είπα: 1 φορά καλός/ή μαζί μου; χαλί θα γίνω να με πατήσεις. Δεν πειράζω κανένα και θέλω την ηρεμία μου. Αν όμως με πειράξεις φιλαράκι, (όχι εσύ, τρόπος του λέγειν) :) τα έβαψες τα αυγά. Το πόσο, εξαρτάται απ'το αδίκημα. Σε πληροφορώ από τότε τα βρήκα μια χαρά και με τον εαυτό μου και με το... περιβάλλον. Φιλικό και εχθρικό. Πές μου αλήθεια ο Ιησούς οκ, σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας, αλλά θα τον σταύρωναν αν ήταν ένας φιλήσυχος νομοταγής Ιουδαίος και δεν προκαλούσε είτε με τις διδαχές του είτε με τα Θαύματα, είτε με την συμπεριφορά του; Και πολύ καλά έκανε! Ίσως να υπάρχουν και πράγματα που αγνοούμε για τη ζωή του. Αυτό το γύρνα και το άλλο μάγουλο, κάπου δε μου κολλάει καλά με την υπόλοιπη αντιθετική ως προς το ρεύμα ζωή του. Και στην τελική ας αφήσουμε τον Ιησού, ας μη μασάμε κουτόχορτο από τα διάφορα think tanks που διεξάγουν έρευνες εις Το Όνομά Του και μας λένε ουσιαστικά: Καθίστε στα αυγά σας, δεχτείτε τα όλα, (ανεργία, φτώχεια, ανισότητα, ρατσισμό, απολύσεις, κλ.π) σφαλιάρες σφαλιάρες σφαλιάρες και 'συ να γυρνάς και το άλλο μάγουλο; Πόσο θα αντέξεις; Καλοστημένο και καλοδιαφημισμένο για να μας κάνει προβατάκια... κυκλοφορεί πολύ στο νετ. Συγγνώμη για την φιλοσοφική και πραγματιστική έκθεση ιδεών, :) αλλά έπιασες πολύ ευαίσθητη χορδή

Να είσαι πάντα καλά. Χρόνια Πολλά και καλά. Υπό την Σκέπη Της Αγίας Τριάδος