Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Ζωή χωρίς αρσενικά και σεξ

Το σεξ αποτελεί... άγνωστη δραστηριότητα για ένα είδος μυρμηγκιού του Αμαζονίου το οποίο αποτελείται αποκλειστικώς από θηλυκά! Τα μυρμήγκια του είδους Μycocepurus smithii αναπαράγονται μέσω κλωνοποίησης- οι βασίλισσες «αντιγράφουν» τον εαυτό τους προκειμένου να δημιουργήσουν γενετικώς ταυτόσημες κόρες.
Είναι το πρώτο είδος που αποδεικνύεται ότι αναπαράγεται χωρίς καθόλου σεξ, όπως σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Royal Society Β». Οπως ανέφερετε χρησιμοποίησαν πολλά και διαφορετικά τεστ για να επιβεβαιώσουν τον «ασεξουαλικό κόσμο» των συγκεκριμένων μυρμηγκιών.
Οι ερευνητές ακολούθησαν τα γενετικά «ίχνη» του μυρμηγκιού και επαλήθευσαν ότι όλα τα μυρμήγκια μιας αποικίας αποτελούσαν κλώνους της βασίλισσας. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα θηλυκά μυρμήγκια δεν ήταν σε θέση από οργανικής απόψεως να ζευγαρώσουν, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του αναπαραγωγικού συστήματός τους είχε εκφυλισθεί.
Η ασεξουαλική αναπαραγωγή των αρσενικών από μη γονιμοποιημένα αβγά αποτελεί φυσιολογική διαδικασία στην αναπαραγωγή ορισμένων εντόμων. Ωστόσο η ασεξουαλική παραγωγή των θηλυκών είναι«υπερβολικά σπάνια στα μυρμήγκια» γράφουν οι ερευνητές.
Στα κοινωνικά έντομαυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι αναπαραγωγής.
Ωστόσο αυτό το είδος ανέπτυξε τον δικό του ασυνήθιστο τρόπο αναπαραγωγής. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους το συγκεκριμένο είδος είναι πλήρως ασεξουαλικό, καθώς και πότε εξελίχθηκε αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτή τη στιγμή διεξάγουν περαιτέρω γενετικά πειράματα ώστε να εκτιμήσουν πότε έλαβε χώρα η εξελικτική αυτή αλλαγή.
Υπάρχουν πάντως πλεονεκτήματα της ζωής χωρίς σεξ.
Αποφεύγεται το κόστος παραγωγής αρσενικών και διπλασιάζεται ο αριθμός αναπαραγωγικών θηλυκών που παράγονται στην κάθε γενεά από 50% στο 100% των απογόνων. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός του γενετικού υλικού στη σεξουαλική αναπαραγωγή δίνει στις μελλοντικές γενεές πολλά πλεονεκτήματα. Η ποικιλομορφία χαρίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: