Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Κινούμενα σχέδια για τον εντοπισμό του αυτισμού

Η καταγραφή των αντιδράσεων των νηπίων όταν παρακολουθούν κινούμενα σχέδια μπορεί να συμβάλλει στην διάγνωση του αυτισμού.Τα βρέφη συνήθως αρχίζουν να προσέχουν την κίνηση αμέσως μόλις γεννηθούν, και συλλέγουν πληροφορίες από τα στοιχεία που βλέπουν, αλλά τα παιδιά με αυτισμό δεν λειτουργούν έτσι.Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Κέντρο Παιδικής Μελέτης του Πανεπιστημίου Γέιλ έδειξε ότι τα δίχρονα που παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια και είχαν αυτισμό επικεντρώνονταν στην κίνηση που σχετιζόταν με ήχο.
Ειδικότερα οι ερευνητές σχεδίασαν πέντε εκδοχές ενός παιδικού παιχνιδιού όπου φωτεινά σημεία δείχνουν κινούμενα αντικείμενα συνοδεία ήχων.
Το μισό μέρος της οθόνης προβαλλόταν το τροποποιημένο κινούμενο σχέδιο και στο άλλο μισό της οθόνης το κινούμενο σχέδιο εμφανιζόταν αναποδογυρισμένο και αντίστροφα, αλλά με τους ίδιους ήχους όπως και το κανονικό κινούμενο σχέδιο.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι φυσιολογικά η προσοχή του παιδιού επικεντρώνεται σε τέτοιες αλλαγές όταν είναι περίπου οκτώ μηνών.
Τα 21 παιδιά είχαν διαταραχές φάσματος του αυτισμού, 39 αναπτύσσονταν φυσιολογικά και 16 είχαν αναπτυξιακά προβλήματα αλλά δεν είχαν αυτισμό όταν έλαβαν μέρος στην μελέτη.Τόσο τα νήπια που αναπτύσσονταν κανονικά όσο κι εκείνα με αναπτυξιακά προβλήματα είχαν ξεκάθαρη προτίμηση στην παρακολούθηση των κανονικών κινουμένων σχεδίων. Ωστόσο τα νήπια με διαταραχές αυτισμού δεν είχαν καμιά προτίμηση και κοιτούσαν και τα δύο τμήματα της οθόνης.
Αλλά όταν στην οθόνη προβλήθηκε κινούμενο σχέδιο που χτυπούσε παλαμάκια επαναλαμβανόμενα με συνοδεία ήχων, όσο παιδιά είχαν αυτιστικές διαταραχές είχαν αξιοσημείωτη προτίμηση για το τμήμα της οθόνης που ο ήχος συνόδευε την κίνηση, επιλέγοντας το στο 66% του χρόνου.
Τα υπόλοιπα παιδιά συνέχισαν να προτιμούν την ορθή εκδοχή του κινούμενου σχεδίου.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Αμι Κλιν που ηγήθηκε της μελέτης «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στον αυτισμό οι γενετικές προδιαθέσεις είναι αυξημένες, τροποποιώντας την εγκεφαλική ανάπτυξη. Η προσοχή στην βιολογική κίνηση είναι ουσιαστικός μηχανισμός της κοινωνικής συσχέτισης και στο μέλλον θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η διαδικασία αυτή εκτροχιάζεται στον αυτισμό, ξεκινώντας νωρίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του ατόμου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: