Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Οι επτά πύλες της (άνευ όρων) αγάπης

Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν απαντήσεις για ένα από τα πιο δυνατά αλλά και πιο μυστηριώδη συναισθήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, η αγάπη για την οποία κάποιος μπορεί να δώσει τα πάντα (ακόμη και τη ζωή του) χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόδοση δεν είναι ένα απλό αυθόρμητο συναίσθημα αλλά ένας περίπλοκος μηχανισμός στον οποίο συμμετέχουν επτά διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.«Η χωρίς προϋποθέσεις και όρους προσφορά αγάπης θεωρείται μια από τις κορυφαίες εκφάνσεις πνευματικότητας η οποία αποτελεί προνόμιο του ανθρώπου. Ως σήμερα, όμως, δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε για τις νευρωνικές πηγές της δημιουργίας της» δήλωσε στους «Τimes» ο καθηγητής Μάριο Μπόρεγκαρντ , καθηγητής του Κέντρου Ερευνών Νευροφυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος αγάπης καθώς, σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, αυτό το συναίσθημα που φθάνει στα όρια της αυτοθυσίας αφορά μόνο τα άτομα που σχετίζονται με τη μεταφορά των γονιδίων μας στις επόμενες γενιές, δηλαδή τον/τη σύντροφό μας και τα παιδιά μας. Οπως όμως γνωρίζουμε, αυτού του είδους τα συναισθήματα εμφανίζονται και ανάμεσα σε άτομα που δεν έχουν τόσο ισχυρή σχέση. Ετσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να ερευνήσουν το θέμα και επέλεξαν να μελετήσουν χαμηλόμισθα άτομα που προσέχουν και φροντίζουν ανθρώπους με προβλήματα.
Τα άτομα αυτά εξ ορισμού θεωρήθηκαν από τους επιστήμονες ότι σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων έχουν πιο αυξημένα «επίπεδα» της αγάπης χωρίς ανταλλάγματα. Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλό τους χρησιμοποιώντας μαγνητικούς τομογράφους και διαπίστωσαν ότι επτά περιοχές εμπλέκονται στην παραγωγή του συγκεκριμένου συναισθήματος. Ορισμένες από αυτές τις επτά περιοχές σχετίζονται και με την παραγωγή της ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που συνδέεται άμεσα με τα αισθήματα της ευχαρίστησης, της ανταμοιβής, αλλά και της ευφορίας. Μια σειρά από αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε αυτά τα επτά κέντρα κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται τόσο δυνατά και έντονα για αυτόν που αγαπούν ώστε δεν διστάζουν να προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους προς όφελός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: