Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Οδηγώντας στην Τουρκία

Το να οδηγήσεις στην Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι εδώ σε μας δεν είναι, αλλά για μας δε βγήκε ακόμη ειδική ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την οδήγηση στη χώρα μας...Για την Τουρκία βγήκε! Στην Τουρκία, λοιπόν, πάνω απ' όλα πρέπει να οδηγείτε αμυντικά, πρέπει να οδηγείτε αμυντικά και πρέπει να οδηγείτε αμυντικά. Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο της οδηγίας. Κατά τα άλλα: αποφύγετε την οδήγηση τις νυχτερινές ώρες και..."μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να επηρεάζουν αυτό που κάνετε"... (<- αυτή ακριβώς είναι η φράση που χρησιμοποιείται, δεν είναι δικό μας!)
Η προσοχή αφορά και τους οδηγούς του γνωστού Πεζώ2, δηλαδή των πεζών: Ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων που οφείλονται σε τροχαία, αφορά πεζούς.
Μερικές ακόμη λεπτομέρειες (παραθέτονται όπως ακριβώς αναφέρονται - τα δικά μας σχόλια σε παρένθεση):
-οδηγήστε κάθε μέρα σαν να βρίσκεστε σε κάποια αποστολή. Ο στόχος σας: να μην εμπλακείτε σε τροχαίο (αν κι απ' ό,τι δείχνει πρέπει να είναι mission impossible).
-προσέξτε τα φορτηγά και λεωφορεία τα οποία προσπερνούν χωρίς καμιά προειδοποίηση.
-να είστε έτοιμοι για το αναπάντεχο
-μη θεωρείτε τίποτα ως δεδομένο. Μην κάνετε υποθέσεις για το πώς θα αντιδράσει κάποιος οδηγός. Μην υποθέτετε ότι έχουν δει το όχημά σας κι ότι θα κάνουν "το σωστό".
Κάποια συχνά φαινόμενα:
-προσπέραση από τα δεξιά και "κόψιμο" από μπροστά.
-πεζοί που φαίνονται αδιάφοροι μπροστά στα επερχόμενα αυτοκίνητα κι εξακολουθούν να περπατούν στη μέση του δρόμου ανάμεσα στα αυτοκίνητα (αυτό κάτι θυμίζει...)
φορτηγά σταματημένα, χωρίς φωτισμό, στη μέση της εθνικής αντί για την άκρη του δρόμου,στην επαρχία, ο χώρος ατυχημάτων και σημείων που εκτελούνται έργα "σηματοδοτούνται" με πέτρες! (ενώ σ' εμάς με διάφορα σήματα που θα τύχει να βρεθούν μπροστά μας: μονόδρομος, απαγορεύεται η στάθμευση κ.λπ.)
-όταν προσπερνάτε, είναι πολύ πιθανό την ίδια στιγμή να σας προσπεράσει κάποιος άλλος (προσπέραση του προσπερνούντος, δηλαδή).
Τι να σας τα λέω;

Δεν υπάρχουν σχόλια: