Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Άλμπατρος σε κίνδυνο

Κάποτε οιωνός καλής θέλησης για τους θαλασσοπόρους, το άλμπατρος, ένα από τα πλέον γνωστά και χαρακτηριστικά θαλάσσια πουλιά βρίσκεται υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, μια νοτιοαφρικανική πρωτοβουλία προσπαθεί να σώσει το «πουλί της καλής τύχης».
Πρόκειται για την ATF (Albatross Task Force, www.savethealbatross.net) η οποία ξεκίνησε το 2006 στη Νότια Αφρική με σκοπό να βελτιώσει την κατάσταση. Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά: μέσα στο 2008, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι θάνατοι των άλμπατρος είχαν μειωθεί κατά 85% σε σχέση με το 2006.
Μπροστά στα εξαιρετικά ευοίωνα αυτά αποτελέσματα, η Βασιλική Εταιρεία Προστασίας Πουλιών (Royal Society for the Protection of Birds, RSPB, http://www.rspb.org.uk/), αποφάσισε να δώσει μια πιο διεθνή «νότα» στην ATF: σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο, ξεκίνησε μια εκστρατεία η οποία χρησιμοποιεί τις μεθόδους της νοτιοαφρικανικής ομάδας για να προστατέψει το άλμπατρος παγκοσμίως.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια γενικευμένη εκστρατεία ενημέρωσης, που σε συνδυασμό με πρωτοποριακές μεθόδους (όπως την τοποθέτηση ανεμουρίων με έντονα χρώματα στα πλοία, τα οποία τρομάζουν και απομακρύνουν τα πουλιά), καθώς και πιο απλές, όπως παρότρυνση των ψαράδων να δραστηριοποιούνται περισσότερο τη νύχτα, που η παρουσία θαλασσοπουλιών είναι περιορισμένη, και αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία θέτει όριο στον αριθμό των πουλιών που μπορούν να πιαστούν στα πλαίσια αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: