Οι υγρότοποι που φιλοξενούν σπάνια οικοσυστήματα στο Αιγαίο, είναι από τους πλέον απειλούμενους, σύμφωνα με έκθεση του WWF Ελλάς. Δυσοίωνες διαπιστώσεις για την κατάσταση 10 υγροτόπων Ραμσάρ σημάδεψαν την φετινή παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Εκχερσώσεις, δόμηση, μπαζώματα και φυσικά, τι άλλο, από ρύπανση υποβαθμίζουν τους νησιωτικούς υγρότοπους. Μάλιστα, δύο μόνο (!) από τους 672 που έχει καταγράψει το πρόγραμμα του WWF Ελλάς προστατεύονται επαρκώς.
Η επιβίωση δεκάδων υδρόβιων ενδημικών ειδών αντιμετωπίζει ποικίλους κίνδυνους. Συγκεκριμένα, το ενδημικό ψάρι της Ρόδου γκιζάνι ( Ladigesocypris ghigii), θεωρείται από τα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός του φθίνει συνεχώς. Το ενδημικό ψάρι της Λέσβου (Oxynoemacheilus theophilii) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις πηγές του ποταμού Ευεργέτουλα, απειλείται καθώς ο βιότοπος του ρυπαίνεται συστηματικά. Ο ενδημικός βάτραχος της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) απειλείται λόγω της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων του. Τέλος, ο ενδημικός βάτραχος της Κρήτης (Pelophylax cretensis) απειλείται από τη ρύπανση των υγροτόπων που απαντάται. Ας συνυπολογίσουμε ότι οι υγροβιότοποι του Αιγαίου αποτελούν σταθμό για πολλά αποδημητικά πτηνά.
Ήδη σε 6 νησιά - λειτουργεί το «Δίκτυο Παρακολούθησης Υγροτόπων του Αιγαίου» του WWF Ελλάς, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες,» είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Καλούστ Παραγκαμιάν.
Ο πλούτος που φιλοξενεί η χώρα μας πρέπει να διαφυλαχτεί ως «κόρη οφθαλμού» αφού αν και, η συνολική έκταση των υγροτόπων του Αιγαίου είναι μόλις 1% της συνολικής έκτασης, συμβάλλει αποφασιστικά στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας που καθορίζει τις τοπικές συνθήκες κλίματος και όχι μόνο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου