Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δώστε "διαζύγιο" στο τσιγάρο και τον αναπτήρα

Περίπου 2,5 λεπτά διαρκεί η επιθυμία για το τσιγάρο, αναφέρουν οι γιατροί και οι επιστήμονες και συνιστούν στους καπνιστές να βάζουν αλλού τα τσιγάρα και αλλού τον αναπτήρα, ενώ εάν έχουν συνηθίσει να πίνουν καφέ κάνοντας τσιγάρο, τότε να μην έχουν κοντά τα τσιγάρα όταν πίνουν καφέ.
Όπως έγινε γνωστό, από τον Απρίλιο θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης Ειδικό ιατρείο Παχυσαρκίας, Καπνίσματος και Μεταβολισμού. Οι καπνιστές θα περνούν από μία συνέντευξη όπου θα τους δημιουργούνται τα κίνητρα για να κόψουν το τσιγάρο και στη συνέχεια θα εκπαιδεύονται σε τεχνικές διακοπής του καπνίσματος.
Το Ιατρείο, εκτός από παθολόγους θα είναι στελεχωμένο και με διαιτολόγο, ενώ θα παρέχει και ψυχιατρική υποστήριξη. Θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 12.30 μέχρι τις 14.00, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλέφωνο 800.801.8080.
Για τη διακοπή του καπνίσματος υπάρχουν τα δισκία, οι τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, καθώς και εισπνεόμενη νικοτίνη, που βοηθούν τους καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο νικοτίνης δεν συνιστάται, διότι μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ.
Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, συνταγογραφείται η βουπροπριόνη, η οποία είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της λαχτάρας για νικοτίνη και η βαρενικλίνη, η οποία είναι ένα νεότερο φάρμακο, που μπορεί να ελαττώσει τις ευχάριστες επιδράσεις του καπνίσματος και να μειώσει τα στερητικά συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν ο καπνιστής είναι και παχύσαρκος, τότε ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ακόμα μεγαλύτερος, γι΄ αυτό και όπως τονίζουν, είναι σημαντική η διακοπή του καπνίσματος.
Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, θα πρέπει ο καπνιστής να το θέλει πραγματικά, επισημαίνουν οι γιατροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: