Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

"Στοιχεία για τις βόμβες φωσφόρου"

Αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα βόμβες λευκού φωσφόρου, υποστηρίζει ότι έχει το "Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα". Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δώδεκα Παλαιστίνιοι βρήκαν φρικτό θάνατο από τις παρενέργειες του χημικού υλικού, ενώ το Τελ Αβίβ αρνείται τις κατηγορίες.
Όπως καταγγέλλει η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch), στη διάρκεια της επίθεσης το Ισραήλ, στα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, έκανε χρήση βομβών λευκού φωσφόρου κατά κατοικημένων περιοχών στη Γάζα. Όπως αναφέρει η οργάνωση, μετά το πέρας της επίθεσης, στις 18 Ιανουαρίου, βρέθηκαν εκατοντάδες στοιχεία της χρήσης τέτοιων βομβών σε δρόμους, σε σπίτια, στις στέγες οικημάτων, στο κτίριο-σχολείο των Ηνωμένων Εθνών και αλλού. Επισημαίνει μάλιστα στην έκθεσή της ότι η χρήση τέτοιων βομβών "είναι εγκληματική και συνιστά έγκλημα πολέμου", αφού όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν πολλά, βαθύτατα και θανατηφόρα εγκαύματα.
Ο Ισραηλινός στρατός, πάντως, αρνείται πως έγινε χρήση βομβών λευκού φωσφόρου εναντίον αμάχων. Η Διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, δηλώνει ότι τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι πέθαναν με φρικτό θάνατο από βόμβες λευκού φωσφόρου και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Το δράμα του πολέμου όμως συνεχίζεται και στην ειρήνη... Σε μια άλλη περιοχή, όχι πολύ μακριά, μερικά χρόνια μετά τον πόλεμο, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των τερατογεννήσεων.
Στη Φαλούτζα, όπου έγιναν φοβερές μάχες κατά την εισβολή στο Ιράκ και την αντίσταση των φανατικών μουσουλμάνων, έχουν πολλαπλασιαστεί οι γεννήσεις υδροκέφαλων παιδιών, ή παιδιών με δυσπλασίες. Το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο όταν στην περιοχή δεν υπάρχει τεχνολογική υποστήριξη των ιατρών, που θα έπρεπε να προλαμβάνουν αυτές τις γεννήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: