Την πρόθεσή του να ανοίξει νέους ορίζοντες για την εξερεύνηση του αεροδιαστήματος ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο πιλότος Felix Baumgartner, επιχειρώντας να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου με το σώμα του.Ο Baumgartner ελπίζει να ανεβεί με έναν θαλαμίσκο στερεωμένο σε αερόστατο ηλίου ως τις ανώτατες παρυφές της στρατόσφαιρας, σε ύψος τουλάχιστον 36.570 μέτρων και, προστατευμένος από μια «διαστημική στολή» πλήρους πίεσης, να πραγματοποιήσει άλμα ελεύθερης πτώσης που ενδέχεται να υπερβεί το 1 Mach, δηλαδή πάνω από 1.225 χιλιόμετρα την ώρα, και να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο.
Αν το πετύχει, ελπίζει να καταρρίψει τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι επιστήμονες ίσως θέσουν νέα πρότυπα για την αεροδιαστημική ασφάλεια και τις πτήσεις του ανθρώπου.
Ο Joseph Kittinger, σμήναρχος εν αποστρατεία της Αεροπορίας των ΗΠΑ, πραγματοποίησε το 1960 άλμα από τη στρατόσφαιρα, από τα 31.330 μέτρα, ανοίγοντας το δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος. Ο Kittinger, τα ρεκόρ του οποίου στοχεύει να καταρρίψει ο Baumgartner, παρουσίασε τον Αυστριακό πιλότο στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.
«Οι άνθρωποι προσπαθούν να καταρρίψουν τα ρεκόρ μου εδώ και πενήντα χρόνια – και πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει κατά την προσπάθεια» δήλωσε ο Kittinger και πρόσθεσε ότι χάρη στην εξαίρετη ομάδα συντελεστών και τις εκπληκτικές ικανότητες του Felix Baumgartner, η αποστολή θα πετύχει.
Το εγχείρημα αναμένεται να γίνει εντός του 2010.
«Είναι πραγματικά ένα βήμα προς το άγνωστο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη μετάβαση σε υπερηχητικές ταχύτητες» δήλωσε ο Baumgartner. «Όμως πρέπει να το μάθουμε. Οι πιλότοι και αστροναύτες των μελλοντικών αεροδιαστημικών προγραμμάτων χρειάζονται ένα μέσο διαφυγής σε μεγάλο υψόμετρο αν παραστεί ανάγκη».
Ο δρ Jonathan Clark, ιατρικός διευθυντής, που υπηρέτησε ως ιατρός πληρώματος σε έξι αποστολές του Διαστημικού Λεωφορείου, επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από την αποστολή θα ανακοινωθούν στην επιστημονική κοινότητα, σημειώνοντας ότι, ως αποτέλεσμα, αναμένει πως επιτέλους θα καθιερωθούν τα σχετικά ιατρικά πρωτόκολλα.
Το εγχείρημα θα μεταδοθεί "ζωντανά" στο διαδίκτυο από τη Microsoft Silverlight, ενώ το κανάλι που θα καλύψει την αποστολή για όλο τον κόσμο, το BBC, θα προχωρήσει στην παραγωγή ενός ειδικού ντοκιμαντέρ 90 λεπτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου