Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση ευρωπαϊκής στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί στο Παρίσι, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης συγκάλεσαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για να συναποφασίσουν τις κινήσεις τους σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
"Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως εκείνες της ζώνης του Ευρώ, θα υποστηρίξουν την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αναμένεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία για στήριξη της χώρας μας αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές.
Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά φαίνεται να προτείνει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο για τη θέση του ειδικού διαπραγματευτή της Ένωσης για την Ελλάδα.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου σε λίγα μόλις λεπτά. Πρώτη δημοσίευσε την πληροφορία η γερμανική ιστοσελίδα "Ρεϊνίσε Πόστ" για να ακολουθήσει το πρακτορείο "Μπλούμπεργκ".
Οικονομικοί αναλυτές απέκλειαν το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα πακέτο σωτηρίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωνε στο "Μπλούμπεργκ" ότι πρόκειται για "απλές φήμες". Αλλά και το CNBC, επικαλούμενο γερμανό διπλωμάτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για ευρωπαϊκή ή διμερή συμφωνία στην ατζέντα της συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
Διαβεβαιώσεις Παπανδρέου σε Σαρκοζί
Την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε ότι παραμένει απαρέγκλιτος ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος -μέσα στο 2010- κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι με το Γάλλο πρόεδρο συζήτησαν και θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια, την Κύπρο, τη μεσογειακή συνεργασία, τις κλιματικές αλλαγές και τη θέση της Ευρώπης διεθνώς.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως ο γάλλος πρόεδρος είναι "οπωσδήποτε ένθερμος υποστηρικτής της εμβάθυνσης των σχέσεών μας, μιας στρατηγικής (όπως ο ίδιος λέει) συνεργασίας στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και σε θέματα νέας τεχνολογίας και πράσινης ανάπτυξης".
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που κάνουμε και είδε ότι "υπάρχει σημαντική πολιτική βούληση", εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η στήριξη αυτή θα εκφραστεί και στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι "εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος".
Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και τη μείωση του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός είπε: "το έχω πει πάντα: ό,τι είναι αναγκαίο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου