Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Εκτακτο πακέτο σωτηρίας

Με ανυπόκριτα δραματικούς τόνους και έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα οικονομικής ανάταξης: Πάγωμα μισθών στο δημόσιο, αύξηση ορίων ηλικίας, φόρος στα καύσιμα και νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Οι αλλαγές θα είναι "επώδυνες αλλά αναγκαίες" ήταν η χαρακτηριστική φράση του Γιώργου Παπανδρέου που τόνισε ότι για να ανακοπεί "η πορεία της χώρας προς τον γκρεμό" πρέπει να ληφθούν μέτρα, πάντα με κοινωνική δικαιοσύνη.
Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα, φορολογία των off shore εταιρειών, φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των πολιτών, ενώ θα δοθεί τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής.
Επίσης, «παγώνουν» φέτος οι προσλήψεις και οι μισθοί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα - πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης - δίνεται τέλος στις υψηλές αμοιβές του Δημοσίου, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Η βιωσιμότητα και δικαιοσύνη του ασφαλιστικού περνά και από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης».
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «δεν έχουμε περιθώρια ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις».
O κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011 και πως με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα της χώρας, όπως είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται στο κέντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο το ίδιο το ευρώ.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είπε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όροι του δανεισμού να γίνονται όλο και πιο επαχθείς και απειλούν να πνίξουν την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά.

Αντιδράσεις

Σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι "ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο, λίγα λεπτά αργότερα εξήγγειλε δέσμη μέτρων αποσπασματικών. Άλλα συγκεκριμένα και άλλα αόριστα. Προτιμήθηκε έτσι αντί του διαλόγου, η επικοινωνιακή λογική. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, ζητάει άλλοθι."
Επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, ενώ σε ό,τι αφορά στο πάγωμα των μισθών του δημοσίου, αναφέρει ότι το είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά με πρόβλεψη για ειδική πρόνοια στήριξης για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
"Ο λαός να μην πέσει στη φάκα που στήνει η κυβέρνηση με δόλωμα τη φορολόγηση των άπιαστων off shore εταιρειών και κάποιων φυσικών προσώπων, για να πάρει σαρωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων και να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών" ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.
"Η νέα αντιλαϊκή θύελλα για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε, θα συνεχιστεί πιο άγρια και δεν θα έχει τελειωμό" σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.
Το ΛΑΟΣ αναφέρει ότι "ενώ ο Πρωθυπουργός έχει συλλάβει το νόημα της κρίσης και τους συντελεστές που την εξέθρεψαν, δείχνει να μην έχει βρει αποτελεσματικό αντίδοτο" και παραθέτει τις ενστάσεις του στα μέτρα, όπως η φορολόγηση καυσίμων που "δεν εντάσσεται στους δίκαιους φόρους" και η αναστολή προσλήψεων.
"Η αποσπασματική προσέγγιση δεν είναι η ασφαλέστερη διέξοδος. Δικαιούμεθα να πληροφορηθούμε το πλήρες πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και υποχρεούνται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην επιστράτευση μέτρων. Εγχείριση με δόσεις δεν γίνεται" καταλήγει.
Τέλος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τονίζει σε γραπτή δήλωση ότι "τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας και γι' αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη."
Και προσθέτει: "Τα μέτρα, δεν θα είναι τα τελευταία και ως εκ τούτου και για αυτά, αλλά και για τη συνέχειά τους, η συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της επόμενης Τετάρτης είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λόγος τώρα είναι στους εργαζόμενους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: