Υπό τριπλή σκληρή επιτήρηση βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης η ελληνική οικονομία. Είναι άραγε απαραιτήτως «κακό»;
Η απάντηση είναι όχι.
Το ζήτημα δεν είναι απλώς ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν «στενά» και θα ελέγχουν την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρντς από τα οποία τα δημοσιονομικά μεγέθη ξέφυγαν την εξαετία Καραμανλή.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να διαφυλάξουν το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης. Και γι’ αυτό ήταν αναγκασμένοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα. Αν η στήριξη αυτή έγινε αναγκαστικά και με μισή καρδιά, απομένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες.
Τα πρώτα δείγματα πάντως δεν είναι θετικά.
Διότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν προσέφερε άμεση βοήθεια στην Ελλάδα. Μιλάμε για αρωγή η οποία θα περιγράφεται μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, που θα δείχνουν ότι τουλάχιστον οι χώρες της ευρωζώνης έχουν την αποφασιστικότητα να χτίσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από την Ελλάδα.
Αντί για κάποιο ισχυρό firewall, οι αρχηγοί κρατών δήλωσαν ότι προτίθενται να αναλάβουν συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, «για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης», παρακαλώ.
Σιωπηλοί και σχεδόν άβουλοι έμειναν οι 26 αρχηγοί στο κρίσιμο ερώτημα τι θα πράξουν εφ’ όσον οι αγορές επαναλάβουν τις επιθέσεις τους εναντίον της Ελλάδας και άλλων ασθενών χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που εξαρτώνται απολύτως από το ευρώ.
Το έργο της διάσωσης του… στρατιώτη Γιώργου δεν γυρίστηκε ποτέ. Κι αυτό διότι η Γερμανία αντί να προσφέρει άμεση βοήθεια (που δεν χρειαζόταν να είναι ντε και καλά ορισμένα εκατομμύρια ευρώ), ανάγκασε τους υπόλοιπους εταίρους να περιοριστούν απλώς σε διαβεβαιώσεις ότι το σκληρό ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και περικοπών θα φέρει αποτελέσματα.
Με κυνισμό, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ παρατήρησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ψυχολογική και πολιτική στήριξη. Στο ντιβάνι λοιπόν το Γιουνανιστάν, έπειτα από τη διάγνωση της καγκελαρίου της Γερμανίας.
Αντί για να βοηθήσουν με πρακτικά μέτρα, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δηλώσουν απλώς ότι στηρίζουν την Ελλάδα και επί της ουσίας απέφυγαν να προσφέρουν αρωγή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ομολόγησε με πόνο ότι μας αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας. Δεν εννοούσε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν συνέπεια της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών.
Κατά τον πρωθυπουργό, η κυριαρχία χάθηκε λόγω της καταστροφικής πολιτικής Καραμανλή που είχε το αποτέλεσμα κανείς να μην πιστεύει την Ελλάδα.
Κι όσο η στατιστική αναζητά νέες παραμέτρους, η χώρα μας δίνει νέα διάσταση στην απαραμετρική στατιστική και τα «greek statistics», δηλαδή τα ψέματα.
Σε ποιον εκχωρείται η κυριαρχία που έχει χάσει η κεντρική ελληνική κυβέρνηση;
Στην Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ΔΝΤ θα προτείνει πρόσθετα – συμπληρωματικά μέτρα για την επαναφορά της Ελλάδας στα αποδεκτά από την ΕΕ δημοσιονομικά όρια. Άρα ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι κάθε άλλο παρά διακοσμητικός, αφού επί του πεδίου της ελληνικής οικονομίας οι τεχνοκράτες του θα εφαρμόσουν την εμπειρία τους.
Από εδώ και πέρα, οι λεπτομέρειες θα έχουν κρίσιμη σημασία. Σημαντικό είναι πόσο σκληρό θα είναι το σχέδιο της επιτήρησης που θα καταστρώσουν οι τρεις «σωματοφύλακες» της Ελλάδας: Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Διότι τα συμπληρωματικά μέτρα στο εξής θα σχεδιάζονται, θα εγκρίνονται και θα επιβάλλονται από την Κομισιόν, την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και το Νομισματικό Ταμείο. Άρα η ευθύνη ουσιαστικά φεύγει από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Πολύ σύντομα, στα μέσα Μαρτίου, όταν θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας θα διαπιστώσουμε τα ακριβείς διαθέσεις του Νομισματικού Ταμείου που θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Κομισιόν, δηλαδή στην Ελλάδα.
Στο ερώτημα αν θα ληφθούν νέα μέτρα, η απάντηση που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό είναι η εξής : «ό,τι είναι αναγκαίο». Με απλά λόγια, αν η ελληνική οικονομία δεν προσεγγίζει τους στόχους, θα λαμβάνονται τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα.
Που σταματά η επιβολή μέτρων; Ουδείς γνωρίζει, αλλά πολλοί ανησυχούν ότι ο δρόμος ενδέχεται να αποδειχθεί ολισθηρός.
Οι διεθνείς αγορές, όπως φάνηκε από τη χθεσινές πρώτες αντιδράσεις τους, παραμένουν σε ολιγοήμερη αναμονή για να διαπιστώσουν ποιος θα είναι ο ακριβής ρόλος του κάθε διεθνούς οργανισμού στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.
Μέτρα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας (δηλαδή δανεισμός με εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) ενδέχεται να μην ανακοινωθούν ούτε τη Δευτέρα, δηλαδή μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN. Στην ΕΕ έχει διαμορφωθεί η αντίληψη ότι θα πρέπει να προσφέρουν ενίσχυση στην Ελλάδα κλιμακωτά, δηλαδή αναλόγως και των αντιδράσεων ή της πίεσης που θα ασκηθεί από τις αγορές.
Οι ευρωπαίοι εταίροι «θα επανέλθουν εάν δουν ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ πραγματικότητας και προβλέψεων», εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι το γεγονός πως η Ελλάδα ετέθη υπό τριπλή επιτροπεία σηματοδοτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες με ίδια μέτρα. Με απόλυτη σαφήνεια ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους ισχυρούς εταίρους μας να στηρίξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, αποδεχόμενος εμμέσως ότι ούτε το σκληρό πρόγραμμα σταθερότητας, ούτε και τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα μπόρεσαν να πείσουν τις αγορές και τους κερδοσκόπους για την αποφασιστικότητα της Αθήνας.
Και οι καλοί μας φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι τι έπραξαν; Έκαναν στην Ελλάδα τεχνητές αναπνοές, απομένει να δούμε πόσο ισχυρές και απλώς να ελπίζουμε ότι δεν χρειαστεί να επαναλάβουν τις διαδικασίες ανάνηψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου