Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι"

Κρυφές συναλλαγές της Wall Street με τις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου πριν την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ αλλά και μετά, αποκαλύπτουν οι New York Times, στην ιστοσελίδα τους.
Στόχος και τις δυο φορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν η απόκρυψη από την Ευρώπη και τις αγορές, των μεγάλων ελλειμμάτων.
Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, η τακτική της Wall Street απέναντι στη χώρα μας επιδείνωσε την οικονομική κρίση, που ταρακουνά την Ελλάδα και το ευρώ, με το να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκρύπτουν το τεράστιο ύψος των χρεών τους.
Πιο συγκεκριμένα, το 2001 η ελληνική κυβέρνηση έλαβε προκαταβολικά χρήματα με τη μεσολάβηση της τράπεζας Goldman Sachs υποθηκεύοντας τα έσοδα από τα αεροδρόμια και τα διόδια των αυτοκινητόδρομων.
Η συμφωνία αυτή δεν πέρασε στα βιβλία εσόδων - εξόδων του ελληνικού κράτους, ενώ η προμήθεια της τράπεζας ανερχόταν στα 300 εκ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά η New York Times αναφέρει ότι "αυτή η συμφωνία, που έμεινε κρυφή γιατί θεωρήθηκε ως συναλλαγματική συναλλαγή κι όχι ως δάνειο, βοήθησε την Αθήνα να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα που έθετε η Ευρώπη και να συνεχίσει να δανείζεται πάνω από τις δυνατότητες της".
Με την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ, ο Γιώργος Αλογοσκούφης επέκρινε από το βήμα της Βουλής τη συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό. Λίγο αργότερα προχώρησε σε αναθεώρηση της με επωφελείς όπως είπε για τον ελληνικό λαό αλλαγές.
Κύκλοι της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το κείμενο των Times, έκαναν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των οίκων αξιολόγησης.
Τα δύο σχέδια που εκπονήθηκαν από την Goldman Sachs ονομάστηκαν χαρακτηριστικά "Αριάδνη" και Αίολος".
Στο μεταξύ, ομάδα της Goldman Sachs ήρθε και τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα με μια σύγχρονη πρόταση προς την κυβέρνηση, που αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε την συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο η υπόθεση εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο της Wall Street στο μεγαλύτερο παγκόσμιο οικονομικό δράμα.
Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα η φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ Μανώλη Κοντοπυράκη, σύμφωνα με τον οποίο η αναθεώρηση του ελλείμματος από το αρχικό 3,7% στο 12,7% οφείλεται αφενός στην υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης της ΝΔ και αφετέρου στην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να της φορτώσει όλα τα βάρη για να καρπωθεί τα οφέλη από την ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Στωική αντιμετώπιση της κρίσης
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση με την "εθνική της υπερηφάνεια" και τη "διεθνή αξιοπρέπειά της" αλώβητες εκφράζει ο Βασίλης Βασιλικός σε άρθρο που δημοσιεύεται στη "New York Times".
Ο γνωστός συγγραφέας υποστηρίζει ότι "ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις του προβλήματος και είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης". Προσθέτει ωστόσο ότι "η πρόκληση για τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής θα είναι να προωθήσουν μέτρα που θα κριθούν δίκαια και επομένως θα κερδίσουν τη στήριξη του λαού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: