Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Μακεδονία - Διάσημος Αμερικανός καθηγητής ξεσκεπάζει την πλαστογραφία

Στις 28.02.2009 δημοσιεύθηκε στο kgrek.blogspot.com ένα ντοκουμέντο παρμένο από τον φιλοτελικό κατάλογο Scott, στις σελίδες του οποίου παρουσιάζονται τα Γιουγκοσλαυϊκά γραμματόσημμα.
Εκεί λοιπόν παρουσιάζεται μια σειρά γραμματοσήμμων του 1940 (1η Μαρτίου) όπου υπάρχει και ένα γραμματόσημο με τίτλο Map of Yugoslavia και παρουσιάζει την διοικητική υποδιαίρεση της Γιουγκοσλαυϊας. Αν παρατηρήσετε καλά θα διαπιστώσετε ότι η περιοχή των Σκοπίων αναφέρεται ως VARDARSKA.
Σήμερα, ένας καλός φίλος, μου έστειλε ένα άλλο ντοκουμέντο που το παραθέτω κατωτέρω μαζί με το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο.
Διάσημος Αμερικανός Καθηγητής ξεσκεπάζει την πλαστογραφεία
Μοιάζει με σκηνή από κινηματογραφική ταινία, αλλά είναι πραγματικός εφιάλτης:
το Κυβερνητικό Μέγαρο της ΠΓΔΜ (F.Y.R.O.M), ντυμένο με …«παρελθόν»
Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, με μνημειώδη επιστολή του, προς το επίσημο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine», ξεσκεπάζει την προπαγάνδα και την διαστρέβλωση της Ιστορικής Αλήθειας που επιχειρείται από την FYROM και με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα, καταρρίπτει απόλυτα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, περί του δήθεν δικαιώματός τους να αποκαλούνται «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»!Ειδικότερα, ο διάσημος Καθηγητής, με αφορμή προκλητικό άρθρο του Δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για τα Σκόπια, υπό τον τίτλο «Letter From Macedonia: Owning Alexander», που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», ανατρέπει με γραπτή επιστολή του το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα άρα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί της, να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία», αλλά ούτε και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και «οι Αιγύπτιοι»!
Ολόκληρη η επιστολή - Ντοκουμέντο
ΠΑΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ …«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!
«Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archaeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία», και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.
Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο άρθρο του “Owning Alexander”, ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία.Αν και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχτηκαν στον Φίλιππο τον Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου το 359 π.Χ. (Διόδωρος Σικελός 16.4.2), δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία. Πραγματικά, ο Δημοσθένης (Ολυνθιακός 1.230), μας λέγει ότι είχαν σκλαβωθεί από τον Μακεδόνα Φίλιππο και σαφώς κατά συνέπεια δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Ισοκράτης (5.23) σημειώνει τα ίδια. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι υποτάχτηκαν από τον Αλέξανδρο, ήταν υπό μακεδονική μεν διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της Κλεοπάτρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομαζόταν Μακεδονία (και από όσα γνωρίζω δεν επιζητεί αυτή την ονομασία σήμερα).
ΠΑΙΟΝΕΣ ΕΣΤΩ, “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΠΟΤΕ!
Βεβαίως (συνεχίζει ο Καθηγητής), όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει «μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ!O κ. Brunwasser, (Σ.55) αναφέρεται στους Ελληνικούς ισχυρισμούς, ότι η στάση αυτή αποτελεί «ένδειξη διεκδικήσεων Ελληνικών εδαφών» και επισημαίνει ότι «η βόρεια περιοχή της Ελλάδας, ονομάζεται επίσης Μακεδονία». Αφήνοντας κατά μέρος ότι αυτή η βόρεια περιοχή της Ελλάδας ονομάζεται συνεχώς Μακεδονία για περισσότερα από 2500 χρόνια, (βλέπε μεταξύ άλλων και Ηρόδοτος 5.17 – 7.128 και αλλού) η πλέον σύγχρονη Ιστορία καταδεικνύει ότι οι Ελληνικές ανησυχίες είναι νόμιμες.


Ενδεικτικά σημειώνεται ότι Χάρτης που εκτύπωσαν τα Σκόπια το 1992 (Εικόνα 1) δείχνει καθαρά την διεκδίκηση, ότι η Μακεδονία εκτείνεται από εκεί, μέχρι το όρος Όλυμπος, προς νότον, συγχωνεύοντας έτσι τις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και Μακεδονίας σε μία ενότητα.
Η ίδια διεκδίκηση είναι διακριτή και σε χαρτονόμισμα τράπεζας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που δείχνει ως ένα από τα Μνημεία της τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Εικόνα 2). Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα ημερολογίων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα κτλ, με τις ίδιες διεκδικήσεις.
ΣΕ ΠΟΙΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΠΗΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ;
Ο κ. Brunwasser έχει επί πλέον αναδείξει συμφωνώντας, (International Herald Tribune 10-1-2008), εργασία του «Μακεδονικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών 16:9» που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (16:9), κατά την οποία ένας Μακεδόνας παρουσιάστηκε στον Απόστολο Παύλο, παρακαλώντας τον «Έλα στη Μακεδονία να μας βοηθήσεις». Σε ποίες περιοχές της Μακεδονίας πήγε ο Απόστολος Παύλος; Πήγε στη Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στη Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (Πράξεις 16:11-17:10). Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν την ιστορική Μακεδονία και καμία δεν βρίσκεται στην Παιονία. Τι είδους απαίτηση εγείρεται από ένα Ινστιτούτο των Σκοπίων, που αναφέρεται σε περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας και στη σημερινή περιοχή της σημερινής βόρειας Ελλάδας;
“Η ΜΕΓΑΛΗ …ΦΛΩΡΙΔΑ”
Δεν ξέρω τι θα συμπεραίναμε, εάν ένα μεγάλο νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλώριδα και εμφάνιζε σε χαρτονομίσματά του εικόνες της από το Disney World, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε χάρτες που θα παρουσίαζαν τη “Μεγάλη Φλώριδα”!
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΤΕΤΤΙΝΙΟΥΣ,1944
Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinious, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 1944 έγραφε [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec.1944)]:
“Το Υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδας» ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας.”
ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ!
Ο κάτοικος Βουλγαρίας κ. Brunwasser αναφέρει στη συνεχεία (συνεχίζει πάντα στην Επιστολή του ο Καθηγητής), με έκδηλη καταφρόνηση, ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως ο “Αλέξα νδρος Γ΄, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι .....Έλληνας”. Αυτή η στάση με περιπλέκει. Τι “διεκδίκηση” υπάρχει;
Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Α΄ είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της ιστορίας: “Συμβαίνει να γνωρίζω ότι [οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου] είναι Έλληνες” (Ηρόδοτος 5.22)
Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε νικήσει σε διάφορα ιππευτικά αθλήματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4.9; Ηθικά 105A), που αποτελούν τα πλέον Ελληνικά από όλα τα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στα οποίαΓραμμένα με ελληνικά γράμματα, 2.300 χρόνια πριν, πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, που με τον Αλέξανδρο τον Α΄ έσωσε στις Πλαταιές την Ελλάδα, με τον Φίλιππο ετοίμασε το όραμα και το στράτευμα και με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μέγα, πέτυχε την κατάλυση της απέραντης και πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, στο όνομα όλων των Ελλήνων δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων σε αγώνες. Εάν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιός του Αλέξανδρος Έλληνας;

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Ο Ευριπίδης, ο οποίος πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Διόδωρος ο Σικελός 13.103), έγραψε το έργο Αρχέλαος, προς τιμή τού προγόνου του Αλεξάνδρου, στη Σλαβική γλώσσα;
Όταν έγραψε τις Βάκχες, ευρισκόμενος στην Αυλή του Αρχέλαου, δεν το έγραψε στα Ελληνικά, όπως έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας;
Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν «Μακεδόνας», που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή που αυτή η γλώσσα δεν υπήρχε) και μετά τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά;

ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;
Ποια ήταν η γλώσσα στην οποία ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο;
Ποια γλώσσα μετέφερε ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες του στην Ανατολή;
Γιατί έχουμε σήμερα αρχαίες επιγραφές στην Ελληνική, σε πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, φθάνοντας μέχρι το Αφγανιστάν, και όχι στη Σλαβική;
Γιατί η Ελληνική επικράτησε παντού στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, εάν αυτός ήταν πραγματικά όχι Έλληνας αλλά “Μακεδόνας”; (σ.σ. εν. εθνικά “Μακεδόνας”)
Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην Ελληνική και όχι στη Σλαβική
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΛΑΒΙΚΑ
Στη σελίδα 57 της αποκαλούμενης «Επιστολής από τη Μακεδονία», υπάρχει φωτογραφία
του συγγραφέα, που στέκεται μπροστά από “μπρούτζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη Πριλέπ”. Το άγαλμα είναι έκδηλα σύγχρονης κατασκευής, αλλά το ερώτημα είναι εάν Αλέξανδρος θα μπορούσε να διαβάσει την επιγραφή που φέρει στη Σλαβική γλώσσα, κάτω από τα πόδια του. Με την δεδομένη ιστορικά μεταγενέστερη ανάπτυξη της Σλαβικής σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι προφανής.

“ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ” ΤΟΥ MATTHEW BRUNWASSER

Παρά το ότι είναι καλοδεχούμενη η αναφορά του κ. Brunwasser σε αρχαιολογικά θέματα της Παιονίας, η εκ μέρους του υιοθέτηση και η προβολή συγχρόνων πολιτικών επιδιώξεων των κατοίκων της ως προς την χρήση της ονομασίας Μακεδονία, δεν είναι μόνο μη καλοδεχούμενη, αλλά αποτελεί παροχή κακών υπηρεσιών προς τους αναγνώστες του περιοδικού Archaeology, οι οποίοι φαντάζομαι ότι ενδιαφέρονται για ιστορικές αλήθειες. Αλλά τότε, η απόφαση εκ μέρους του περιοδικού Archaeology – ενός εντύπου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ - για την διάδοση αυτής της ιστορικής ανοησίας, αποτελεί εγχείρημα σε βάρος της αξιοπιστίας του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ

Ας λεχθεί ακόμη μία φορά: Η περιοχή της αρχαίας Παιονίας, ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν επίσης η Έφεσος, η Τύρος, η Παλαιστίνη, η Μέμφις, η Βαβυλώνα, τα Τάξιλαe και δωδεκάδες ακόμη. Όλες αυτές είχαν γίνει «Μακεδονικές» για μία περίοδο, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ποτέ η «Μακεδονία».
“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ας μου επιτραπεί να περατώσω αυτή τη επεξήγηση κάνοντας μία πρόταση, για την επίλυση του ερωτήματος της σύγχρονης χρήσεως της ονομασίας «Μακεδονία». Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία, όπως έκανε ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. Αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι Ελληνική, ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και του πλέον διάσημου τέκνου της. Τότε οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της νέας Ελληνικής περιοχής, θα μπορούσαν να ασχοληθούν να μάθουν, να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά, ας ελπίσουμε τόσο καλά, όσο τα ήξερε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Στους έξι μήνες υπολογίζεται ο χρόνος παρασκευής εμβολίων για τη γρίπη των χοίρων

Ξεπέρασαν τους 150 οι θάνατοι στο Μεξικό από τον ιό της γρίπης των χοίρων.Αυξάνονται οι διεθνείς ανησυχίες ότι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας από το νέο στέλεχος του ιού Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων και μία νέα επιστημονική έρευνα προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες πριν παρασκευαστούν αποτελεσματικά εμβόλια.
Μέχρι τότε,κατά τους Βρετανούς επιστήμονες,είναι πιθανό ότι το πρώτο κύμα ή και περισσότερα κύματα της πανδημίας θα έχει περάσει πριν εμβολιαστούν οι άνθρωποι.
Η έρευνα του πανεπιστημίου του Λέστερ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λέστερ στη Βρετανία,υπό τον δρα Ίαν Στέφενσον,δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Η μελέτη που έγινε πριν εμφανιστεί το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων,καλύπτει οποιαδήποτε περίπτωση πανδημίας γρίπης.Τονίζει ότι,σε περίπτωση πανδημίας,ο εμβολιασμός θα είναι ο κυριότερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού όλων των χωρών. Ακόμα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν δύο δόσεις αντι-γριπικού εμβολίου,σε περίπτωση πανδημίας,άρα θα υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Σύμφωνα με τους Τimes του Λονδίνου,οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φονικό στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων περνά «κάτω από το ραντάρ» του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.Οι ιολόγοι ανησυχούν ότι ο «μεξικανικός ιός μπορεί να αποβεί απειλητικός,επειδή (όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες πανδημίες) φαίνεται πως έχει αποκτήσει μεγάλες γενετικές αλλαγές σε μικρό χρόνο, δημιουργώντας στελέχη έναντι των οποίων το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ανίσχυρο.
Οι ιοί της γρίπης γίνονται πιο επικίνδυνοι όταν δύο ή και περισσότερα στελέχη τους μολύνουν τον ίδιο οργανισμό ταυτόχρονα και στη συνέχεια ανταλλάσσουν ολόκληρα τμήματα του γενετικού κώδικά τους κάτι που έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Μεξικό.Στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων,τα αρχικά στελέχη του ιού πρέπει να προήλθαν από ιούς των χοίρων,τα οποία στη συνέχεια αντάλλαξαν πολύ γενετικό υλικό (στο εσωτερικό ενός μολυσμένου γουρουνιού),ώσπου δημιούργησαν ένα νέο στέλεχος που μπορεί εύκολα να μολύνει ανθρώπους.Το περίεργο είναι μάλιστα ότι το νέο αυτό στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να μολύνει τα ίδια τα γουρούνια,συνεπώς κάπως παραπλανητικά πλέον ονομάζεται «γρίπη των χοίρων».
Ο νέος ιός «των χοίρων»,αν και ανήκει στη γνωστή ευρύτερη οικογένεια Η1Ν1,σύμφωνα με τις γενετικές αναλύσεις,είναι πολύ διαφορετικός από τον ανθρώπινο ιό Η1Ν1 (η μεταξύ τους ομοιότητα δεν ξεπερνά το 70% σύμφωνα με την καθηγήτρια ιολογίας της γρίπης Γουέντι Μπάρκλεϊ του Imperial College του Λονδίνου),συνεπώς ακόμα και οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν για τον Η1Ν1,δεν φαίνεται να έχουν πλέον προστασία.Ο γενετικός κώδικας του νέου ιού είναι πολύμορφος και πολύπλοκος και δεν μοιάζει με τίποτε που έχουν δει ώς τώρα οι επιστήμονες,καθώς έχει ανακατέψει γενετικό υλικό από ιούς των ανθρώπων,των χοίρων και των πτηνών.
«Δεν ξέρουμε πού,στο καλό,απέκτησε όλα αυτά τα γονίδια.Πρόκειται για ένα πραγματικά σούπερ-ανακατεμένο ιό» δήλωσε ο Αμερικανός ιολόγος Ρόμπερτ Γουέμπστερ,που πρόσθεσε ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.Από την άλλη,ενθαρρυντική ανακάλυψη είναι ότι ο ιός φαίνεται ευαίσθητος σε αντι-ιικά φάρμακα,αλλά στο μέλλον οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός μπορεί να αποκτήσει αντίσταση σε αυτά.Ο Πίτερ Λάχμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ,δήλωσε ότι «θα είμαστε πολύ τυχεροί αν ο ιός δεν αναπτύξει αντίσταση στο Ταμιφλού,καθώς έχει αποδειχτεί ότι η αντίσταση σε αυτό το φάρμακο είναι ευρεία και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές εκτιμήσεις,ο νέος ιός ίσως γίνει λιγότερο φονικός όσο γρηγορότερα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο,όμως βραχυπρόθεσμα όσο περισσότερους ανθρώπους μολύνει,τόσο περισσότεροι θα πεθάνουν,σύμφωνα με τον Guardian.Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται και τα στελέχη εκείνα που θα εξαπλωθούν ταχύτερα,θα είναι αυτά που δεν σκοτώνουν τους ανθρώπους που μολύνουν. Οι πιο φονικοί ιοί τείνουν να ζουν λιγότερο,επειδή σκοτώνουν τους ξενιστές τους,πριν ο ιός προλάβει να μεταδοθεί σε άλλον άνθρωπο.

Έξαρση γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο εν μέσω ανησυχίας για τη γρίπη των χοίρων

Τα περισσότερα θύματα στην Αίγυπτο ήταν γυναίκες και παιδιά που ήρθαν σε επαφή με κοτόπουλα
Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ανησυχεί για ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης των χοίρων,που έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους στο Μεξικό,το Κάιρο αναφέρει τον τρίτο θάνατο από την (πιθανότατα πιο επικίνδυνη) γρίπη των πτηνών σε διάστημα μιας εβδομάδας.Η γρίπη των χοίρων έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περίπου 70 από τα 1.000 άτομα που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί,αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 7%,επταπλάσιο σε σχέση με την εποχική γρίπη (περίπου 1%).Η γρίπη των πτηνών φαίνεται πιο επικίνδυνη,καθώς το ποσοστό θνησιμότητας από την αρχή της επιδημίας το 2006 εκτιμάται γύρω στο 60%.
Μια σημαντική διαφορά είναι πάντως ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων,ενώ η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται συνήθως από την επαφή με μολυσμένα πτηνά.
Τρία χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Αίγυπτο το 2006,η κατάσταση στη χώρα είναι «ανησυχητική»,δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.
Το Σάββατο,μια γυναίκα από την επαρχία Καφρ Ελ-Σικ έγινε ο 26ος άνθρωπος που υποκύπτει στη νόσο από την αρχή της επιδημίας.Είχαν προηγηθεί την ίδια εβδομάδα οι θάνατοι μιας 25χρονης από το Κάιρο και ενός παιδιού έξι ετών την ίδια ημέρα.Μια ακόμα γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Τα περισσότερα θύματα στην Αίγυπτο είναι γυναίκες,οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν την εκτροφή των πουλερικών,καθώς και παιδιά,που συχνά παίζουν με τα οικόσιτα κοτόπουλα.
Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε το Μάρτιο έρευνα για τα αυξημένα κρούσματα μεταξύ παιδιών στην Αίγυπτο.Τον τέταρτο θάνατο από γρίπη των πτηνών ανέφερε την Παρασκευή στο Βιετνάμ.Συνολικά περίπου 250 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό H5N1 από την εμφάνισή του το 2003,οι περισσότεροι στη Νοτιοανατολική Ασία.

Παρκοκρέβατο, για παιχνίδι και ύπνο

Είναι κατάλληλο για παιδιά έως 2 ετών,με ενδιάμεσο επίπεδο για τα μικρότερα μωράκια,μεταφέρεται εύκολα και είναι ιδανικό για τις διακοπές σας.Μπορεί,επίσης,να χρησιμοποιηθεί και ως πάρκο όταν το μωράκι σας μεγαλώσει,καθώς έχει υφασμάτινες διχτυωτές πλευρές που του επιτρέπουν να βλέπει τι γίνεται έξω.
Μην αφήνετε πολλές ώρες κάθε μέρα το μωρό μέσα στο πάρκο,γιατί,σύμφωνα με έρευνες κάτι τέτοιο περιορίζει την κινητική του ανάπτυξη αφού είναι εγκλωβισμένο σε ένα μικρό χώρο και δεν έχει περιθώριο να κινηθεί.Επίσης,όσο ασφαλές κι αν είναι,μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη.

Πλύσιμο χεριών

Γιατί το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο σημαντικό;Tα χέρια αποτελούν το συχνότερο και ευκολότερο τρόπο μετάδοσης ασθενειών.Το πλύσιμό τους όμως μας προστατεύει.
Ο τρόπος που πλένουμε τα χέρια μας καταρχήν παίζει σημαντικό ρόλο.Έτσι το απλό νερό δεν προσφέρει καμιά προστασία,ενώ το σαπούνι απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και καταστρέφει την πλειονότητα των μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια. Υπάρχουν όμως και περισσότερο δραστικές ουσίες που βοηθούν στο αποτελεσματικότερο πλύσιμο,όπως σαπούνια βασισμένα σε αλκοόλη,διαλύματα αντιμικροβιακών ουσιών,καθώς και τα γνωστά σε όλους ιωδιούχα σκευάσματα,τα οποία φαίνεται ότι είναι και τα πιο αποτελεσματικά.
Κάθε πότε;
Ανάλογα με το πόσο συχνά εκτίθεστε σε «επικίνδυνους» παράγοντες. Σίγουρα ωστόσο πρέπει να πλένεστε κάθε φορά που:
χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.
γυρίζετε στο σπίτι από βόλτα.
αγγίζετε ρυπαρές περιοχές του σώματος (μαλλιά, αφτιά, μύτη κ.ά.).
θέλετε να περιποιηθείτε άτομα ευαίσθητα,όπως παιδιά και ηλικιωμένους.
προετοιμάζετε φαγητό.
ύστερα από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων.
Πώς;
Ξεπλύνετε τα χέρια με νερό και στη συνέχεια με σαπούνι ή αντισηπτικό διάλυμα.
Τρίψτε καλά τις παλάμες και τα δάχτυλα με παράλληλες κινήσεις και όχι περιστροφικά όπως συνηθίζουμε.
Τρίψτε με τις παλάμες σας τις εξωτερικές επιφάνειες των χεριών καθώς και αυτές ανάμεσα στα δάχτυλα και μην ξεχνάτε το καλό καθάρισμα των νυχιών.
Η διαδικασία πρέπει να διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό γιατί διαφορετικά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε δεν προλαβαίνουν να δράσουν.
«Οχι» στην υπερβολή
Το υπερβολικά συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί:
Nα ενισχύσει την πιθανότητα μόλυνσης από παθολογικά μικρόβια.Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι καταστρέφονται τα φυσιολογικά μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα, τα οποία καταπολεμούν και τους παθολογικούς εισβολείς.
Nα προκαλέσει δερματίτιδα κυρίως από τη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων βασισμένων σε αλκοόλη,ενώ και το απλό σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα.

Μας βλάπτει η εργασία το βράδυ;

Μπορεί η νυχτερινή εργασία να συνδέεται με την εμφάνιση κάποιων χρόνιων νοσημάτων;Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ναι.Μάθετε γιατί.H πρόσφατη απόφαση της IARC (Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο) να εντάξει για πρώτη φορά τη βραδινή εργασία στη λίστα των δυνητικώς καρκινογόνων παραγόντων δείχνει πως ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος.Οι επιστήμονες εξηγούν πως η νυχτερινή εργασία αποτελεί από μόνη της μια μη φυσιολογική δραστηριότητα,αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι φτιαγμένος να δουλεύει τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής εργασίας οι βιορυθμοί αλλάζουν και εμφανίζονται ορμονικές διαταραχές,ενώ η άμυνά μας πέφτει και ο οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος στους βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος (για παράδειγμα,ο θόρυβος θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνος τη νύχτα απ’ ό,τι την ημέρα).
Ο ρόλος της μελατονίνης
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη η οποία,σε υψηλά επίπεδα,προστατεύει από τον καρκίνο λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.Δεδομένου πως η μεγαλύτερη έκκρισή της παρατηρείται τη νύχτα,μπορεί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής δραστηριότητας να αποσυντονίζεται ο ρυθμός παραγωγής της με συνέπεια τη μείωση της προστατευτικής της δράσης ενάντια στη νόσο.
Κινδυνεύουν περισσότερο
Οι νυχτερινοί εργαζόμενοι των οποίων οι βάρδιες εναλλάσσονται σε σχέση με εκείνους που διατηρούν σταθερή βάρδια.
Μελέτες έχουν δείξει πως γυναίκες που εργάζονται για πολύ καιρό σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού συγκριτικά με όσες εργάζονται τη μέρα.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άντρες,ιδιαίτερα αν η εργασία αφορά μυϊκό φόρτο.
Κοινωνικές συνέπειες
Τεράστιες όμως είναι και οι κοινωνικές συνέπειες της νυχτερινής εργασίας, καθώς όσοι εργάζονται τέτοιες ώρες ζουν σε διαφορετικούς ρυθμούς από το 80% της κοινωνίας.Έτσι συχνά δημιουργούνται προβληματικές σχέσεις με το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον,οι συνέπειες των οποίων μπορούν να είναι άγχος αλλά και κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής ισορροπίας.
Αν εργάζεστε νύχτα και επιστρέφετε τα ξημερώματα,καλό είναι να κοιμάστε σε σκοτεινό δωμάτιο προκειμένου να «ξεγελάσετε» έστω και λίγο το βιολογικό σας ρολόι.

Προβλήματα στο σχολείο;

Άτομα που παρουσίασαν κακή συμπεριφορά στο σχολείο είναι περισσότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινωνικότητας στην ενήλικη ζωή τους. Αυτά υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal στην οποία συμμετείχαν 3.500 άτομα ηλικίας 13 έως 40. Συγκεκριμένα οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι συμμετέχοντες είχαν προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα στη ζωή τους κατάθλιψη, να πάρουν διαζύγιο ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πολλοί είναι βέβαια οι ειδικοί που αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς θεωρούν πως το σχολικό περιβάλλον παλιότερα ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που επικρατεί σήμερα και πιστεύουν πως τα σημερινά παιδιά δεν θα παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

«ιός» της ευτυχίας

Φαίνεται πως τελικά η ευτυχία δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά μεταδίδεται από τον έναν στον άλλον.
Κολλητική σαν τη γρίπη φαίνεται να είναι και η ευτυχία αφού, όπως διαπιστώθηκε, όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος μπορεί να μεταδώσει τη καλή του διάθεση σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς! Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκάλυψε πως το συναίσθημα της ευτυχίας δεν είναι προσωπική υπόθεση. Η παρουσία ενός ευτυχισμένου ανθρώπου σον περίγυρό μας αυξάνει κατά 9% τη πιθανότητα να νιώσουμε και εμείς καλύτερα, ενώ όσον αφορά τη λύπη, αυτή μας επηρεάζει λιγότερο, σε ποσοστό δηλαδή 7%.

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Συναγερμός και στην Ελλάδα

Επί ποδός βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές για τη γρίπη των χοίρων.
Οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων έχουν σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.Στο Σισμανόγλειο τέθηκαν σε ετοιμότητα 4 θάλαμοι.Επίσης γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα υπάρχουν διακριτικά μέτρα ελέγχου στις πτήσεις εξωτερικού.
Η νόσος δεν μεταδίδεται από κατανάλωση μολυσμένου χοιρινού κρέατος αλλά μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Σπύρος Κυριάκης.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι κτηνιατρικές μονάδες στο Μεξικό και να θανατωθούν τα μολυσμένα με τον ιό ζώα."Απίθανο" χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των χοίρων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Περιφερειακού Γραφείου Βόρειας Ελλάδας, Χρήστος Παντελιάδης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι πανέτοιμα να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε κρούσμα της νόσου.

Ραγδαία εξάπλωση

Έκδηλη ανησυχία εκφράζει ανοικτά πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος.Όταν οι ιοί εξελίσσονται,είναι προφανές ότι μπορούν να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνοι για τον πληθυσμό δήλωσε ο προσωρινός γενικός διευθυντής για τη δημόσια ασφάλεια και το περιβάλλον του ΠΟΥ.Τόνισε,πάντως,ότι η εμπειρία από τη γρίπη των πτηνών – πριν από πέντε χρόνια – θα βοηθήσει τον κόσμο να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και γνωστοποίησε ότι ο ΠΟΥ έχει αρχίσει ήδη προκαταρκτική εργασία για την παρασκευή εμβολίου κατά της γρίπης των χοίρων, σε περίπτωση που χρειαστεί.Ο ιός,πάντως,φαίνεται ότι εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Εκτός από το Μεξικό και τις ΗΠΑ,τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν επτά ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων,ενώ ο γενικός διευθυντής Υγείας στο Παρίσι έκανε λόγο για ενδεχόμενη μόλυνση δύο ατόμων που επέστρεψαν από το Μεξικό.Επίσης,ένας 26χρονος Ισραηλινός που επέστρεψε από το Μεξικό νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ με συμπτώματα της γρίπης,ενώ σε καραντίνα παραμένουν τρεις εκπαιδευτικοί και 22 μαθητές κολεγίου απο το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας,καθώς κάποιοι απο αυτούς εμφάνισαν συμπτώματα της γρίπης μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό.Στο Κουίνς της Νέας Υόρκης επιβεβαιώθηκε ότι οκτώ σπουδαστές έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν παραπονεθεί για συμπτώματα της γρίπης. Έτσι ο απολογισμός σε όλες τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα.Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν υπάρχει λόγος πανικού.Είναι σημαντικό για τον κόσμο να κατανοήσει ότι λαμβάνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε συμβαίνει.Δεν χρειάζεται πανικός,είπε ο Γκριμπς σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Τέλος,οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τα έξι πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας,στο δυτικό Καναδά και στην ανατολική επαρχία της Νέας Σκωτίας.Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση αξιωματούχων Υγείας στο Μεξικό,ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται σε 86. Είκοσι θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν ήδη επιβεβαιωθεί,ενώ άλλα 66 θεωρείται πιθανό να επήλθαν από τη νόσο.Συνολικά 1.300 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία για εξετάσεις.
Προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα
Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούν τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τους συναρμόδιους φορείς για το θέμα της γρίπης των χοίρων.Όπως ανακοινώθηκε,στη χώρα μας δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα,ωστόσο λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.Για το λόγο αυτό τέθηκαν σε ετοιμότητα 4 θάλαμοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο,γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ θα υπάρχουν διακριτικά μέτρα ελέγχου στις πτήσεις εξωτερικού.
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας μετά από επικοινωνία με την πρεσβεία μας στο Μεξικό και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμμάτισε την άμεση Αποστόλη φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού τόσο για το προσωπικό της πρεσβείας, όσο και για την ελληνική κοινότητα του Μεξικού.Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος γιατρός του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρης Τσιόδρας,ανέφερε οτι ο μεταλλαγμένος ιός μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν αποκλείεται το φαινόμενο να λάβει χαρακτήρα πανδημίας,καθώς ο έλεγχος εξάπλωσης του ιού στο Μεξικό έχει ξεφύγει.Τελος, επισήμανε οτι εάν ταξιδιώτης απο το εξωτερικό εμφανίσει πυρετό ή λοίμωξη του αναπνευστικού,πρέπει να το αναφέρει στο Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο τηλέφωνο 210 5212054.

Η μάσκα του τρόμου...

Ακόμα και τις προσωπικές σχέσεις έχουν επηρεάσει τα προληπτικά μέτρα σχετικά με την εμφάνιση της γρίπης των χοίρων.Η κυβέρνηση του Μεξικό προτείνει να αποφεύγονται φιλιά και αγκαλιές χωρίς την απαραίτητη προστασία. Εφοδιασμένοι με μάσκες λοιπόν προσπαθούν να αποφύγουν τα αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια αφού η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη...

Τι ξέρουν οι επιστήμονες για τη γρίπη των χοίρων;

Τα απανωτά θανατηφόρα και μη κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε διάφορες χώρες,με επίκεντρο το Μεξικό,έχουν αρχίσει να σκορπούν διεθνή ανησυχία για την προοπτική μιας επικίνδυνης παγκόσμιας επιδημίας.Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια,έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο ιό,με βάση δημοσιεύματα του BBC, του New Scientist και του Live Science.
Τι είναι η γρίπη των χοίρων;
Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α.Είναι γνωστή από παλιά,περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα,αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο.Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και,όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη,ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.
Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;
Κανονικά όχι,αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί,συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους.Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο.Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη,με το βήχα και το φτάρνισμα,μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια.Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη,είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο.Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός,πόνος στο σώμα και το λαιμό,κόπωση,βήχας κλπ.).Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων,ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.
Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι,τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις,έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α.Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους.Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό,το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους,πουλιά και χοίρους.Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε,κάποια στιγμή,από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών),μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το "εργαστήρι" για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους.Στην πραγματικότητα,ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν,απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.
Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα.Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο,σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου,ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια.Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ).Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να "πηδά" από άνθρωπο σε άνθρωπο,παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία.Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής,μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ.ανθρώπους,ιδίως νέους.Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης,σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ.άτομα,ιδίως ηλικιωμένους.Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2,που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ.ανθρώπους παγκοσμίως,ιδίως άνω των 65 ετών.Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία.Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης.Είναι ενθαρρυντικό ότι,αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό,σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός,που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο.Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει,είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους,όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.
Υπάρχει θεραπεία;
Δύο συνήθη αντιγριπικά φάρμακα,το Tamiflu και το Relenza,φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών,σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση,κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά.Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους,το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης.Από την άλλη,δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό.Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο,όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες,ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί.Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης,όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις,τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.
Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;
Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α,είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1).Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης,μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση,εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν,συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.
Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;
Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα,οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα.Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.
Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;
Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα.Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα.Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν.Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;
Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο,επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα.Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις,κλείνοντας τα σχολεία κ.α.
Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;
Οι συνηθισμένες.Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι,αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα,αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους,μάσκα προσώπου κλπ

Το μήνυμα ελήφθη με 65 χρόνια καθυστέρηση

Επτά νεαροί κρατούμενοι σε κτίριο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου έγραψαν πριν από περίπου 65 χρόνια ένα μήνυμα, το έκλεισαν σε ένα μπουκάλι και το έκρυψαν. Το μήνυμα τελικά βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν κατεδαφίστηκε μια μεσοτοιχία στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ανώτερη Σχολή Οσβιέτσιμ (το πολωνικό όνομα του Άουσβιτς), εκεί όπου έμεναν δεσμοφύλακες του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.Το μήνυμα γράφτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 από τους επτά κρατουμένους, ένα Γάλλο και επτά Πολωνούς, ηλικίας τότε περίπου 20 ετών.«Γνωρίζουμε πως οι δύο από τους κρατούμενους ζουν σήμερα και είναι πάνω από 80 ετών», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του μουσείου του στρατοπέδου συγκέντρωσης «και ίσως να μπορούν να μας διαφωτίσουν περισσότερο για το μήνυμα».
Πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στο κολαστήριο του Άουσβιτς- Μπίρκεναου στα 2,5 χρόνια της λειτουργίας του.

Ηφαίστεια: Η νέα απειλή μετά τους σεισμούς

Έντονη είναι η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τα μεγάλα ηφαίστεια του πλανήτη που έχουν δώσει ισχυρές εκρήξεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2009. Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνουν τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, η Χιλή και η Κολομβία, καθώς από αυτές προέρχεται σήμερα η εντονότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα.Ειδικοί απεσταλμένοι από την Αμερικανική Γεωλογική Ένωση έχουν επισκεφθεί όλα τα επικίνδυνα ηφαίστεια της Χιλής τον τελευταίο μήνα, ενώ τους προηγούμενους μήνες έκαναν αυτοψίες σε τουλάχιστον εκατό ηφαίστεια στην Κολομβία, στη Χαβάη και στην Ινδονησία, προκειμένου να καταγράψουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους και νέα όργανα μετρήσεων. Ο συναγερμός σήμανε μετά τις δυο πρόσφατες εκρήξεις των σούπερ ηφαιστείων Λάιμα στη Χιλή στις 3 Απριλίου και Ριντάουτ στην Αλάσκα σης 22 Μαρτίου, όπου -σύμφωνα με τους ειδικούς- υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκδηλωθεί σεισμική δραστηριότητα που θα προκαλέσει ισχυρότατη έκρηξη. Ειδικά στις ΗΠΑ, η ανησυχία έχει φτάσει τώρα σε πολιτικό επίπεδο, με τη γερουσιαστή Λίζα Μουρκόφσκι να περνάει από το Σώμα ειδική νομοθεσία που προβλέπει έξτρα επιχορηγήσεις δεκαπέντε εκατομμυρίων δολαρίων στην Αμερικανική Γεωλογική Ένωση, προκειμένου να αναπτύξει και να λειτουργήσει άμεσα ένα σύστημα παρακολούθησης ηφαιστείων στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί γεωλόγοι βρίσκονται στη Χιλή, κρίνοντας άκρως ανησυχητικά τα σημάδια από τα ηφαίστεια Τσαϊτέν και Λάιμα. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου Τσαϊτέν στις 2 Μαΐου του 2008 ανάγκασε την κυβέρνηση να εκκενώσει μια ολόκληρη πόλη πλησίον του ηφαιστείου, και έκτοτε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, έχει δώσει εντολή να παρακολουθούνται στενά σαράντα ηφαίστεια της χώρας σε 24ωρη βάση.Οι ηφαιστειολόγοι στη Χιλή ελπίζουν ότι θα έχουν άμεσα στη διάθεση τους σύγχρονο εξοπλισμό αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση οκτώ σούπερ ηφαιστείων το 2009. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σήμερα ως ενεργά τουλάχιστον 169 ηφαίστεια, αλλά μόνο τα μισά θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια του κόσμου.Το 2005, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία πρότεινε στην κυβέρνηση να εγκατασταθεί ένα ειδικό σύστημα παρακολούθησης των επικίνδυνων ηφαιστείων, αλλά το αίτημα δεν είχε τύχη στο Κογκρέσο, όπου απορρίφθηκε. Ωστόσο, νέες πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα και προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα την ανάπτυξη αυτού του συστήματος.Τα λεγόμενα, σούπερ ηφαίστεια, δεν αποτελούν απειλή μόνο για την περιοχή που βρίσκονται, αλλά εν δυνάμει για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς στο μακρινό παρελθόν (χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια πριν) οι εκρήξεις των σούπερ ηφαιστείων προκάλεσαν ολοκληρωτικές αλλαγές στο κλίμα της Γης, ενώ αφάνισαν χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, απειλώντας ακόμη και το ανθρώπινο είδος.Τέτοιες εκρήξεις συνέβησαν στην Τόμπα της Σουμάτρα πριν από 74.000 χρόνια και στο Γέλοου Στόουν των ΗΠΑ πριν από 600.000 χρόνια, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να σημειωθούν και στο εγγύς μέλλον τόσο ισχυρές εκρήξεις.

Δελφίνι

Αν κανείς σας ρωτούσε, ποιο είναι το πιο έξυπνο και φιλικό θηλαστικό που υπάρχει στην Ελλάδα, σίγουρα η απάντηση δε θα σας έπαιρνε πολύ ώρα: το δελφίνι! Και αυτό, όχι μόνο γιατί το δελφίνι ήταν αυτό που έσωσε τη ζωή του τραγουδιστή Αρίωνα, όπως μας λέει η ελληνική μυθολογία, αλλά και γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα δελφίνια είναι έξυπνα, κοινωνικά, περίεργα και θαρραλέα.Ανήκουν στην τάξη των κητωδών (78 είδη περίπου) όπως και οι συγγενικές τους φάλαινες. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 32 είδη δελφινιών, τα οποία απαντώνται όχι μόνο σε θάλασσες και ωκεανούς, αλλά και σε ποτάμια της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και του Πακιστάν. Οι πρόγονοι των σημερινών δελφινιών εμφανίστηκαν πριν από 65.000.000 χρόνια, και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ήταν χερσαία θηλαστικά που με την πάροδο του χρόνου προσαρμόστηκαν στο υγρό στοιχείο και έγιναν αμφίβια, προτού εξελιχθούν σε θαλάσσια θηλαστικά.Αναπνέουν με πνεύμονες και διατηρούν, όπως ο άνθρωπος, σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους ανεξάρτητα από αυτήν του περιβάλλοντος. Καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα λίπους, το οποίο προσφέρει μόνωση και βοηθά στην κολύμβηση. Τα θωρακικά πτερύγια βοηθούν επίσης στην κολύμβηση, το ουραίο χρησιμοποιείται για ώθηση, ενώ το ραχιαίο προσφέρει ισορροπία μέσα στο νερό. Αναπνέουν με πνεύμονες και διατηρούν, όπως ο άνθρωπος, σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους ανεξάρτητα από αυτήν του περιβάλλοντος. Καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα λίπους, το οποίο προσφέρει μόνωση και βοηθά στην κολύμβηση. Τα θωρακικά πτερύγια βοηθούν επίσης στην κολύμβηση, το ουραίο χρησιμοποιείται για ώθηση, ενώ το ραχιαίο προσφέρει ισορροπία μέσα στο νερό.Στο μεγάλο και καμπύλο μέτωπό τους βρίσκεται το σύστημα ηχοεντοπισμού, ένα είδος σόναρ, με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή και επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης, μπορούν και επικοινωνούν με σφυρίγματα, κρότους και ήχους που παράγουν με τα σαγόνια τους. Τα δελφίνια φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας, το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν.Μετά την ηλικία των πέντε ετών είναι ικανά προς αναπαραγωγή και κάθε δύο με τρία χρόνια, έπειτα από κύηση 12 μηνών, γεννούν ένα μικρό, μήκους περίπου 1μ., το οποίο θηλάζει και παραμένει με τη μητέρα του τρία έως έξι χρόνια.
Στις ελληνικές θάλασσες απαντώνται εννέα είδη δελφινιών. Από αυτά τα πιο συνηθισμένα είναι τέσσερα: το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το κοινό (Delphinus delphis), και με μικρότερη παρουσία το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus). Πολύ πιο σπάνια συναντώνται το Μαυροδέλφινο, η Ψευδοόρκα, η Όρκα το Στενόρυγχο δελφίνι και η μικρή Φώκαινα.
Ταυτότητα
Επιστημονικό όνομα: Delphinus delphis
Κοινό όνομα: Δελφίνι
Βάρος: 75-110 κιλά
Μήκος: 1,5-2,0 μέτρα (μέγιστο 3,5μ.)
Σχήμα: Λεπτό σώμα, προτεταμένο και μυτερό ρύγχος, ψηλό ραχιαίο πτερύγιο σε σχήμα μισοφέγγαρου, στο μέσο του σώματος
Χρώμα: Το χρώμα της ράχης ποικίλλει (μαύρο, σκούρο μπλε, γκρι), κοιλιά και πλευρά ασπροκίτρινα, ουρά ανοιχτόχρωμη γκρίζα.
Βιότοπος: Ζει σε όλες τις ελληνικές θάλασσες, σε μικρές ομάδες
Μέσος όρος ζωής: 20 - 40 χρόνια
Κύριες απειλές: Η έλλειψη τροφής λόγω υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία, κυρίως αφρόδιχτα

Τι είναι όμορφο για εσένα;

Αυτό που οι άντρες θεωρούν όμορφο στις γυναίκες μπορεί να φαντάζει τελείως διαφορετικό. Έρευνα που δημοσιεύεται στο Ρroceedings of the National Academy of Science δείχνει πως οι άντρες επεξεργάζονται την ομορφιά στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν όλο τους τον εγκέφαλο. Πώς μεταφράζεται αυτό; Όταν οι γυναίκες βλέπουν κάτι, είτε αυτό είναι ένα αντικείμενο, είτε ένα πρόσωπο, το συνδυάζουν με το λόγο, ενώ οι άντρες επικεντρώνονται αποκλειστικά στον τρόπο που στέκεται στον περιβάλλοντα χώρο του. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ερευνητές εξηγούν πως η πιο δραστήρια περιοχή του εγκεφάλου και στα δύο φύλα είναι ο βρεγματικός λοβός, που σχετίζεται με την οπτική μας αντίληψη, τον προσανατολισμό μας και την ανάλυση των πληροφοριών που δεχόμαστε. Σημείωσαν δε πως κάθε άνθρωπος μπορεί να θεωρήσει όμορφη μια τοποθεσία, ένα κτίριο, ένα έργο τέχνης ή ένα πρόσωπο που κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί άσχημο. Ίσως οι διαφορές αυτές όμως να σχετίζονται και με άλλους παράγοντες όπως η ηλικία ή το μορφωτικό επίπεδο.

Δείξτε αυτοσυγκράτηση

Πως αντιδράτε έπειτα από μια αυθόρμητη αγορά που σας που ξέρετε ότι ξεπερνάει τις δυνατότητες του πορτοφολιού σας; Έρευνα του University of Guelph στο Οντάριο υποστηρίζει πως, όταν νιώθουμε ενοχές ύστερα από μια ατασθαλία, υποσχόμαστε στον εαυτό μας πως θα συγκρατηθούμε περισσότερο την επόμενη φορά. Όταν όμως νιώθουμε ντροπή για τη πράξη μας, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πράξουμε αυθόρμητα και απερίσκεπτα ξανά. Οι ερευνητές συστήνουν σε όλους μας να αποφεύγουμε τέτοιες καταστροφικές για το πορτοφόλι μας κινήσεις υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας τους οικονομικούς μας στόχους.

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Παπανδρέου:Πολιτικό σύστημα δημοκρατίας και διαφάνειας

«Οι σοσιαλιστές έχουν ιστορικό χρέος να ανταποκριθούν στην πρόκληση της σημερινής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε συνεργασία με το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Τουλούζη της Γαλλίας.Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, βρίσκεται στη Γαλλία με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για τις ευρωεκλογές.«Εμείς εγγυόμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία, που βάζει το κράτος και την αγορά να υπηρετούν μόνο τον άνθρωπο. Εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, παλεύουμε για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της 'πράσινης ανάπτυξης', που εγγυάται δουλειές για τους νέους, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Βασικός στόχος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπως αποφασίσθηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι η δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Έμφαση θα δοθεί στην κοινωνική πολιτική, η οποία θα αντιπαραταχθεί στον εκφυλισμό του κοινωνικού κράτους, ενώ θα προβληθούν και οι βασικές αρχές των σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι οποίες στηρίζονται στην ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντί της σημερινής ασυδοσίας του.
Στην ατζέντα των σοσιαλιστών υπάρχουν τρία σημαντικά ζητήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο χρόνο. Αυτά είναι:
- Η αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η κοινωνική πολιτική και η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας.
- Η επαναφορά της Συνταγματικής Συνθήκης, ύστερα και από την ψηφοφορία στην Ιρλανδία, η οποία αυτή τη φορά αναμένεται να δώσει θετικό αποτέλεσμα.
- Η συζήτηση για τη Συμφωνία της Μπολόνια, η οποία αφορά στην ενοποίηση της εκπαίδευσης μετά το Λύκειο, θέμα στο οποίο οι σοσιαλιστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Αλκοόλ: Πόσο, πότε και ποτέ...

Μπορεί να το πιούμε και να ευθυμήσουμε ή να το πιούμε και να μεθύσουμε, γεγονός που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι ένας ύπουλος φίλος που μας επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ηυπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας ακόμα και το θάνατο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου, απ' όλα τα αίτια, για αυτούς που πίνουν σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν είναι 10% μεγαλύτερος όταν η κατανάλωση κυμαίνεται από 3-4 ποτά ημερησίως, ενώ αυξάνεται στο 40% περίπου όταν τα ποτά ξεπερνούν τα 6 καθημερινά. Οι τρεις βασικότερες αιτίες θανάτου εξαιτίας του αλκοόλ είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η κίρρωση του ήπατος.
Οι βλάβες στον οργανισμό
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό είναι:
• αφυδάτωση.
• στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη).
• υψηλή αρτηριακή πίεση.
• έλλειψη βιταμινών.
• σεξουαλικές διαταραχές.
• εγκεφαλικές βλάβες.
• ασθένειες των μυών.
• προβλήματα στο νευρικό σύστημα.
• ηπατικές βλάβες.
• καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου.
• έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων.
• περισσότερες επιπλοκές
στους διαβητικούς.
«Παράπλευρες απώλειες»
Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ δεν περιορίζονται στον οργανισμό αλλά επεκτείνονται και στην κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή. Οι συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις είναι ο τομέας που πλήττεται συχνότερα ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα στην εργασία, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του ατόμου και συχνά ο κοινωνικός στιγματισμός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Μεγ. Βρετανία η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος θεωρείται η αιτία για το 60% των αποπειρών αυτοκτονίας, το 30% των διαζυγίων, το 40% της ενδοοικογενειακής βίας και το 20% της κακοποίησης παιδιών. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το 44% της συνολικής άσκησης βίας οφείλεται στο οινόπνευμα.

Κουπόνια για μικρομεσαίους…

Σε λίγα χρόνια θα… καινοτομούμε με κουπόνια. Έτσι το σκέφτομαι στο υπουργείο Ανάπτυξης και ετοιμάζονται να δώσουν «κουπόνια καινοτομίας» σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μια ιδέα ή ένα πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί την τεχνογνωσία κάποιου φορέα καινοτομίας, δηλαδή ΑΕΙ, ερευνητικού ιδρύματος, ινστιτούτου κ.λπ. Τα κουπόνια, αξίας 7.000 ευρώ, θα μπορούν οι επαγγελματίες να τα «εξαργυρώνουν» συνεργαζόμενοι με τους ειδικούς, ώστε είτε να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους είτε να αναπτύξουν κάποιο νέο καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Οι τομείς στους οποίους πρέπει να δραστηριοποιούνται οι υποψήφιες επιχειρήσεις είναι πολλοί και στην πραγματικότητα καλύπτεται όλο το φάσμα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Τα καλά του παιδικού σταθμού

Έρευνα που πραγματοποίησε το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του Λονδίνου έδειξε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό υπερτερούν σε σημαντικά στάδια της ανάπτυξής τους σε σχέση με εκείνα τα οποία μεγαλώνουν με τον παππού ή τη γιαγιά. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που τα φρόντιζαν οι παππούδες τους εμφάνιζαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα 3 τους χρόνια, όπως συμπτώματα υπερδραστηριότητας και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ιτιά: Η «μητέρα» της ασπιρίνης

Ένα από τα πιο δημοφιλή δέντρα, η ιτιά, δεν φημίζεται μόνο για την ομορφιά της αλλά και για τις μοναδικές φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Ευεργετικές ιδιότητες
Η ιτιά ανθίζει την άνοιξη σε υγρά δάση, αλλά κυρίως σε όχθες ποταμών και λιμνών. Τα φύλλα αλλά και η φλούδα της περιέχουν τανίνη, σαλικίνη, σαλικορτίνη, ιτεΐνη και οξικό ασβέστιο και θεωρείται ότι διαθέτουν αντιπυρετικές, αντιρευματικές, τονωτικές αλλά και στυπτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Θεωρούνται επίσης αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πέτρας της χολής και της ελονοσίας αλλά και στην επούλωση των πληγών.
Πού θα την βρείτε
Τα φύλλα και η φλούδα της ιτιάς μαζεύονται από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Μπορείτε να τα μαζέψετε μόνοι σας σε κάποια εξόρμησή σας στη φύση ή να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βότανα και να τα διατηρήσετε σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο ώστε να προστατεύονται από την υγρασία.
Αφέψημα ιτιάς
Ανακουφιστείτε από το κρυολόγημα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τις νευραλγίες και τα αρθριτικά με ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας 50 γραμμάρια φύλλα ιτιάς σε ένα λίτρο νερό και πίνοντας τρία φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε ψιλοκομμένη φλούδα ιτιάς σε ένα φλιτζάνι νερό για ένα λεπτό. Αφήστε να κρυώσει για 15λεπτά και σουρώστε πριν το πιείτε.
Αλλες χρήσεις
Από το ξύλο της ιτιάς φτιάχνονται κοφίνια και καλάθια αλλά και σπίρτα.
Επίσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτοπολτού αλλά και στην ξυλογλυπτική, καθώς χαράσσεται εύκολα. Επίσης ο φλοιός της χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, ενώ η σαλικίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε κάποια είδη της, χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική αφού αποτελεί την πρώτη ύλη της ασπιρίνης.
tip!
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα βράζοντας ένα ποτήρι νερό με 40 γραμμάρια χλωρή φλούδα ιτιάς σε σκόνη. Αφήστε να κρυώσει και πιείτε το αφέψημα το βράδυ μετά το φαγητό

Να τον πάρεις, μην τον παιδεύεις

Κάποιες-πολλές, όλο και περισσότερες γυναίκες δεν ονειρεύονται να ντυθούν στα άσπρα. Και στην απροσδόκητη πρόταση γάμου, αντί να ανοίξουν σαμπάνια, κλέινουν την πόρτα. Τελικά νύφη γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.
Περίπτωση 1:
«Παντρεύομαι» μου ανακοίνωσε μάλλον ανόρεχτα και σίγουρα χωρίς καμία συγκίνηση η φίλη μου η Μ. «Και; Δεν χαίρεσαι;» τη ρώτησα εγώ. «Μπα... Βαριέμαι όλο αυτό το νταβαντούρι. Εξάλλου τι νόημα έχει; Μαζί δεν μένουμε τόσο καιρό με τον Κ.; Τι θα αλλάξει; Το πολύ πολύ, αν χωρίσουμε, να πληρώνουμε λεφτά σε δικηγόρους κι από πάνω...» «Τότε γιατί το κάνεις;» την ξαναρώτησα - νομίζω λογικά. Και σε εκείνο το σημείο, η παιδική μου φίλη με κοίταξε σαν να έβλεπε μπροστά της βραδύνου κρετίνο. Η απάντηση της ήταν χειμαρρώδης: «Παντρεύομαι γιατί με έπρηξε ο Κ. -και όλο του το σόι- φυσικά! Το χρυσό μου, ξεκίνησε δειλά δειλά με υπονοούμενα του τύπου "Μα τι επώνυμο είναι αυτό; Το δικό μου είναι πολύ πιο chic" και στο τέλος το ξεφούρνισε: "Έλα, ρε μωρό, να παντρευτούμε. Να κάνουμε και τους "γέρους" ευτυχισμένους... Και το παιδάκι που θα κάνουμε (κάποτε); Δεν το σκέφτεσαι; Δεν το λυπάσαι; Τι θα λέει στο σχολείο για τη μαμά και τον μπαμπά;"... Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, μετά από μια τέτοια καμπάνια συστηματικής γκρίνιας, αναγκάστηκα να πω το ναι. Πάντως να το ξέρεις. Νυφικό εγώ δεν φοράω...»
Περίπτωση 2:
«Αγάπη μου;»
«Έλα. Δεν σ' ακούω καλά. Δεν έχει σήμα...» «Έλα! Τώρα με ακούς; Ναι; Μωρό μου... εμ.. .εμ.. .Να σου πω; εμ.. .εμ... Μήπως να παντρευόμασταν;» «Τι; Να παντρευτούμε; Μα καλά, πώς σου ήρθε τώρα;» «Ξέρεις μωρέ.. .Τόσο καιρό είμαστε μαζί... Γκρινιάζουν και οι γονείς μου... Δεν είναι σωστό να μένουμε μαζί αν δεν περάσουμε στεφάνι, λένε. Και να ξέρεις. Έχουν κάποιο δίκιο. Νομίζω ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα...» «Α... Καλά, θα δούμε...»
Αντίθετα με ό,τι μάλλον θα φαντάζεσαι, το συγκεκριμένο διάλογο δεν τον ξεκίνησε κορίτσι με γονείς παλαιών αρχών, αλλά ολόκληρος μαντράχαλος ετών 30. Και για την ιστορία, πρόβλημα με τους δικούς του ιδιαίτερο δεν είχε. Απλώς ήθελε κάπως να «δικαιολογήσει» την τόσο μπουρζουά επιθυμία του, που με τίποτα δεν κολλούσε με το γενικότερα «αντισυμβατικό» του lifestyle.
Δεν παντρεύουμαι, Δεν νοικοκυρεύομαι
Και τα δυο παραπάνω περιστατικά είναι 100% αληθινά. Ακόμα και αν δεν είναι αντιπροσωπευτικά του μέσου όρου, παρά ταύτα είναι ενδεικτικά μιας τάσης που αρχίζει να διαμορφώνεται και στην Ελλάδα. Το κλισέ μέχρι τώρα ήθελε τη γυναίκα να προσπαθεί τεχνηέντως να αποσπάσει το μονόπτερο και, αντίστοιχα, τον άντρα να πασχίζει να αποφύγει με κάθε τρόπο την «κουλούρα». Τελευταία όμως συμβαίνει και το αντίστροφο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ο άντρας αυτός που βρίσκεται σε κατάσταση stand by και η γυναίκα αυτή που καθυστερεί ή/και αρνείται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

Άπιστες μετά τα 30

Όταν το βιολογικό ρολόι της γυναίκας ξεκινά να χτυπά, περίπου στην ηλικία των τριάντα, είναι πιο πιθανό να υποκύψει στον πειρασμό μιας απιστίας, υποστηρίζει ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Bradley στο Ιλινόις των ΗΠΑ.Σύμφωνα με οκταετή έρευνα που πραγματοποίησε αναλύοντας στοιχεία από 48 χώρες του κόσμου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συμπεριφορά αυτή σχετίζεται με την πεποίθηση της γυναίκας πως μετά τα τριάντα, που ξεκινά να μειώνεται η γονιμότητά της, ίσως είναι μια από τις τελευταίες της ευκαιρίες να εξασφαλίσει τον κατάλληλο άντρα για να κάνει υγιή παιδιά.
Παρουσιάζει λοιπόν την τάση να κάνει εξωσυζυγικές σχέσεις την περίοδο της ωορρηξίας με άντρες που φαίνεται πως φέρουν υγιή γονίδια (ψηλοί, με συμμετρικό σώμα, εντυπωσιακοί). Ένας επιπλέον λόγος ωστόσο για τον οποίο επιδίδεται σε αυτή τη συμπεριφορά είναι πως στην τρίτη δεκαετία της ζωής της η γυναίκα βρίσκεται στη σεξουαλική της κορύφωση.

Κυριακή, 26 Απριλίου 2009

Το προφίλ του άπιστου Θωμά

1. Τάση να αποσυνδέει το σεξ από τον έρωτα.
2. Πλούσια ερωτική ζωή πριν από το γάμο.
3. Έλλειψη αυτοπεποίθησης για τις γυναίκες και ματαιοδοξία για τους άντρες.
4. Πανεπιστημιακή μόρφωση.
5. Έλλειψη θρησκευτικών πεποιθήσεων.
6. Ακραίες πολιτικές απόψεις.
7. Οικογενειακό ιστορικό διαζυγίου.
8. Οι άνδρες είναι πιο άπιστοι συνήθως στα 20 και μετά στη μέση ηλικία.
9. Εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.
10. Ιστορικό συμβίωσης σε προηγούμενες σχέσεις.
11. Γάμος σε νεαρή ηλικία.
12. Επτά χρόνια γάμου κι ένα παιδί.
13. Κάτοικος πόλης.
14. Κακή επικοινωνία με το έτερο ήμισυ.
15. Καλός στο να κερδίζει στους οικογενειακούς καβγάδες.
16. Σύζυγος που δεν εργάζεται, οπότε νιώθοντας μειονεκτικά απέναντι στον εργαζόμενο σύντροφο γίνεται περισσότερο ευάλωτος στην απιστία.
17. Λάτρης των ταξιδιών.
18. Υψηλόμισθος.
19. Σεξουαλικά ανικανοποίητος.
20. Χαλαρή στάση απέναντι σε κανόνες.
21. Ανεξάρτητη φύση.

Ευρούλι το Ευρούλι…

Ο κουμπαράς,το χαρτζιλίκι,η αποταμίευση είναι πράγματα που το παιδί μπορεί να κατανοήσει από μικρή ηλικία. Δεν έχετε λοιπόν παρά να το μυήσετε στην… αξία του χρήματος.Η διαδικασία μέσα από την οποία ένα παιδί αντιλαμβάνεται τη σημασία και τη χρησιμότητα των χρημάτων ξεκινά σταδιακά από την προνηπιακή κιόλας ηλικία.Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας είναι ότι το χρήμα έχει αξία και το χρησιμοποιούμε ως μέσο συναλλαγής για να αποκτήσουμε διάφορα αγαθά.Στη συνέχεια μπορείτε να του δείξετε τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές, βγάζοντας κάθε φορά χρήματα από το πορτοφόλι σας και πληρώνοντας το αντίτιμο κάποιου αντικειμένου.
Το μήλο κάτω από τη μηλιά
Τα παιδιά εκπαιδεύονται στη σχέση τους με τα χρήματα ακολουθώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.Η σχέση σας λοιπόν με τα χρήματα και γενικότερα η καταναλωτική σας συμπεριφορά είναι ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει τη συμπεριφορά του μικρού σας καταναλωτή όσον αφορά τη σωστή διαχείριση των χρημάτων και τη μελλοντική του οικονομική παιδεία γενικότερα.Για να μάθει ένα παιδί να σέβεται τα χρήματα, πρέπει και εσείς να τα αντιμετωπίζετε με σεβασμό.Για να μάθει να έχει αυτοέλεγχο στο πορτοφόλι αλλά και στη ζωή του αργότερα,πρέπει από τη νηπιακή του ηλικία να του διδάξετε τη σωστή χρήση και διαχείριση των χρημάτων.
Χαρτζιλίκι,ένα μάθημα ζωής!
Το χαρτζιλίκι είναι μια σημαντική μέθοδος διαπαιδαγώγησης αλλά και μέσο πρακτικής κοινωνικοποίησης,αφού το παιδί καλείται να ανταποκριθεί μόνο του στα μικροέξοδα της καθημερινότητάς του.Δίνοντας του ένα χαρτζιλίκι,το βοηθάτε να εξασκηθεί στην αίσθηση του μέτρου και της οικονομικής οργάνωσης αλλά και να κατακτήσει σταδιακά την αυτονομία και την ανεξαρτησία του. Επιπλέον μαθαίνει να θέτει υψηλότερους στόχους και να παλεύει γι’ αυτούς,να αποταμιεύει και να έχει υπομονή,επιμονή και συνέπεια.
Tips
Συμφωνήστε εξ αρχής με το παιδί κάθε πότε και πόσο χαρτζιλίκι θα του δίνετε και φροντίστε να είστε συνεπείς στην καταβολή των χρημάτων.
Προσπαθήστε να παραμένετε σταθεροί στο συμφωνημένο ποσό και μην υποκύπτετε στα παρακάλια του μικρού σας σπάταλου που απερίσκεπτα ξόδεψε όλο το χαρτζιλίκι του αμέσως μόλις το πήρε.Αφήστε το να συνειδητοποιήσει το λάθος του και δώστε του κανονικά τον επόμενο «μισθό».Μόνο έτσι θα γίνει υπεύθυνο και θα μάθει να σχεδιάζει τα έξοδά του.
Αν το παιδί σας δυσλειτουργεί στη διαχείριση των χρημάτων,δώστε του λίγο χρόνο ή αλλάξτε π.χ.το μηνιαίο χαρτζιλίκι σε εβδομαδιαίο ή καθημερινό.Γενικότερα, υποδεικνύετέ του εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης και δίνετέ του ευκαιρίες να μάθει από τα λάθη του,ποτέ όμως μην αναλάβετε εσείς τη δική του διαχείριση.
Κάθε ευρώ στην ώρα του
Αν και το κάθε παιδί έχει τη δική του βιολογική και συναισθηματική ωρίμανση,σε γενικές γραμμές το πρώτο χαρτζιλίκι συμβαδίζει με την πρώτη επαφή του παιδιού με τους αριθμούς,ενώ το ποσό πρέπει να αυξάνεται σε συνάρτηση με το χρόνο.Έτσι λοιπόν:
Σε ηλικία περίπου 3 ετών το παιδί σας μπορεί να δεχτεί τα πρώτα του χρήματα.Κάποια στιγμή λοιπόν που θα βρίσκεστε σε έναν χώρο όπου μπορεί να τα χρησιμοποιήσει,δώστε του μερικά κέρματα, π.χ. για να αγοράσει ένα παγωτό ή να κάνει βόλτα με το αλογάκι. Αν δείξει ενθουσιασμό, μπορείτε να του κάνετε δώρο ένα πορτοφολάκι για να βάζει μέσα τα δικά του λεφτά, αφού πρώτα του κάνετε μερικά απλά μαθήματα αναγνώρισης των κερμάτων που θα χρησιμοποιεί.
Στο νηπιαγωγείο,και ενώ θα έχετε εκ των προτέρων καλύψει τις βασικές του ανάγκες, καλό είναι να έχει πότε-ποτέ ένα μικρό χρηματικό ποσό μαζί του ώστε να μπορεί να αγοράσει,αν θελήσει,κάτι από το κυλικείο. Με την ένταξή του στο περιβάλλον του σχολείου είναι και η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε απλά μαθήματα διαχείρισης των χρημάτων του,συζητώντας μαζί τις ανάγκες του και υπολογίζοντας παρέα πόσα χρήματα χρειάζεται.
Γύρω στην ηλικία των 7 ετών μπορεί να διαχειριστεί χρήματα μόνο του και να έχει το δικό του πορτοφόλι.Πέρα από το χαρτζιλίκι του σχολείου,τώρα μπορεί να αγοράζει δικά του μικροπράγματα και να κάνει αποταμίευση για ακριβότερες αγορές.
Μετά τα 8 το χαρτζιλίκι μπορεί να αυξάνεται κατά καιρούς με τη μορφή μικρού επιδόματος ως επιβράβευση για την καλή του συμπεριφορά ή για διάφορες μικροδουλειές που έκανε μέσα στο σπίτι.
Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας
Για να κατανοήσει το παιδί σας το νόημα της σωστής διαχείρισης των χρημάτων πρέπει να το μυήσετε από νωρίς στη διαδικασία της αποταμίευσης.Εξηγήστε του πως οι άνθρωποι αποταμιεύουν χρήματα,γιατί έτσι μπορούν να αποκτήσουν αγαθά, να ικανοποιούν επιθυμίες αλλά και να εξασφαλίζουν την μελλοντική τους ευημερία σε περίπτωση δυσκολιών.Επίσης,εξηγήστε πως όλα τα πράγματα δεν έχουν την ίδια αξία και πως δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τα πάντα με την ίδια ευκολία,γι’αυτό και πρέπει να βάζουμε στόχους και να μαζεύουμε χρήματα προκειμένου να τους πραγματοποιούμε.Ξεκινήστε λοιπόν αγοράζοντας στο μικρό σας έναν κουμπαρά και την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κάποιο παιχνίδι πείτε του την τιμή,δείξτε του σε πόσα κέρματα ή χαρτονομίσματα αντιστοιχεί και παρακινήστε το να αρχίσει να μαζεύει λεφτά στον κουμπαρά του ώστε να το αγοράσει μόνο του. Εσείς βέβαια πρέπει να το βοηθήστε να συγκεντρώσει το ποσό δίνοντάς του λίγα-λίγα τα χρήματα.
Η αξία της αποταμίευσης
Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος εκμάθησης της αποταμίευσης είναι,όταν γεμίζει ο κουμπαράς, να πηγαίνετε μαζί με το παιδί στην τράπεζα και να καταθέτετε τα χρήματα σε έναν δικό του λογαριασμό.Αν μάλιστα είναι πάνω από 5 ετών, μπορείτε να του δώσετε να φυλάει το ίδιο το βιβλιάριο του τραπεζικού λογαριασμού ώστε να χαίρεται κάθε φορά που θα βλέπει πως αυξάνεται το συγκεντρωμένο ποσό.Μάλιστα, όταν μεγαλώσει ακόμη λίγο, μπορείτε να του εξηγήσετε πως το κεφάλαιο τοκίζεται και τι σημαίνει αυτό.
Γενικότερα,η ωφέλεια της αποταμίευσης δεν είναι μόνο υλική αλλά και ηθική.Βοηθάει τα παιδιά να εκτιμήσουν τα πράγματα που δεν μπορούν να αγοραστούν εύκολα και άμεσα, αλλά και να καταλάβουν ότι πρέπει να προσπαθούν και να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους και τις επιθυμίες τους.
Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας τη διαδικασία και τα οφέλη της αποταμίευσης χρησιμοποιώντας απλούς, έξυπνους και διασκεδαστικούς τρόπους:Ξεκινήστε με τη γνωριμία των κερμάτων και εν συνεχεία των χαρτονομισμάτων.Μπορείτε να τα διακρίνετε σε χρώματα ή σε σχήματα,μαθαίνοντας παράλληλα στο παιδί σας να μετρά και να αναγνωρίζει τα μεγέθη και τους αριθμούς.
Εξηγήστε τι κάνετε κάθε φορά που πληρώνετε σε ένα κατάστημα,όταν συναλλάσσεστε στην τράπεζα ή όταν χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ.Τα παιδιά είναι πολύ παρατηρητικά και μπορούν να μάθουν πολλά,απλά και μόνο αντιγράφοντας τη δική σας συμπεριφορά.
Καθοδηγήστε το παιδί να χρησιμοποιεί έξυπνα και αποτελεσματικά το χαρτζιλίκι του. Ένας καλός τρόπος είναι π.χ.να βάζει μέρος των χρημάτων στον κουμπαρά του για να αγοράσει κάτι, αφού βέβαια έχει καλύψει πρώτα τις καθημερινές του ανάγκες.
Όταν οι διάφοροι συγγενείς και φίλοι του κάνουν δώρο χρήματα,μπορείτε να του προτείνετε να τα αποταμιεύει και αυτά.
Αν θέλει να αγοράσει κάτι ιδιαίτερα ακριβό,μπορείτε να του υποσχεθείτε επιπλέον χαρτζιλίκι ως κίνητρο και επιβράβευση.Θα πρέπει π.χ.να πάρει καλύτερους βαθμούς στο σχολείο ή να κάνει ορισμένες δουλειές
Βοηθήστε το μικρό σας να φτιάξει μια «λίστα επιθυμιών» ή κρεμάστε στον τοίχο την εικόνα ενός παιχνιδιού που θέλει να αποκτήσει,ώστε να του θυμίζει το σκοπό για τον οποίο αποταμιεύει χρήματα.
Γενικά είναι καλό να θέτονται στόχοι,οι οποίοι όμως πρέπει να είναι εφικτοί και με συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης,όπως ένα ποδήλατο ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά του.Και βέβαια, ενισχύστε την απόλαυση της κατάκτησης του «στόχου» επαινώντας την πράξη του και επιβραβεύοντας τη σωστή οικονομική του διαχείριση.
Μαθαίνει παίζοντας
Βοηθήστε τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν τα χρήματα και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους μέσα από το παιχνίδι.Αγοράστε μια παιδική μονόπολη ή μια παιδική ταμειακή μηχανή και προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ,στην τράπεζα, στο βενζινάδικο ή στο φούρνο,όπου ο ένας είναι ο πελάτης και ο άλλος ο πωλητής. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το μικρό σας να κατανοήσει σταδιακά και ευχάριστα τη χρήση αλλά και την ανταλλακτική αξία των χρημάτων.
Το… χρώμα του χρήματος
Το παιδί σας πρέπει από μικρό να καταλάβει ότι τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά εργαζόμαστε για να τα αποκτήσουμε και πως το ίδιο θα κάνει και εκείνο όταν μεγαλώσει!Αν π.χ. είναι μικρό και αντιδρά όταν το αποχωρίζεστε για να πάτε στη δουλειά,ένας καλός τρόπος για να του εξηγήσετε γιατί δουλεύετε θα ήταν να του δίνετε ένα νόμισμα μικρής αξίας κάθε φορά που γυρίζετε σπίτι και στο τέλος κάθε εβδομάδας να αγοράζει ένα παιχνίδι ή μια σοκολάτα με το συγκεντρωμένο ποσό.

Κολλάμε στη λεπτομέρεια

Μία ακόμα διαφορά έρχεται να προστεθεί στη λίστα αυτών που κάνουν τα δύο φύλλα να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.
Ο εγκέφαλος των γυναικών είναι «προγραμματισμένος» να θυμάται με λεπτομέρειες διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση. Οι άντρες, από την άλλη, διατηρούν καλύτερα πληροφορίες με περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα οδηγίες για να φτάσουν σε κάποιο προορισμό, αριθμούς τηλεφώνων, κωδικούς κ.λπ.Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν ερευνητές από το Karolinska Institute στη Στοκχόλμη που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα, εξηγώντας με χιούμορ πως αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές οι γυναίκες θυμώνουν όταν, για παράδειγμα, ο σύντροφός τους δε θυμάται τι φορούσαν στο πρώτο τους ραντεβού.

Νευρικός, φωνακλάς και χωρίς τρόπους

Η πρώτη φορά που συμβαίνει θεωρείς ότι είναι μία κακή στιγμή. Στη δεύτερη του δίνεις μία ακόμα ευκαιρία μπας και συμμορφωθεί, στην τρίτη όμως τι κάνεις;
ΑπΆ ότι κατάλαβες, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα στοιχείο της προσωπικότητάς του, που συχνά πυκνά θα σου θυμίζει ότι υπάρχει. Και πάντα οι στιγμές θα είναι ακατάλληλες, αφού θα είστε είτε μπροστά σε κόσμο, είτε σε φίλους, είτε στην οικογένειά σου.
Μπορεί στις αρχές να ήταν γλυκός και τρυφερός, όπως η καρδιά ενός μαρουλιού, αλλά μην ξεχνάς ότι προσπαθούσε να σε κάνει δική του. Aπαξ και το κατάφερε τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν άλλη τροπή.
Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Μεγάλα βήματα ώστε να απομακρυνθείς όσο είναι καιρός. Αν δεν καταλάβει με την πρώτη ότι εσύ δεν ανέχεσαι τέτοιες συμπεριφορές, φύγε για να αποφύγεις τα χειρότερα...

Το διαζύγιο μας γερνάει

Ξέραμε ότι η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα,η κούραση,η κατανάλωση αλκοόλ «καθρεφτίζονται»στην επιδερμίδα μας αφού προκαλούν πρόωρη γήρανση,αλλά ότι το διαζύγιο κάνει τις γυναίκες να φαίνονται μεγαλύτερες απ’όσο πραγματικά είωαι δεν το γνωρίζαμε!Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα,το διαζύγιο «προσθέτει χρόνια» σε μια γυναίκα,αυξάνοντας σημαντικά τις ρυτίδες στο πρόσωπό της.Συγκεκριμένα,οι διεζευγμένες γυναίκες του δείγματος φάνηκαν περίπου 2 χρόνια μεγαλύτερες σε σχέση με τις παντρεμένες,τις ανύπαντρες ή τις χήρες που είχαν την ίδια ηλικία.

Μην τσακώνεστε μπροστά στο παιδί

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν πότε-πότε και οι διαφωνίες συχνά αποτελούν κομμάτι μιας υγιούς σχέσης. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να μαλώνουν διαρκώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο. Και αυτό γιατί τα παιδιά που ανησυχούν περισσότερο για τη σχέση των γονιών τους έχουν συνήθως χαμηλή σχολική επίδοση, επειδή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν νιώθοντας ότι το περιβάλλον του σπιτιού τους είναι ανασφαλές, ανησυχούν για το γεγονός ότι οι γονείς τους μπορεί να χωρίσουν και αγχώνονται για το τι μπορεί να συμβεί στα ίδια. Όλο αυτό το στρες κάνει το μυαλό τους να εστιάζει περισσότερο στους καβγάδες μέσα στο σπίτι παρά στα μαθήματά τους.

Βίαιοι από τα 18;

To φαινόμενο είναι πιο συχνό στους νέγρους (13,9%) και τους ισπανόφωνους (93%) από ό,τι στους λευκούς (7%) και συνδέεται με το αλκοόλ και ενίοτε τη χρήση ναρκωτικών.
Οι σχέσεις των δύο φύλων λοιπόν δεν πάνε και τόσο καλά στις ΗΠΑ και το, ερωτικό τουλάχιστον, μέλλον της υπερδύναμης δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο.
Μακάρι όλα να αλλάξουν, αλλά προς το παρόν κρατηθείτε μακριά από τα αμερικανάκια...

Θυμώστε άφοβα

Η έκφραση του θυμού μας στον εργασιακό χώρο δεν καταδικάζει αναπόφευκτα την επαγγελματική μας εξέλιξη.Tα άτομα που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους στη δουλειά, παρουσιάζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν στάσιμοι συγκριτικά με εκείνους που δεν τα κρύβουν και εκφράζονται ανοιχτά.«Aντιμετωπίζουμε τον θυμό ως έναν πολύ επικίνδυνο συναίσθημα,η συμπεριφορά μας αυτή όμως είναι αυτοκαταστροφική, καθώς αρνούμαστε τη πραγματικότητα».Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν τεράστια σημασία, μας βοηθούν να επικεντρώνουμε τη προσοχή μας σε ουσιαστικά θέματα και να καταφέρνουμε σημαντικά πράγματα.

Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Ιερέας ζητούσε «ταρίφα» από χωρικούς για να λειτουργήσει

Εκατό ευρώ ήταν η «ταρίφα» που ζητούσε ιερέας από κατοίκους χωριού της Κομοτηνής, προκειμένου να κάνει τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το περιστατικό δεν είναι πρωτόγνωρο, είναι όμως προκλητικό, αφού ο πατέρας δεν δίστασε να… πάρει σβάρνα τους δρόμους του χωριού και ωσάν άλλος τελάλης να διατυμπανίζει στους λιγοστούς κατοίκους ότι, αν δεν του δινόταν το ποσό των 100 ευρώ τη φορά, δεν θα ξαναπατούσε το πόδι του στο χωριό τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν επίτροπος μιας μικρής εκκλησίας, ελλείψει άλλου ιερέα, κάλεσε τον συγκεκριμένο, προκειμένου να καλύψει τη λειτουργία των άγιων ημερών του Πάσχα.
Ο «άνθρωπος του θεού» εκκλησίασε τους πιστούς για δύο μέρες, και έπειτα τους απείλησε πως θα πρέπει να του δώσουν χρήματα προκειμένου να ξανάρθει, ειδάλλως οι γέροντες και γερόντισσες δεν θα ξανάκουγαν άλλους ψαλμούς.
Ο επίτροπος προσφέρθηκε να του δώσει τα λιγοστά χρήματα που υπήρχαν στο παγκάρι, αλλά το ποσό που θα του καταβαλλόταν δεν αξίωνε τις απαιτήσεις του. Αυτό όμως δεν έφτανε στον άπληστο ιερέα, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει τις απαιτήσεις του και στους ίδιους τους κατοίκους.Θορυβημένοι οι πιστοί εξέφρασαν την οργή τους και σκέφτονται σοβαρά να καταγγείλουν το περιστατικό στον μητροπολίτη ζητώντας τον διορισμό μόνιμου ιερέα.